Tvrde da im policija ne poštuje pretpostavku nevinosti

Tivćani reagovali na navode iz današnjeg saopštenja Uprave policije

11274 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

T. H. I N. J. iz Tivta, protiv kojih je jedan hrvatski državljanin podnio krivičnu prijavu, saopštili su da demantuju navode objavljene u današnjem policijskom saopštenju, objavljenom u medijima, a koji se tiču podnijete krivične prijave.

U reagovanju navode da su u policiji dali izjavu u svojstvu građanina, pa je, kako su kazali, nejasno kako su službenici policije "propustili da daju informacije koje je iznijela i druga strana", i zašto "opet u Crnoj Gori neko drugi ima veća prava, nego njeni građani".

Kazali su da će u cilju zaštite svojih prava i integriteta iskoristiti sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju i "preduzeti sve korake kako bi se odgovorna lica koja su iznijela informacije, na osnovu prijave državljanina Hrvatske, a koji državljanin je i u svojoj zemlji – Hrvatskoj, osoba vrlo sumnjivog integriteta".

"Posao Uprave policije bi trebalo da bude da upravo štiti svoje građane i da bez sprovedene adekvatne, efikasne istrage , a koju istragu može da pokrene isključivo nadležni državni tužilac, utvrdi istinu. Međutim, službenici policije se aktivno angažuju u prikupljanju i razmjeni nerelevantnih informacija.

"Podsjećamo službenike Uprave policije, a i širu javnost prije formiranja bilo kakvih mišljenja, na osnovu neetičkih iznošenja informacija, na osnovo načelo krivičnog postupka i to na ‘pretpostavku nevinosti’ koja je propisana članom 3 ZKP-a, a koja glasi da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”.

"Takođe, da građani plaćaju službenike policije da istinito i potpuno utvrde činjenice koje su od značaja za donošenje zakonite i pravične odluke, svakako ne, da zarad prikupljanja poena iznose neprovjerene informacije.

Dakle, službenici policije ne samo da su prekršili osnovna načela krivičnog postupka, čime i opstruiraju postupak, jer bi tužilaštvo trebalo da daje saopštenja, već su u cjelosti i zanemarili i navode koje su u policiji dali T.H. i N. J", navodi se u reagovanju.

Navode i da će javnost blagovremeno upoznati sa svim preduzetim pravnim radnjama "u cilju procesuiranja odgovornih lica, kako bi se ovakvim nehumanim radnjama stalo na kraj".

Bonus video: