Veljoviću, Nikočeviću i Nikoli Mrkiću zadržavanje do 72 sata

Veljović je uhapšen jutros u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva

354701 pregleda 439 reakcija 439 komentar(a)
Veljović nakon saslušanja u SDT-u, Foto: Luka Zeković
Veljović nakon saslušanja u SDT-u, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.07.2023. 20:54h

Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Veljović je uhapšen jutros na Žabljaku, u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu SDT-a.

Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić, kazao je "Vijestima" da je zadržavanje Veljoviću određeno zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na saučesnike i svjedoke.

Veljovića dovode u SDT
Veljovića dovode u SDTfoto: Luka Zeković

Zadržavanje do 72 sata određeno je i Podgoričaninu Muju Nikočeviću, koji je takođe uhapšen u akciji SPO-a. Nikočević slovi za pripadnika organizovane kriminalne grupe "škaljarski klan".

TV Vijesti prenosi da je advokat Zdravko Begović rekao da je taj njegov branjenik negirao pripadnost kriminalnoj organizaciji koja se tereti za krijumčarenje.

Nikočević
Nikočevićfoto: Luka Zeković

Nakon saslušanja je određeno zadržavanje i uhapšenom Nikoli Mrkiću, potvrdio je "Vijestima" njegov branilac, advokat Vuk Jaredić, rekavši da je Mrkić negirao krivicu.

Nikola je brat Aleksandra Mrkića, koji je trenutno van Crne Gore, a kojeg policija takođe potražuje.

Veljović je ranije danas saslušan u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), nakon čega je bio odveden u njegov stan u Podgorici zbog policijskog pretresa.

VIDEO Dušan Cicmil

VIDEO Dušan Cicmil

Bivši direktor Uprave policije je uhapšen u kući na Žabljaku, u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL).

SPO je od zore obavljao pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću...

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je ranije danas da Specijalno policijsko odjeljenje, po naredbi suda, a po zahtjevu Specijalnog drzavnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja "pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje".

Veselin Veljović od ljeta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu ponovo bio prvi čovjek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbjednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dijela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiješanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Kada je u decembru 2020. poslije razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Funkciju savjetnika za bezbjednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

Bonus video: