Bataljon za borbenu podršku: I vojni specijalac u Zvicerovoj četi?

Uhapšeni Bešović do oktobra 2022. radio u Vojsci, između ostalog i kao specijalsta za komunikacije, kada je otpušten zbog bezbjednosnih prijetnji

71826 pregleda 111 reakcija 20 komentar(a)
Bešović nakon hapšenja, ispred SDT-a, Foto: Luka Zekovic
Bešović nakon hapšenja, ispred SDT-a, Foto: Luka Zekovic

Nedavno uhapšeni Borko Bešović bio je jedan od najspremnijih vojnih specijalaca i igrao je bitnu ulogu u kavačkoj kriminalnoj ekipi Radoja Zvicera, tvrde izvori “Vijesti”.

Listu je iz Ministarstva odbrane potvrđeno da je on u Vojsku Crne Gore primljen 2009. godine, kao vojnik po ugovoru, a da mu je služba prestala krajem 2022. godine zbog bezbjednosnih prijetnji.

Bešović je uhapšen 6. jula, kao dio kriminalne ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistva pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića. Tog dana, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i državnom prvaku u padobranstvu, vatrogascu-spasiocu Saši Dragojeviću i Borisu Pejoviću. Njima je nakon saslušanja u Višem sudu određen pritvor do 30 dana.

Prema odgovorima dostavljenim “Vijestima”, u vrijeme kada je navodno radio za kavački klan, Bešović je bio je pripadnik Bataljona za borbenu podršku Vojske Crne Gore. Iz VCG je otpušten odlukom ministra odbrane...

“Borko Bešović primljen je na službu u Vojsci Crne Gore 23.10.2009. godine kao vojnik po ugovoru. Posljednja dužnost koju je obavljao u jedinici bila je specijalista za komunikacije II, Prvi tim (vod), Pomorski odred, Bataljon za borbenu podršku. Vojniku po ugovoru Bešović Borku, na osnovu rješenja ministra odbrane broj... prestala je služba u Vojsci Crne Gore sa danom 23.10.2022. godine... U postupku bezbjednosne provjere za navedeno lice, utvrđeno (je) postojanje bezbjednosne smetnje”, odgovorili su “Vijestima” iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Sjedište Ministarstva odbrane
Sjedište Ministarstva odbranefoto: Luka Zeković

Iz SDT-a nisu precizirali koja je bila uloga vojnog specijalca u klanu Zvicera, pa ni to da li su Bešovićevi zadaci bili da radi ono što je već potvrđenom optužnicom stavljeno na teret NN pripadniku klana: “Priprema vatreno oružje, snajperske puške, kako bi nesmetano funkcionisalo prilikom izvršenja krivičnih djela i daje savjete u pogledu njegovog korišćenja, da druge pripadnike kriminalne organizacije obučava i uvježbava za upotrebu vatrenog oružja namijenjenog izvršenju krivičnih djela, te da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije uklanja serijske brojeve i druge oznake sa vatrenog oružja i drugih predmeta kako bi izvršioci krivičnih djela ostali neotkriveni”...

Državni službenici

Bešović je jedan od mnogih državnih službenika - tužilaca, sudija, policajaca, tajnih agenata, spasilaca... koji su, tvrde iz SDT-a, radili protiv države, a za mafiju

U istoj akciji slobode je lišen i državni prvak u padobranstvu Dragojević. On je dio podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Dragojević
Dragojevićfoto: Luka Zeković

Lisice na ruke stavljene su im nakon analize materijala sa kriptovane Skaj aplikacije, pretresla štek-garaže i kuće kriminalne organizacije kavačkog klana u Podgorici.

Inicijalno su istraživali ubistva Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, koja se takođe pripisuju kavačkom kriminalnom klanu.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a nakon hapšenja rekao je da su pretresima pronašli veliku količinu municije razlicitih kalibara, opremu za osmatranje, daljinske upravljače za aktiviranje eksploziva...

“... Eksplozivne naprave od TNT-a, više pari rukavica, motocikala, teretno vozilo i dva putnička vozila, mikrofon radio-veze, karabin, pušku s optičkim nišanom, dva puškomitraljeza, puške nepoznatih marki, stalke za puške, opremu za sječenje vozila”, naveo je Radonjić.

Hodžić i Spahić ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u danilovgradskom naselju Stanjevića rupa. Istražitelji nikada nijesu pronašli njihova tijela.

Hodžić je slovio za vojnika škaljarskog klana, a Spahić nije imao krivični dosije i nije bio povezan s kriminalnim grupama.

SDT je podigao optužnicu protiv Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba zbog planiranja ubistva sada pokojnih Vukotića i Jovanovića.

Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima, plan im je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Članovi kriminalne grupe, piše, osmatrali su Vukotića i sobu u kojoj je, sakriveni vegetacijom u odvodnom kanalu za vodu, čekajući da se pojavi na prozoru, nakon čega su planirali da pucaju u njega iz puške s optičkim nišanom. Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan, zasada nepoznati član kriminalne grupe.

Jovanovića su, prvobitno, planirali da ubiju na sedmodnevnom, odnosno četrdesetodnevnom pomenu pokojnom, jednom od vođa škaljaraca, Igoru Dedoviću, ali se od toga odustalo...

Potom su, dodaje se, u aprilu i maju 2020. saznali da se meta ponovo nalazi u Kotoru... Zvicer i Vujotić zahtijevali su da se Jovanović likvidira snajperskom puškom, pa je prvi, piše u optužnici, 13. maja 2020, na Skaj aplikaciji poslao poruke:

“Štekove dobre naći, pa na motor”.

23. oktobra 2009. godine, Borko Bešović primljen je na službu u Vojsci Crne Gore, kao vojnik po ugovoru. Posljednja dužnost koju je obavljao u jedinici bila je specijalista za komunikacije II, Prvi tim (vod), Pomorski odred, Bataljon za borbenu podršku. Na osnovu rješenja ministra odbrane, služba mu je prestala 23.10.2022. godine zbog bezbjednosnih smetnji

Vukotić je ubijen 8. septembra 2022. u Istanbulu, dok je Jovanović nestao početkom novembra 2020.

Dvojici prestala služba, petoricu provjeravaju

Od stupanja na snagu Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore utvrđene su bezbjednosne smetnje za sedam lica na službi u Vojsci Crne Gore, saopšteno je “Vijestima” iz Biroa za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Objasnili su da su na osnovu podataka iz službene evidencije Ministarstva odbrane, u 2022. godini bezbjednosne smetnje utvrđene za četiri osobe, od kojih je za dvije prestala služba u Vojsci:

“A za dvije je upravni postupak u toku pred ovim organom. U 2023. godini utvrđena je bezbjednosna smetnja za tri lica na službi u Vojsci za koja je takođe upravni postupak u toku. Dokumentacija koja nastaje u postupku bezbjednosne provjere označena je stepenom tajnosti, a takođe sadrži i lične podatke, shodno čemu podliježe posebnim mjerama zaštite propisanim Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Davanje podataka o licima kojima su utvrđene bezbjednosne smetnje ili dinamici bezbjednosnih provjera, predstavljalo bi kršenje pravila i standarda postupanja, koji su zasnovani na prethodno navedenim propisima. Razumijemo interes javnosti da bude upoznat sa postupanjem državnih organa, kao i lica koja su zaposlena u državnoj upravi, pa shodno tome nastojimo da pružimo informacije u mjeri kojom se ne ugrožavaju prava pojedinca ili podaci označeni stepenom tajnosti”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: