Službene tajne išle Šariću?

Određeno zadržavanje policajcu Jugoslavu Raičeviću, koji je pred tužiteljkom negirao krivicu

56133 pregleda 148 reakcija 19 komentar(a)
Jugoslav Raičević u policijskoj akciji (arhiva), Foto: Jelena Jovanović
Jugoslav Raičević u policijskoj akciji (arhiva), Foto: Jelena Jovanović

Bivši šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije Jugoslav Raičević, uhapšen je zbog sumnje da je službene tajne odavao Milanu Vučiniću, navodnom članu organizovane kriminalne grupe Pljevljaka Darka Šarića - saopšteno je Vijestima iz više nezvaničnih izvora.

Da je taj policajac priveden, Vijestima je juče ujutru potvrdio njegov pravni zastupnik, advokat Dalibor Kavarić.

Objasnio je da se njegov klijent tereti da počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, u sticaju sa članstvom u kriminalnoj organizaciji.

Prema tim informacijama, Raičević je jedini član te kriminalne organizacije iz Crne Gore. Navodno riječ je o kriminalnoj organizaciji optuženoj i u Srbiji, a koju osim braće Šarić, čini još 13 osoba.

Kavarić je rekao da ne može da potvrdi te informacije jer je slučaj označen tajnim, ali je objasnio da je njegov klijent negirao krivicu pred tužiteljkom Natašom Bošković.

“Raičević je negirao krivicu pred tužiteljkom Bošković, navodeći da nije posjedovao kriptovani telefon i da nije odavao službene tajne”, kazao je advokat.

Dodao je da je tužiteljka njegovom klijentu odredila zadržavanje do 72 sata i najavila da će tražiti pritvor do 30 dana.

Iz Uprave policije juče je zvanično saopšteno da su njihovog službenika uhapsili kolege iz Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Jutros su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva lišili slobode J. R., službenika Uprave policije, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju”, saopšteno je iz Uprave policije.

Portal Libertas prošle je godine objavio da je Raičević bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Vučinićem, sudeći prema podacima Europola.

U izvještaju te kriminalističke obavještajne agencije na koju se poziva Libertas, navodi se da je Raičević sa njim dijelio povjerljive informacije iz sistema crnogorske policije o dešavanjima u Specijalnom policijskom timu, lične podatke građana iz policijske evidencije, odavao ko je na policijskim mjerama tajnog nadzora i zbog čega…

Njih dvojica su, prema tom tekstu, od 10. februara 2020. godine do 6. januara 2021. godine, razmijenili više od 3.400 poruka preko kriptovanog telefona.

Isti portal je 2022. godine objavio i da je Raičević, kao pripadnik Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, prisustvovao ili znao da se čine krivična djela torture nad uhapšenima.

Pored Raičevića, pripadnici tog Odsjeka pod komandom Mirka Banovića bili su i Petar Lazović, Predrag Jestrović, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić.

Sudeći prema komunikacijama koje su neki od njih imali preko kriptovanih telefona, oni su otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Petar Lazović i Raičević pričali su o tome sa šefovima i pripadnicima kriminalnih grupa i nerijetko im slali fotografije mučenja ljudi.

Raičević se navodno Vučiniću hvalio i kako je batinao uhapšene.

Bonus video: