Slobodu „platili” objektom bez dozvole

Ukinuto sudsko rješenje kojim je osumnjičenom za pokušaj ubistva omogućeno da se brani sa slobode

14727 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Sud ukinuo rješenje (ilustracija), Foto: Liberlandpress
Sud ukinuo rješenje (ilustracija), Foto: Liberlandpress

Ukinuto je sudsko rješenje kojim je policajcu Nemanji Koprivici omogućeno da se brani sa slobode, jer jedan od objekata kojim je porodica garantovala za njega - nema upotrebnu dozvolu.

Koprivica je osumnjičen za pokušaj ubistva Željka Radulovića 13. jula na nikšićkom Trgu Šaka Petrovića. Nakon pucnjave je pobjegao, a kolegama se predao nakon osam dana.

Viši sud krajem juna 2023. godine donio rješenje da se taj osumnjičeni pusti na slobodu uz određene garancije, ali se na takvu odluku žalilo Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Nekretnine koje su date kao jemstvo da će okrivljeni biti dostupan nadležnim organima, vrijedne su 380.000 eura.

Apelacioni sud je potom uvažio žalbu, ukinuo rješenje i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

“Ispitujući pobijano rješenje, ovaj sud je našao da je isto zahvaćeno bitnom povredom odredaba krivičnog postupka... Ovo sa razloga što prvostepeno rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, dok su dati razlozi nejasni i nepotpuni, zbog čega se ukidanje prvostepenog rješenja pokazuje nužnim”, navodi se u obrazloženju odluke donijete 25. jula.

Podsjećaju da je okrivljeni prilikom saslušanja pred prvostepenim sudom 18. maja 2023. godine, obećao da se, ukoliko se predlog za ukidanje pritvora usvoji i on bude pušten na slobodu, neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti svoje boravište u Nikšiću, kao i da će se uredno odazivati na sve pozive suda.

Objašnjavaju da je prvostepeni sud potom, odlučujući o predlogu branioca okrivljenog da se Koprivica pusti na slobodu uz određivanje jemstva, isti prihvatio i istovremeno mu odredio mjeru nadzora obaveza povremenog javljanja policiji i mjeru nadzora zabrana napuštanja boravišta - Opštine Nikšić.

“U obrazloženju pobijanog rješenja prvostepeni sud, između ostalog, navodi da je cijenio i vrstu i značaj nepokretnosti koje se nude kao garancija, da je imao u vidu da se radi o nepokretnostima koje se nalaze u Nikšiću, koje su značajne novčane vrijednosti i koje se zbog svog stanja i lokacije lako mogu prodati za slučaj propadanja jemstva, kao i činjenicu da je među tim nekretninama i porodična kuća, te pripadajući objekti i zemljište oko istih, koji su vlasništvo majke okrivljenog... te stepen pouzdanosti da će mogućnost gubitka jemstva djelovati dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ga odvrati od svake želje za bjekstvom... Prvostepeni sud je potom ocijenio da upravo činjenice što su davaoci jemstva majka okrivljenog, njegov rođeni brat i rođak, za okrivljenog predstavlja značajan odvraćajući faktor od eventualne namjere okrivljenog da se da u bjekstvo nakon prihvatanja jemstva i puštanja na slobodu, jer bi, za slučaj njegovog bjekstva, došlo do prodaje nepokretnosti u korist Države Crne Gore... “.

Apelacioni sud, međutim, tvrdi da je takav zaključak njihovih kolega preuranjen, budući da u pobijanoj odluci nijesu dati valjani razlozi o odlučnim činjenicama kojim se čini izvjesnim da će se mjerom jemstva, kao sredstvom za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, obezbijediti njegovo prisustvo u daljem toku postupka.

“Ovo iz razloga što su od strane prvostepenog suda izostali razlozi u pogledu činjenice koja proizlazi iz predmetnih spisa, odnosno, jer iz lista nepokretnosti broj 5 KO M N proizlazi da je u odnosu na stambeno-poslovno zgradu - objekat 1 na katastarskoj parceli 658/3 u svojini K R, u dijelu koji se tiče podataka o teretima i ograničenjima, evidentirano da objekat nema upotrebnu dozvolu, a što je od značaja za pravilno odlučivanje u predmetnoj pravnoj stvari. Stoga je nejasan zaključak prvostepenog suda, kada je, prilikom ocjene vrste i značaja nepokretnosti, naveo da se radi o nepokretnostima koji se lako mogu prodati za slučaj propadanja jemstva, a kod prethodno navedene činjenice koja se tiče nepostojanja upotrebne dozvole za objekat broj 1 na kat.parceli 6 upisan u LN 5 KO M Nj, u kom pravcu su izostali valjani razlozi. Stoga je, po ocjeni ovog suda, prvostepeno rješenje valjalo ukinuti i predmet vratiti na ponovni postupak i odlučivanje”.

Nemanja Koprivica sin je dugogodišnjeg policijskog funkcionera Duška Koprivice.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, Duško i njegov drugi sin Strahinja Koprivica nalazili su se na spisku za odstrel višečlane kriminalne grupe, čiji je jedan od osnivača Željkov otac - Ranko Radulović.

Starijeg Radulovića sumnjiče da je sa Igorom Vukotićem i Erogenom Brajovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je planirala više likvidacija.

Pomagali mu i ljekari

Nakon hapšenja Koprivice, iz Uprave policije saopštili su da je njihov kolega, dok se krio nakon pokušaja ubistva, dobio potvrdu da je privremeno spriječen za rad, koju mu je, kako tvrde, izdala ljekarka Lidija Ognjenović.

Kako je tada saopšteno, nju sumnjiče da je počinila krivično djelo falsifikovanje isprave, a zdravstvenog radnika Ranka Mijuškovića da je podstrekao da to učini.

“Sumnja se da je L. O. kao službeno lice - doktorica, 18. jula, dok se nalazila na svom radnom mjestu u Domu zdravlja u Nikšiću, na usmeni zahtjev kolege R. M. zaposlenog u Opštoj bolnici Nikšić, sačinila, ovjerila i izdala službene isprave sa neistinitom sadržinom, odnosno otvorila bolovanje, izdala doznake, uput i spisak terapije na ime jednog lica, a sve po usmenom kazivanju R. M., a bez fizičkog pisustva i pregleda pomenutog lica”, saopšteno je iz Uprave policije.

Koprivici je izrečena obaveza povremenog javljanja Upravi policije - svakog prvog i 15. u mjesecu, ali i zabrana napuštanja boravišta, opštine Nikšić, u kojoj okrivljeni mora boraviti dok traje ta mjera i ne smije se iz nje udaljavati, osim po pozivu suda ili nekog drugog državnog organa"...

Bonus video: