Vučinić novi oficir za vezu u Ljubljani?

U toku procedura da aktuelni načelnik regionalnog centra Jug Miloš Vučinić kao predstavnik Uprave policije bude upućen na rad u diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Sloveniji. Postupak slanja mogao bi biti stopiran jer Ministarstvo vanjskih poslova nema sistematizovano radno mjesto oficira za vezu u Ambasadi Crne Gore u Ljubljani

54738 pregleda 108 reakcija 67 komentar(a)
U aprilu unaprijeđen: Miloš Vučinić, Foto: Boris Pejović
U aprilu unaprijeđen: Miloš Vučinić, Foto: Boris Pejović

Aktuelni načelnik regionalnog centra Jug Miloš Vučinić pakuje kofere za odlazak u Sloveniju jer je u toku završni dio procedure Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih polova oko upućivanja oficira za vezu na rad u Ambasadu Crne Gore u Ljubljani.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vučinić je već dobio saglasnost vršioca dužnosti direktora Uprave policije Nikole Terzića i zeleno svjetlo ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, ali se čeka i odluka MVP kako bi predstavnik UP bio upućen na rad u Sloveniju.

Problem oko budućeg novog radnog angažmana za Vučinića mogao bi da se javi zbog toga što MVP nema sistematizovano radno mjesto za oficire za vezu u Sloveniji tako da bi zbog zakonskih prepreka, ovaj postupak mogao biti stopiran.

Za Vučinićev odlazak biće potrebna i saglasnost Ministarstva finansija i na kraju Vlade.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” da li su tražili od MVP da se u Sloveniju uputi oficir za vezu kao i da li su predložili da Miloš Vučinić bude predstavnik UP u toj zemlji.

MUP, ali ni Ministarstvo vanjskih poslova, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li MVP ima sistematizovana radna mjesta za oficire za vezu u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, te ukoliko ih nema, da li će slanje policijskog predstavnika u Ambasadu Crne Gore u Ljubljani biti urađeno suprotno zakonu...

Od aprila šef Juga

Oficir policije Miloš Vučinić je krajem aprila ove godine, nakon velike sječe policijskih šefova, po odluci ministra Adžića dobio unapređenje u službi pa je imenovan za načelnika regionalnog centra Jug, gdje su po novoj policijskoj šemi sublimirane sve policijske ispostave na jugu države.

Prema podacima iz vrha UP zasada ne zna ko bi, ukoliko Vučinić ode u Ljubljanu, mogao da ga zamijeni na toj poziciji.

Vučinić je prije više od dvije decenije počeo rad u Upravi policije, gdje je jedno vrijeme pokrivao i mjesto komandanta Posebne jedinice policije.

U maju 2012. godine on je, na lični zahtjev, prešao iz PJP za načelnika policije u Danilovgradu, a potom je tu poziciju jedno vrijeme pokrivao i u Herceg Novom.

Početkom 2014. godine Vučinić je, uz otpremninu, napustio Upravu policije i radni angažman nastavio u tadašnjoj avio-kompaniji “Montenegro airlines” (MA), gdje je pokrivao poziciju koordinatora bezbjednosti.

Dvije godine kasnije je napustio MA, a potom je tokom 2017. bio u trci za direktora Policijske akademije u Danilovgradu, ali ga tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović nije izabrao za tu poziciju.

Te godine Vučinić se opet vratio u UP, pa je imenovan za šefa cetinjske policije, a posljednjih nekoliko godina njegovog rada u UP, obilježile su i optužbe za navodno zlostavljanje i zataškavanje slučajeva mučenja...

Cetinjanin Milo Ivanišević je optužio Vučinića da ga je sa kolegom Ratkom Popovićem navodno zlostavljao u februaru 2018. na jednoj cetinjskoj raskrsnici.

Iako je tada objavljen video-snimak, na kojem se jasno vidi kako Vučinić drži pištolj uperen u Ivaniševića, a potom i kako ga kasnije udara ga po glavi, cetinjski tužilac nije pronašao elemente za krivičnu odgovornost. Ni disciplinski tužilac MUP-a nije našao elemente za postupak protiv načelnika policije...

Vučinić je i u martu 2022. godine oslobođen optužbi za mučenje Jovana Grujičića, pravosnažno oslobođenog za bombaške napade na kuću nekadašnjeg tajnog agenta Duška Golubovića i lokala “Grand”.

Grujičić je proživio torturu u CB Podgorica kako bi priznao da je odgovoran za bombaške napade, a zbog zlostavljanja i mučenja privedenog mladića u toku je sudski postupak protiv nekoliko službenika CB Podgorica.

Oficirima privilegije

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, članom 204 predviđeno je da policijski službenik može biti upućen na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo Crne Gore u inostranstvu ili međunarodnu organizaciju u svojstvu policijskog atašea ili oficira za vezu.

Policijski predstavnici imaju diplomatski status, u skladu sa sporazumom koji zaključuju ministar i ministar nadležan za vanjske poslove, a njegova prava i obaveze utvrđuje Vlada.

Pravilnikom o zaradama i naknadama policijskog oficira za vezu predviđeno je da predstavnik UP ima pravo na naknadu za uvećane troškove života i uslove rada u zemlji prijema. Osim toga, pripada im i naknada za izdržavanog člana porodice, za troškove stanovanja, a plaćen je i dio troškova za školovanje djece...

Uprava policije je u septembru 2021. godine posljednji put uputila nekog predstavnika u diplomatska predstavništva - Vesko Damjanović, koji je jedno vrijeme pokrivao v. d. funkciju direktora Uprave policije, imenovan je za oficira za vezu u Beogradu.

Oficiri za vezu, kao i ekonomske diplomate, odgovaraju za rad ambasadoru, MVP i policiji.

Njihovo slanje doprinosi boljoj operativnoj saradnji policija i bržem reagovanju...

Bonus video: