Kamere sa granice više niko ne pominje

Ni dvije i po godine nakon hapšenja nekoliko službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, ne zna se ko je odgovoran za malverzacije tokom nabavke elektronske opreme za nadzor granice

39936 pregleda 37 reakcija 21 komentar(a)
Ko je lijepio naljepnice preko kamera (arhiva/ilustracija), Foto: Vlada.me
Ko je lijepio naljepnice preko kamera (arhiva/ilustracija), Foto: Vlada.me

Ni dvije i po godine nakon hapšenja nekoliko službenika Ministarstva unutrašnjih poslova ne zna se ko je odgovoran za malverzacije tokom nabavke elektronske opreme za nadzor granice, niti ko je sa milion i sto hiljada eura platio pet puta jeftinije uređaje od predviđenih i na njih lijepio lažne oznake.

Navodno, istražitelji kaskaju u tom predmetu zbog neadekvatnog rada vještaka.

To međutim, nije potvrđeno i zvaničnim odgovorima.

“Obavještavamo vas da je postupak u predmetu ‘Granica’ još u fazi izviđaja, te da u cilju zaštite interesa postupka, u ovom trenutku ne možemo saopštiti više informacija”, odgovoreno je juče “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Oni su tako odgovorili na pitanja u kojoj fazi je predmet “Granica”, šta je pokazalo vještačenje opreme, da li je utvrđeno je li MUP vlasnik opreme, i ima li mogućnost da upravlja radarima i kamerama koji pokrivaju granične prelaze sa Albanijom i Hrvatskom, kao i na pitanje - koliko osoba je do sada procesuirano u tom predmetu i ko su oni.

Članovi tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić, članovi Komisije za praćenje realizacije tog ugovora Bojana Lučić, Ivan Glomazić, Jurica Žarković i Zoran Lasica uhapšeni su 3. marta 2021. godine.

Tog dana, zbog zdravstvenih razloga, lisice nisu stavljene na ruke Višnje Đurović, odgovornog lica u firmi “For lajt” koja je učestvovala na tenderu, a bavi se prodajom tepiha, ali je i od nje uzeta izjava.

Policija je tada najavila raspisivanje potjernice za Branislavom Krekićem, ovlašćenim zastupnikom kompanije “Makina sekjuriti” iz Beograda, a javnost nikada nije obaviještena da li su i njega uhapsili.

Tu grupu sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi, primanje mita...

Dan kasnije održana je konferencija za medije sa koje je poručeno da se nijedan posao u MUP-u nije mogao realizovati bez znanja bivšeg ministra Mevludina Nuhodžića, pa ni nabavka opreme za praćenje granica zbog koje je uhapšeno osam osoba.

Komentarišući navode tadašnjeg državnog sekretara MUP-a, Rada Miloševića, Nuhodžić je u martu 2021. godine rekao da očekuje da nadležni do kraja istraže slučaj i ponovio da je ranije, postupajući po anonimnoj prijavi, naložio da se sva dokumentacija dostavi nadležnima.

Dan nakon pompezne konferencije za medije, podgoričko Osnovno državno tužilaštvo ukinulo je zadržavanje uhapšenima, uz obrazloženje saslušanja svih svjedoka.

Od tada, predmet “Granica” je u izviđaju.

OPTUŽBE

Nabavka opreme za nadzor granice koštala je 1.144.850 eura. Pronevjeru je još 2021. godine otkrila Međuresorska komisije koju je formirao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Nakon hapšenja osumnjičenih objašenjeno je da je riječ o sredstvima EU direktne budžetske podrške kroz šengenski akcioni plan.

Na konferenciji za medija Milošević je prije dvije i po godine objasnio da su među uhapšenima i dvojica članova međuresorske komisije koju je formirao ministar Sekulović, Žarković i Lasica.

“Kad sam formirao predmet, ciljano sam ih stavio u komisiju, znajući njihove profesionalne kompetencije u smislu poznavanja opreme, a u postupku ćemo vidjeti, mislim da će dio ljudi imati šta da kaže”, kazao je on tada.

Njih dvojicu terete se za nesavjestan rad u službi, zloupotrebu službenog položaja, a Lasicu i za primanje mita.

Čitavu grupu sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi, primanje mita.

Sa konferencije, na kojoj su govorili tadašnji potpredsjednik Vlade, sada premijer Dritan Abazović, Milošević, tužioci Nikola Boričić i Vukas Radonjić i policajac Dalibor Medojević, bivše rukovodstvo MUP-a optuženo je da su omogućili pristup kamerama trećoj strani. Milošević je tada ustvrdio da kompaniji koja nije crnogorska sa daljine može da pristupi video-nadzoru graničnih prelaza u Crnoj Gori.

Međutim, rečeno je i da oprema nije funkcionalna.

DVOJICA GOVORNIKA HAPŠENA

Godinu nakon konferencije na kojoj su se pohvalili rezultatima po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen je Dalibor Medojević i to zbog navodnih veza sa šefovima škaljarskog kriminalnog klana.

SDT ga optužuje da je preko kriptovane Skaj aplikacije, članovima škaljarskog klana javljao imena inspektora koji ih istražuju, predmete u kojima postupaju, ali i dokle se stiglo u istragama ubistava za koje se “vojnici” te organizovane kriminalne grupe sumnjiče.

Pred tužiocem i policajcima negirao je da je, sakriven iza nika Radonja, razmijenio na hiljade inkriminišućih poruka sa šefovima “škaljaraca”, sada pokojnim Jovanom Vukotićem i Igorom Dedovićem i odavao im službene tajne.

Prema tvrdnjama Europola, čije nalaze je objavio portal Libertass, nekadašnji šef Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, kodno ime koristio je od 16. septembra 2019. godine do 8. marta 2021. godine.

U dokumentu Europola piše da je on imao samo devet kontakata sa kojima je komunicirao preko Skaj aplikacije, od kojih su tri broja nedavno ubijenog šefa kriminalnog klana Jovana Vukotića, jedan broj njegovog brata Igora Vukotića i jedan broj Igora Dedovića. Ostali nijesu bili identifikovani.

U nalazima Europola indirektno se pominje konferencija na kojoj je Medojević govorio o realizaciji predmeta “Granica”, tačnije, navedeno je da je tog dana od Jovana Vukotića dobio poruku da mu je milo što ga vidi blizu “brata Abaza” (op.a., Dritan Abazović). To je jedini put da je u njihovoj komunikaciji Abazović pomenut.

Lisice na ruke stavljene su mu po nalogu sada uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, optuženog da je radio za krimi-ekipu suprotstavljenu škaljarcima - kavački klan.

Medojeviću je pritvor ukinut nakon ubistva Vukotića u Turskoj, u septembru prošle godine.

Tri mjeseca kasnije uhapšen je i drugi učesnik konferencije, Rade Milošević, kojeg SDT tereti za šverc cigareta.

Ima li MUP šifre?

“Vijesti” juče nijesu saznale da li je MUP postao vlasnik opreme za nadzor državnom granicom i jesu li u međuvremenu dobili šifre za pristup radarskoj opremi.

Iz tog Vladinog resora “Vijesti” očekuju odgovor na to, ali i na pitanja ima li MUP mogućnost upravljanja radarima i kamerama koji pokrivaju granične prelaze sa Albanijom i Hrvatskom, kao i jesu li disciplinski gonili službenike koji su raspisivali tender.

U izvještaju koji je početkom 2021. godine napravila međuresorska komisija piše da MUP nije korisnik, a ni vlasnik sistema za elektronski nadzor pomorske granice ka Albaniji i Hrvatskoj, jer ne posjeduje administrativne šifre za pristup radarskoj opremi koju je nabavila beogradska firma “Makina sekjuriti”...

Bonus video: