Crna Gora odbila da Rusiji izruči bivšeg pukovnika FSB

Dmitriju Seninu u odsustvu se sudi za dezerterstvo. Crna Gora mu je u međuvremenu od hapšenja pružila politički azil

30426 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Senin, Foto: Printscreen YouTube
Senin, Foto: Printscreen YouTube

Crna Gora odbila je da Rusiji izruči bivšeg pukovnika Federalne službe bezbjednosti (FSB) Dmitrija Senina, o čemu ih je zvanično obavijestila.

Ta informacija, piše portal Soveršeno, objavljena je danas tokom ročišta u Vojnom sudu gdje se Seninu sudi u odsustvu.

enin, koji je uhapšen po međunarodnoj potjernici u junu 2021. godine, u međuvremenu je dobio politički azil zbog, navodi ruski medij, činjenice da je navodno proganjan u Rusiji iz političkih razloga: utvrđeno je da ima ukrajinske korijene i osuđuje specijalnu vojnu operaciju.

On je optužen za dezerterstvo zbog čega mu u Rusiji prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Senin je Rusiju napustio u februaru 2017. jer se plašio se da će biti uhapšen u okviru krivične istrage protiv njegovog prijatelja pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Dmitrija Zaharčenka.

On je rusko-gruzijsku granicu prešao 23. februara 2017. godine pod imenom Timur Kudasov.

Ruski mediji pišu da nakon njegovog nestanka u specijalnim službama još tri godine ili nisu znali, ili su se pravili da ne znaju da je njihov kolega pobjegao iz zemlje.

Tek u decembru 2020. operativci Odjeljenja unutrašnje bezbjednosti FSB su saznali da Rus ima pasoš na drugo ime. Šest mjeseci kasnije, 28. juna 2021. godine, bjegunac je stavljen na međunarodnu potjernicu, a 4. septembra 2022. godine zadržan je u Crnoj Gori.

Tužilaštvo je podnijelo zahtjev za ekstradiciju, ali je Crna Gora to odbila jer je bivši pukovnik FSB-a dobio politički azil zbog činjenice da je navodno proganjan u Rusiji iz političkih razloga: utvrđeno je da ima ukrajinske korijene i osuđuje specijalnu vojnu operaciju.

Seninu će suđenje biti nastavljeno u odstustvu.

Bonus video: