Sudija Beganović o događaju u Kolašinu: Donijeta zakonita odluka, ne radi se o silovanju niti pokušaju silovanja

Predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju Alija Beganović je rekao da nije nadležnost suda na čijem je čelu da li je Uprava policije kontaktirala nadležnog tužioca i kako se on izjasnio

14656 pregleda 104 reakcija 64 komentar(a)
Beganović, Foto: Printscreen YouTube
Beganović, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju, sudija Alija Beganović saopštio je danas da je taj sud donio zakonitu odluku povodom događaja u Kolašinu, na osnovu optužnog akta-zahtjeva i izvedenih dokaza u toku postupka.

Kolašinka Milica Živković (25) kazala je ranije da je Sud za prekršaje u Bijelom Polju proglasio krivom zbog, kako tvrdi, pokušaja da se, u noći između 3. i 4 avgusta, “odbrani od nasrtaja stranog državljanina E. U. (29), na Trgu Vukmana Kruščića”.

Beganović je saopštio da je postupajući u hitnom postupku 5. avgusta ove godine pred odjeljenjem suda u Kolašinu vođen postupak protiv turskog državljanina U. E. zbog prekršaja iz čl 7.st.2 Zakona o javnom redu i miru i državljanke Crne Gore M. Ž. zbog prekršaja iz čl. 10 st. 2 Zakona o javnom redu i miru.

"Dežurni sudija je zbog prekršaja koji su im zahtjevom stavljeni na teret iste oglasio krivim i okrivljenog U. E. kaznio novčanom kaznom u iznosu od 300 eura, a okrivljenoj M. Ž. izrekao opomenu. Ističemo da se ne radi ni o kakvom krivičnom djelu silovanja niti pokušaja silovanja kako događaj predstavljaju određena lica ili NVO jer ta djela nijesu ni u nadležnosti ovog suda", kazao je Beganović u saopštenju objavljenom na sajtu Suda za prekršaje u Bijelom Polju.

On je dodao da nije nadležnost suda na čijem je čelu da li je Uprava policije kontaktirala nadležnog tužioca i kako se on izjasnio.

"Ističemo da je podnosilac zahtjeva bio prisutan na pretresu i ostao pri zahtjevu u cjelosti i sud ne može bilo kog okrivljenog oglasiti krivim mimo onoga što mu se optužnim aktom stavlja na teret jer bi prekoračio optužbu. Shodno tome, okrivljenom U. E. je stavljen na teret samo prekršaj iz čl. 7 st. 2 Zakona o javnom redu i miru, odnosno drsko i bestidno ponašanje, zašta je i oglašen krivim i kažnjen po zakonu. Čak je zahtjevom okrivljenoj M. Ž. stavljen na teret teži prekršaj nego okrivljenom U. E. Zašto okrivljenom U.E. nije stavljen na teret i neki drugi prekršaj nije u nadležnosti suda", poručio je Beganović.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je provjeru postupanja dežurnog državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji se juče izjasnio povodom događaja u Kolašinu.

Beganović je kazao i da odluka nije pravosnažna i da stranke imaju mogućnost izjavljivanja redovnog pravnog lijeka.

"Jednoobrazno, samoinicijativno i neumjesno prozivanje suda i sudećeg sudije i nazivajući ga raznim kvalifikacijama neutemeljenim ni sa čime, predstavlja u najmanju ruku lični napad na sudiju, crnogorsko sudstvo i tu časnu profesiju, koje bi očito bilo najbolje sudstvo na svijetu kada bi donosilo odluke onakve kakve se dopadaju pojedincima i pojedinim NVO. Žao mi je takve, ali dok sam ja predsjednik ovog suda i postupajući sudija, takvih odluka neće biti", zaključio je Beganović.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je sinoć da očekuje da nova Vlada predloži Zakon o vetingu da kadrovi kao što je Beganović nikada više ne bi dijelili pravdu kao što je to urađeno u slučaju Milice Živković.

Bonus video: