SDT će utvrđivati da li su Raonić, Mićović i Đukanović počinili krivično djelo

Predmet je proslijedilo Osnovno državno tužilaštvo, pred kojim su Raonić, Mićović i advokatica Đukanović saslušani krajem juna

25194 pregleda 30 reakcija 17 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđivaće da li su generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić, rukovodilac Pravne službe te medijske kuće Želimir Mićović i advokatica Zorica Đukanović počinili krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Njima je predmet proslijedilo Osnovno državno tužilaštvo, pred kojim su Raonić, Mićović i advokatica Đukanović saslušani krajem juna.

"Povodom vašeg pitanja, obavještavam da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici predmet formiran protiv generalnog direktora RTCG B.R., Ž.M., i adv. Z.Đ., dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu na ocjenu da Ii su se u radnjama navedenih lica eventualno stekla obilježja bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja učinjenog putem podstrekavanja iii nekog drugog krivičnog djela za koje je nadležno Specijalno državno tužilaštvo", odgovorio je Vijestima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica, tužilac Duško Milanović.

Raonić, Mićović i Đukanović, saslušani su 23. juna pred osnovnim tužiocam, u svojstvu osumnjičenih.

"U cilju zaštite interesa postupka, tužilaštvo za sada neće davati više saopštenja”, kazali su tada iz ODT Podgorica.

Presudom Višeg suda potvrđeno je da je Raonić bio u sukobu interesa, jer je u trenutku imenovanja već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju, što je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju. Prema presudi, Savjet je trebalo da ponovi izbor između preostalih prijavljenih kandidata na konkurs iz 2021, jer Raonić po presudi nije ni mogao biti kandidat, ili da poništi konkurs. Savjet je međutim, nakon pravnih tumačenja Mićovića i Đukanović, odlučio da ponovo glasa o kandidatima, ali da među njima bude i Raonić.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta, Raonić je ponovo imenovan.

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije toga, tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru Raonića, dok je članica Savjeta Milica Špajak još na početku sjednice istakla da neće glasati, ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021.

Camović Veličković je više puta naglasila da se radi o skandalu, da Raonić nema legitimitet i da članovi Savjeta treba da odgovoraju zbog toga.

Bonus video: