Bošnjak: Da li je sudstvo i tužilaštvo i ovoga puta zakazalo kada je riječ o zaštiti najmlađe populacije

"Pravo koje ne ostvaruje formalnu pravdu i proceduralnu pravdu, počinje da funkcioniše kao defektno ili izopačeno pravo", rekla je Bošnjak

8390 pregleda 66 reakcija 5 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba, Branka Bošnjak kazala je, reagujući na situaciju u kojoj je osumnjičeni da je uznemiravao djevojčice kažnjen prekršajnom kaznom u iznosu od 1000 eura, prema važećem zakonu, da je moglo da mu se dosudi i dva mjeseca zatvora.

"Prekršaj ili krivično djelo?! Od javnosti dobro prikrivenog imena pedofila, čije su žrtve maloljetne djevojčice. Prekršajna kazna u iznosu od 1000 eura, a prema važećem zakonu, moglo je i dva mjeseca zatvora, trebalo bi da utješi žrtve, njihove roditelje, bližnje i vršnjake, da im da primjer vladavine prava i pravde, i moguće spriječi potencijalne prestupnike, kojih je sve više, da u budućnosti nastave sa svojim seksualnim predatorstvom, bez bojazni da će za to platiti visoku cijenu", kazala je Bošnjak, navodi se u saopštenju.

Dok na internetu u svakom trenutku, dodala je ona, vreba 700 000 pedofila, a tanka je linija između virtuelnog i stvarnog svijeta, čemu svjedočimo u posljednje vrijeme, umjesto da se zauzmemo za temeljniju i efikasniju prevenciju pedofilije i, kako je kazala, zaštititimo djecu od ove pošasti današnjice, prinuđeni smo da se bavimo u javnosti preispitivanjem elementarnih koncepta prava, pravednosti, etike i morala.

"Pravo koje ne ostvaruje formalnu pravdu i proceduralnu pravdu, počinje da funkcioniše kao defektno ili izopačeno pravo", rekla je Bošnjak.

Da li je sudstvo i tužilaštvo i ovoga puta zakazalo, dodala je ona, kada je riječ o zaštiti najmlađe populacije od ugrožavanja njihovih osnovnih prava i zaštitu njihovog mentalnog zdravlja.

"Ako naši pravosudni organi prema ovako ozbiljnom prestupu imaju ovako tolerantan pristup, onda ne bi trebalo da nas začudi ukoliko u budućnosti bude dolazilo do većih kriminalnih nasrtaja ove vrste", kazala je Bošnjak.

Bonus video: