Martinović, Đukanović i Mićović: Objavljivanjem Skaj komunikacija narušena pretpostavka nevinosti

"Pretpostavka nevinosti je poslednjih mjeseci ugrožena, jer se zarad političkih poena plasiraju informacije koje ne smiju biti dio spekulacija"

6617 pregleda 15 komentar(a)
Martinović, Foto: Boris Pejović
Martinović, Foto: Boris Pejović

Advokati Nikola Martinović, Dragoljub Đukanović i Danilo Mićović saopštili su danas da je pretpostavka nevinosti njihovih klijenata narušena objavljivanjem sadržaja Skaj komunikacije.

To su saopštili na konferenciji za novinare, tvrdeći da se vanredno obraćaju javnosti kako bi "apelovali da se ljudska prava u Crnoj Gori dovedu na nivo primjeren razvoju crnogorskog društva".

"Pretpostavka nevinosti je posljednjih mjeseci očigledno i apsolutno ugrožena, jer se zarad političkih poena plasiraju informacije koje ne smiju biti dio medijskih spekulacija. Mediji u posljednje vrijeme objavljuju neprovjerene, istrgnute iz konteksta djelove takozvane Sky aplikacije i stvari koje mogu prouzrokovati ozbiljne porodične i sukobe druge vrste. Objavljuju o našim klijentima a ni jednog dokazan nema da se radi o njima. Iz tih razloga želim ukazati javnosti da se taj senzacionalizam u Crnoj Gori ne smije dozvoliti”, naglasio je Martinović.

Dodao da crnogorska javnost treba da zna, po pitanju Sky, ono što se objavljuje nije došlo od strane odbrane, niti od bilo kojeg advokata, i da do prije dva mjeseca nisu imali bilo kakvog uvida u bilo kakav podatak iz Europola.

“Zato je još više začuđujuće i za nas zabrinjavajuće, da se čak i takvi podaci pojavljuju na sajtu Vlade Crne Gore. Novinarsko izvještavanja i senzacionalizam ne smije biti na osnovu kršenja ljudskih prava", rekao je Martinović.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisala zakon o saradnji sa Europolom koji je potpisan 2015. godine, i po kojem se crnogorska država obavezala da će sa najvećim mogućim stepenom tajnosti čuvati sve podatke koje dobije od Europola. Martinović je istakao da se danas "došlo do apsurda" da ministar unutrašnjih poslova na televiziji javno podržava objavljivanje podataka za koje je i sam rekao da će čuvati.

Đukanović i Martinović su istakli da je povod sa njihovo obraćanje javnosti i najnovija presuda Apelacionog suda u Beogradu koji je poništio "Sky" presudu, što je, navode, "samo potvrda ono što govorili prije šest mjeseci".

"Crnogorski advokati su rekli - ne možete koristiti dokumentaciju a da pri tome ne omogućite odbrani da provjeri kako je ta dokumentacija nastala, ko je pribavio, i od kada do kada je ta dokumentacija pribavljena. Do danas, crnogorski advokati, nemaju ni jedan pristup informaciji koja bi im mogla saopštiti - ko je prikupio informacije sa Skaj aplikacije, po čijoj naredbi su prikupljene i ono što je najvažnije da li su autentično prenijete. Apelacioni sud u Beogradu je ove principe koji predstavljaju osnov svakog pravednog postupka, saopštio da odbrana mora imati podatke o načinu pribavljanja, vremenu pribavljanja i o onome ko je te podatke pribavio, kako bi mogli da provjerimo autentičnost. U crnogorskom pravosuđu očigledno još uvijek nema kapaciteta da se donese odluka koju je donio Apelacioni sud u Beogradu", rekao je Martinović.

Martinović tvrdi i da "novinarsko izvještavanje i senzacionalizam nikako ne smije biti na uštrb ostvarenja pravde ili kršenja određenih ljudskih prava"

"Danas u Crnoj Gori imamo očigledan primjer da se pretpostavka nevinosti ne poštuje i da protiv toga advokati i okrivljeni nemaju adekvatan djelotvoran pravni lijek".

Novinar “Vijesti” je podsjetio advokate da je u Višem sudu 27. juna kao dokaz provedena Skaj komunikacija, poruke i razgovori, te da je sud taj koji je identifikovao pojedine okrivljene, što znači da nije bilo novinarske interpretacije.

"Je li neko identifikovao te ljude o kojima se u medijima govori. Europol nije izvršio identifikaciju, već je ukazivao vrlo rezervisano da se možda radi o nekim osobama", rekao je Martinović.

Đukanović je kazao da se radi o podacima iz privatnog života, i koji sigurno nisu smjeli da izađu u javnost i u novine.

"Mislim da ih nije trebalo ni provoditi na glavnom pretresu u sud, jer apsolutno nije dokaz Skaj aplikacija. I pokazaće se na kraju da nije dokaz, jer nemamo ni jednu naredbu iz Francuske, kako i na koji način je to pribavljeno. Vrlo je vjerovatno da je bilo nekog hakerisanja. Smatram da sud nije smio da to prikaže kao dokaz”, kazao je Đukanović.

Bolje je bilo za vrijeme Katnića

"Svi međunarodni crnogorski partneri vide da postoji curenje podataka kroz medije, a ne kroz kanale tužilaštva i kroz odbranu, ili kroz policiju, onda vi imate ozbiljan problem u takvoj državnoj upravi. I treba se zapitati zašto više nema Skaj komunikacija u zadnje dvije godine. Mi se samo bavimo dokumentacijom koja je došla za vrijeme kada je u toj policiji u tom tužilaštvu bila prethodna izvršna vlast, dok je bio glavni specijalni tužilac Katnić, a ne gospodin Adžić. I vidite da je ta međunarodna saradnja prestala i vidite da su izostali rezultati”, naglasio je Martinović.

Bonus video: