Stanišić i Bulatović na slobodi zbog kaskanja suda - tri godine bez prvostepene presude

Dvojica Podgoričana, optužena za pokušaj ubistva Igora Krstovića, iz Istražnog zatvora izašli 7. avgusta, saznaju “Vijesti”, kada je i istekao zakonski rok za donošenje prvostepene presude

85510 pregleda 250 reakcija 64 komentar(a)
Osuđivan više puta: Stanišić, Foto: Zoran Đurić
Osuđivan više puta: Stanišić, Foto: Zoran Đurić

Podgoričani Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović sa slobode će se braniti optužbi za pokušaj ubistva Podgoričanina Igora Krstovća - pritvor im je ukinut jer vijeće Višeg suda nije uspjelo da za tri godine donese prvostepenu presudu u tom predmetu.

Njih dvojica iz Istražnog zatvora izašli su 7. avgusta, saopštio je “Vijestima” nezvanično izvor iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Tog dana istekao je zakonski rok u kom im je, bez makar prvostepene odluke, mogao biti produžen boravak iza rešetaka.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Njih dvojica, međutim, nijesu jedini koji bi se sa slobode mogli braniti teških optužbi, jer ih pred Specijalnim odjeljenjem Višeg suda ima 58 u kojima sudije za dvije i po godine nijesu donijela odluku. To znači da bi, uskoro, stotinak optuženih za teški i organizovani kriminal moglo izaći iz Istražnog zatvora.

Stanišić i Bulatović optuženi su za učestvovanje u ranjavanju Igora Krstovića u Zeti, 28. januara 2020. godine. Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju putem pomaganja.

Negirao krivicu: Dragiša Bulatović
Negirao krivicu: Dragiša Bulatovićfoto: Luka Zekovic

Obojica su negirali optužbe.

Ipak, tužilaštvo ih tereti da su u drugoj polovini 2019. godine, pored drugih za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo istražnim organima nepoznato lice...

“I prihvatili da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela”.

U optužnici piše da su na mjestu gdje je zapaljeno vozilo korišteno u zločinu pronađeni biološki tragovi optuženih Stanišića i Bulatovića.

Specijalno državno tužilaštvo, međutim, još nije otkrilo ko je krajem januara 2020. godine, ispalio više hitaca u Krstovića.

U automobil Krstovića ispaljeno je 26 hitaca iz automatske puške, a prema nezvaničnim informacijama - sedam je završilo u njegovom tijelu.

Nakon pucnjave, operisan je u Kliničkom centru.

Sat nakon što je Krstović pogođen mecima iz vatrenog oružja, istražitelji su na Kakarickoj gori pronašli zapaljeni “golf” koji je, ustanovili su policajci, korišćen u napadu...

Pronađena je i automatska puška “M70” iz koje je pucano...

“Iz tragova pronađenih na mjestu gdje je zapaljeno vozilo iz koga su ispaljeni projektili na oštećenog Igora Krstovića, posebno iz biološkog materijala iz kog je vještačenjem utvrđeno da pripada okrivljenom D. B. i V. S. proizlazi osnovana sumnja da su ovi okrivljeni dana 28. 1. 2020. godine učestvovali u izvršenju krivičnog djela ubistvo u pokušaju na štetu I. K. Iz materijalnih tragova pronađenih na mjestu gdje je pokušano lišenje života I. K., a koji su konstatovani zapisnikom o uviđaju i fotodokumentovani, te i iz iskaza oštećenog I. K. proizlazi da su u izvršenju krivičnog djela pokušaj ubistva na njegovu štetu neposredno učestvovala bar dva, za sada NN lica, od kojih je jedno upravljalo vozilom, a drugo tokom mimoilaženja sa njegovim vozilom sa zadnjeg sjedišta ispaljivalo projektile prema njemu iz automatske puške”, piše u sudskim spisima.

Te činjenice, piše u dokumentu, upućuju na zaključak da je izvršenje tog krivičnog djela rezultat djelovanja kriminalne organizacije.

“Koja je očigledno osnovana radi vršenja ovako teških krivičnih djela, a čiji organizator je za sada nepoznat”, navodi se u tekstu...

Stanišić je uhapšen mjesec nakon ranjavanja Krstovića, a njegovom rođaku, Bulatoviću, inspektori su već 15. februara stavili lisice na ruke.

Oni su saslušavani u prvim satima istrage, ali su i tada negirali krivicu.

Prema policijskim podacima obojica su pripadnici podgoričkog ogranka organizovane kriminalne grupe kavački klan.

Stanišić je hapšen i osuđivan više puta, uglavnom zbog krivičnih djela sa elementima nasilja.

Bulatović je ranije osuđivan zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Dojave, izolacija, izostanak tužioca, promjene sudija...

Suđenje za pokušaj ubistva Krstovića više puta je odgađano, iz različitih razloga - odsustva postupajućeg specijalnog tužioca, privatnih obaveza njihovih branilaca, prestanka sudijske funkcije sudiji...

Zbog promjene člana vijeća, u septembru 2021. godine počelo je ispočetka, a onda ponovo odgođeno zbog službenog odsustva tadašnjeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

U decembru iste godine glavni pretres nije održan jer je jedan od branilaca okrivljenih bio spriječen da se pojavi u sudnici, zbog zdravstvenih problema...

Jednom je pretres odgođen i zbog dojave da je u zgradi Višeg, Apelacionog i Vrhovnog suda postavljena bomba, a jednom i zbog izolacije okrivljenog...

Uskoro sloboda i za još stotinak teško optuženih?

Vijesti su juče objavile da je gotovo hiljadu ljudi na optuženičkim klupama Višeg suda Podgorica zbog organizovanog kriminala, ali bi uskoro stotinak od njih presudu moglo čekati na slobodi.

Specijalno vijeće Višeg suda postupa u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva, u čijoj nadležnosti su organizovani kriminal, korupcija i ratni zločini.

Iz Višeg suda u Podgorici od 25. avgusta nijesu odgovorili na pitanja koliko se predmeta vodi pred specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici i u koliko od njih duže od dvije godine i šest mjeseci od potvrđivanja optužnice nije donijeta prvostepena odluka.

Bez odgovora ostala su i pitanja o ukupnom broju okrivljenih u predmetima u kojima nije donijeta odluka, ali i ono iz kojih razloga se najčešće odlažu ročišta u tim predmetima.

Vijesti su još ranije objavile da nadležni sumnjaju da se u brojnim predmetima mogućnost odgađanja pretresa zloupotrebljava kako bi se okoreli kriminalci, optuženi za najteža krivična djela, oslobodili spuških rešetaka.

Prošle godine zbog nemogućnosti da donesu prvostepenu presudu ni tri godine nakon podizanja optužnice, ćelije spuškog zatvora napustilo je na desetine optuženih članova škaljarskog kriminalnog klana.

Tvrdili da imaju alibi

Bulatović i Stanišić u sudnici su tvrdili da imaju alibi i da nijesu učestvovali u pokušaju ubistva Krstovića.

Bulatović je rekao da je radio na renoviranju kuće od 22. do 30. januara, te da nije odlazio od kuće, osim da kupi građevinski materijal za radnike.

Stanišić je izjavio da je bio u posjeti kod brata od strica Radoslava Stanišića u njegovoj kući, te da nije toga dana izlazio van kuće.

On je optužio specijalnog tužioca i policiju da prikrivaju prave počinioce tog krivičnog djela.

“Na tom putu ima 50 kamera, i mene i Bulatovića nema nigdje. Nemam veze sa pokušajem ubistva Igora Krstovića. Ne mogu da objasnim kako je nađen moj DNK profil na flaši. Postoji više načina, kako je podmetnuta pored zapaljenog auta”, rekao je ranije iznoseći odbranu.

Bonus video: