Snežani Jović ukinut pritvor: "Mitrović planirala da lažnim optužbama prikrije svoje kriminalne radnje"

Jović je odbacila navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva da je pribavila bilo kome protivpravnu imovinsku korist

28637 pregleda 24 reakcija 19 komentar(a)
Jović, Foto: Privatna arhiva
Jović, Foto: Privatna arhiva

Advokatici Snežani Jović danas je ukinut pritvor u kome je bila pošto je optužena da je kao stečajna upravnica zloupotrebljavala službeni položaj u stečajnim postupcima koji su se vodili pred Privrednim sudom.

Njoj je pritvor ukinulo specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Zoran Radović.

"Nije bilo mog kriminalnog plana, već je to bio plan specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, da lažnim optužbama protiv mene i mojih kolega, prikrije svoje kriminalne radnje po zadatku bivšeg odbjeglog biznismena kojem neću pominjati ime, zbog moje lične bezbjednosti, već ću pokrenuti krivični postupak", izjavila je danas Jović na suđenju u Višem sudu u Podgorici.

Ona je zatim sudiji predala novinske članke u kojima se pominje u oktobru 2019. i januaru 2020. godine, dodajući da ima i objavljenih poruka na Jutjubu.

Jović je odbacila navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je pribavila bilo kome protivpravnu imovinsku korist.

"Dostavljam članke u kojima se pominju ovi predmeti da je bivši SDT Lidija Mitrović mene lažno optuživala umjesto stvarne počinioce bivšeg odbjeglog biznismena, jer se vodio stečajni postupak protiv odbjeglog biznismena. Okrivljena stečajna upravnica Snežana Jović odbacila je navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva da je pribavila bilo kome protivpravnu imovinsku korist. Nisam ni sebi pribavila bilo kakvu korist, osim naknade koja mi po zakonu pripada kao stečajnoj upravnici", rekla je Jović u nastavku suđenja bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću, pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović.

"Smatram da kao stečajna upravnica nijesam preduzela ni jednu protivpravnu radnju, već samo zakonom propisane dužnosti stečajne upravnice", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanja advokata Velibora Markovića, branioca optuženog Jovanića, kazala je da je za stečajnu upravnicu nije postavio predsjednik Jovanić, već stečajni sudija M.A., koji je preminuo i izvinila se što mora da pominje njegove ime.

“Nisam se dogovarala sa Blažom Jovanićem, niti je bio bilo kakav dogovor da pribavim imovinsku korist sebi ili drugome. Nisam imala takav dogovor sa bilo kime. Nisam pričinila imovinsku štetu povjeriocima. Prema mojim saznanjima, nikad niko nije saslušavan na okolnosti navodne pretrpljene štete”, izjavila je Jović.

Potom se osvrnula na dio optužnice gdje se pominje stečajni dužnik "Sotto la Collina".

"Što se tiče 'Sotto la Collina' DOO Podgorica, nije tačno da nisam izvršila popis materijalne imovine stečajnog dužnika, o čemu sam se već izjasnila pred SDT Lidijom Mitrović. Izlaskom na lice mjesta i obilaskom poslovnog prostora u Podgorici, nisam zatekla pravnog prethodnika. Nije bilo ni ulaznih vrata, nije bilo ni lustera. Izlaskom na lice mjesta, u objektu nisam zatekla ama baš ništa, čak ni dokumentaciju", istakla je Jović.

Predložila je da joj sud ukine pritvor, što je vijeće prihvatilo i donijelo rješenje kojim joj se ukida pritvor.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Zorana Vučinića, kako je predložila okrivljenog Sašu Zejaka za procjenitelja, okrivljena Jović je kazala da je za nju najbitnije da mu može vjerovati i pojasnila.

"Saša Zejak je, kako ga ja zovem, doktor na kvadrat, jer je dvostruki doktor nauka, doktor ekonomskih nauka koji je jedini na ovim prostorima ima odbranjenu ekonomsku teoriju. On je ovlašćeni procjenitelj zato sam ga angažovala u dva stečajna postupka. Nisam mu na uvid tražila licencu jer sam od ranije znala da je ovlašćeni procjenjivač. Niko nije prigovorio za izbor procjenjivača, kao i za kvalitet izvršene procjene, niti je bilo prigovora na bilo koju radnju u dva pravosnažno okončana postupka u šta se lako uvjeriti uvidom u spise predmeta", izjavila je Jović.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: "Euromix Tours" DOO Budva, "Sotto la Collina" DOO Podgorica, "Nega Tours Montenegro" DOO Budva, "Bjelasica rada" AD Bijelo Polje, "Montri" DOO Igalo, "Princ & Co" DOO Kotor, "Montel" - Motel Glava Zete DOO Nikšić i "Jastreb" DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić", piše u optužnici.

Bonus video: