Lazoviću polagali račune za gorivo

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja da li su plaćali gorivo i održavanje automobila i ako jesu, kako je to pravdano i na koga su registrovana vozila koja je koristio Odsjek za posebnu operativnu podršku

90021 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
U službi mafije ili države: Petar Lazović, Foto: Boris Pejović
U službi mafije ili države: Petar Lazović, Foto: Boris Pejović

Pripadnici policijskog Odsjeka za posebnu operativnu podršku Petru Lazoviću polagali su račune za utrošeno gorivo, pokazuju transkripti sa kriptovane Skaj aplikacije.

Lazović je račune slao u grupni čat sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem.

Navodno, to su računi za gorivo koje su sipali u džipove koje im je, prema njegovim tvrdnjama, poklonio biznismen Ranko Ubović, kojeg uhapšeni tajni agent u skrivenoj komunikaciji naziva Tigar.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanje da li su oni plaćali gorivo i održavanje tih automobila i ako jesu, kako je to pravdano. Bez odgovora ostalo je i pitanje na koga su registrovani automobili koje je koristio taj Odsjek.

Ta bezbjednosna institucija prije nekoliko dana potvrdila je, u odgovorima “Vijestima”, da je policijski eskadron pod patronatom Zorana Lazovića i njegovog sina Petra za svoje nezakonite i zakonite poslove koristio privatne automobile, a ne službena vozila Uprave policije.

Lazoviću se pravdali
Lazoviću se pravdalifoto: Skaj/Vijesti

Iz njihovih odgovora proizilazi da Ubović, niti njegova kompanija “Bemax”, nikada nisu poklonili šest džipova toj bezbjednosnoj instituciji, kako se to preko kriptovane aplikacije kriminalcima hvalio Petar Lazović.

“Ne raspolažemo informacijama da su kompanija “Bemax” ili Ranko Ubović, kako je navedeno u dostavljenim pitanjima, Upravi policije donirali šest automobila, ali isto tako raspolažemo saznanjima da su u periodu mandata tadašnjeg pomoćnika za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, korišćena vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije i to u Odsjeku za posebnu operativnu podršku u ovom Sektoru policije. S tim u vezi, u periodu od kada je na čelu Sektora za borbu protiv kriminala novo rukovodstvo, vozila koja nisu u vlasništvu Uprave policije se ne koriste”, piše u odgovorima iz UP.

Nijesu odgovorili na dodatno pitanje uvezi sa tim ko je odobrio da policajci za posao koriste tuđe automobile, ali i po čijem nalogu su za ta vozila korišćene operativne, službene tablice.

Korišćenje tuđih vozila nije želio da komentariše ni tadašnji prvi policajac Veselin Veljović.

A da je batinaški odred, koji je djelovao u srcu policije, “na teren” išao privatnim automobilima biznismena, objelodanjeno je nakon što je Europol crnogorskim istražiteljima poslao transkripte sa kriptovane aplikacije.

Iz tih transkripata se vidi da se uhapšeni pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije tokom 2020. godine pohvalio navodnom narko-bosu iz Pljevalja, Darku Šariću, da im je Ubović poklonio šest džipova za posao.

Mlađi Lazović se Šariću i žalio da svoj novac dijeli kolegama “da bi ga pratili”...

“Brate ovo mogu ja sa momcima, ja sam sve svoje pare što sam imao podijelio momcima, da Z ne zna, da bi me pratili, ja ne stajem i ne može ni u da me spriječi, zna on. Dao sam ja već sve brate, učestvuje Tigar non stop, kupio nam je 6 džipova”, piše policajac.

Objašnjava da su automobili 2017. godište - “tojote, X5 itd”...

Lazović je automobile koje koristi njegov tim pominjao i u grupnom čatu sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odbjeglim kolegom Ljubom Milovićem.

Njima se hvalio kako kroz Budvu, bijelim “X6”, traži pripadnike organizovane kriminalne grupe škaljarski klan.

Takođe, poslao je i fotografiju na kojoj se, parkirana ispred porodične kuće njegovog oca, vide dva automobila - službeni “audi” koji je dužio stariji Lazović i crna “tojota”.

Stariji Lazović u to vrijeme bio je pomoćnih direktora Uprave policije, zadužen za obračun sa teškim i organizovanim kriminalom.

Crnogorska policija je prije nekoliko dana, navodno, pokušala da uđe u trag tim džipovima, kako bi utvrdili da li su korišćeni za krivična djela - mučenje uhapšenih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Oduzeta luksuzna vozila
Oduzeta luksuzna vozilafoto: Uprava policije

Oni su, tokom racije u hotelu “Podgorica”, oduzeli šest automobila visoke klase koja pripadaju kompaniji “Easy drive”, Aleksandra Mijajlovića, koji je slovio za jednog od neformalnih vlasnika “Bemaksa”.

Pretresom tih četvorotočkaša pronašli su jedan startni pištolj.

Tigrove džipove policija nije oduzela?

Fotografije i snimci koje posjeduju “Vijesti” pokazuju da policija prije dva dana nije oduzela, a potom i provjeravala automobile koje je koristio batinaški eskadron Petra Lazovića. Na tim snimcima i fotografijama vide se i operativne policijske tablice od kojih su neke PG-HZ332, PG-AF679, PG-JT079, ali i ugrađeni policijski plavo-crveni blinkeri. Na jednoj od fotografija vidi se da su na “BMW-u”, koji je koristio taj tim, kotorske registarske oznake...

foto: Vijesti

Automobili koje je policija oduzela prije tri dana novije su proizvodnje i različite boje od onih kojima se služio Lazovićev Odsjek.

Petar Lazović uhapšen je prije godinu, iako je Specijalno državno tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo transkripte koji teško optužuju njega i danas odbjeglog policajca Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri mjeseca nakon odluke Čađenovića, tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

U međuvremenu, uhapšen je i Čađenović, kojeg teret da je kao specijalni tužilac igrao za Zvicerovu ekipu.

Nekadašnjeg tajnog agenta SDT sada tereti da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umjesto protiv nje.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, Milovića, Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne sa njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Piperović: Ubović nije poklanjao džipove sa fotografije

Pravni zastupnik Ranka Ubovića i njegove kompanije, advokat Zoran Piperović, kazao je “Vijestima” da njegov klijent nikada nije policiji niti bilo kome poklonio automobile “BMW” čije fotografije su “Vijesti” juče objavile kao vozila koje je koristio batinaški eskadron uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Piperović je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije (UP) da saopšte čija su to vozila i odakle u policiji.

Kazao je i da ti automobili nikada nisu bili u vlasništvu Ubovića ili “Bemaksa”.

“Pozivam Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost da provjere ovo što sam rekao i utvrde da li su ovi automobili ikada bili registrovani na Ranka Ubovića, njemu bliska lica ili na kompaniju Bemaks”, rekao je Piperović.

Bonus video: