Adžić sa Nešićem: Unaprijediti saradnju na planu bezbjednosti

Unaprijediće saradnju sa BiH na planu bezbjednosti

3042 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) imaju odlične bilateralne odnose, a saradnju će unapređivati u bezbjednosti, poručeno je na sastanku crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na sastanku u Sarajevu Adžić i Nešić istakli su da su zadovoljni kvalitetnom policijske saradnje i rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Saradnja graničnih policija je sadržajna a naročito je u fokusu dva Ministarstva tokom turističke sezone”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je unaprijeđena efikasnost i osavremenjen rad granične policije, a nastavak dobre razmjene informacija na operativnom nivou garant je uspješne borbe protiv ilegalnih migracija i raznih oblika kriminala poput krijumčarenja, trgovine ljudima i terorizma.

Adžić je naglasio da je, pored bilateralnih veza, vrlo značajna saradnja u okviru regionalnih inicijativa, što će biti prioritet.

“Time doprinosimo očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu i jačamo našu evropsku perspektivu”, dodao je Adžić.

On je istakao značaj nedavno potpisanog Sporazuma između EU i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex).

Taj sporazum, kako je Adžić pojasnio, doprinosi jačanju saradnje sa EU u oblasti upravljanja granicama i postizanja predviđenih standarda na putu ka punopravnom članstvu.

Prema njegovim riječima, sporazum je od nemjerljivog značaja za dalje snaženje operativne saradnje u dijelu suzbijanja neregularnih migracija i sprečavanja kriminalnih aktivnosti.

Nešić je istakao da odnosi Crne Gore i BiH primjer dobrih međususjedskih odnosa.

On je kazao da je prioritet Ministarstva bezbjednosti BiH saradnja sa svim državama regiona na najvišem mogućem nivou, kao i da je to način da zemlje Zapadnog Balkana pokažu posvećenost evropskoj agendi.

Navodi se da je na sastanku Adžiću uručeno pismo, kojim je potvrđena spremnost Ministarstva bezbjednosti da Crnoj Gori učini dostupnim mehanizam, razvijen uz podršku IOM-a, za monitoring trgovine ljudima.

Kako se dodaje, bilo je riječi i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i o stvaranju uslova za izdavanje pograničnih propusnica za stanovnike pograničnog područja BiH, kako bi lakše prelazili na teritoriju Crne Gore.

Bonus video: