Suđenje Medenici: Glavni pretres odložen za četvrtak, vanraspravno vijeće će odlučivati o predlogu odbrane

Advokati odbrane Stefan Jovanović, Nikola Ivanović i Miloš Vuksanović predložili ukidanje pritvora Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću i Marku Vučiniću

51095 pregleda 269 reakcija 51 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2023. 14:58h

Glavni pretres na suđenju bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim optuženima odložen je danas i biće nastavljen sjutra pred Višim sudom u Podgorici.

Specijalno vijeće sudije Nade Rabrenović prekinulo je suđenje nakon što su advokati odbrane Stefan Jovanović, Nikola Ivanović i Miloš Vuksanović predložili ukidanje pritvora Milošu Medenici, Vojinu Perunoviću i Marku Vučiniću.

Nakon pauze, sudija Rabrenović je rekla da vijeće nema zakonsku mogućnost da odlučuje o predlozima odbrane i dodala da će vanraspravno vijeće odlučivati.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić predložio je sudu da odbije predloge odbrane.

Advokat Jovanović je takođe predložio da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici o saslušanju svih okrivljenih, jer Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije obavještavalo branioce okrivljenih.

Medenica: Naknadna pamet tužioca ili packa od pretpostavljenog

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je danas na suđenju Vesni Medenici da smatra da sud treba da ponovo spoji postupak koji je odvojen u odnosu na Medenicu i Milice Vlahović Milosavljević.

Obraćajući se sudu, kazao je da Specijalno tužilaštvo nema zakonsku mogućnost da uloži žalbu na tu odluku, već želi da pred sudom izrazi neslaganje sa odlukom vanraspravnog vijeća.

Dodao je da je kao razlog efikasnosti za odvajanje postupka odbrana navela efikasnost i predviđanje da će postupak dugo trajati. To je opovrgao navodima da i u tom odvojenom postupku je stranka predstavnik oštećene korporacije iz Moskve i da se, da bi se i taj postupak održao, i njemu uredno mora uručiti poziv.

“Adresa je u Rusiji. Oštećeni može da se sasluša, ukoliko ne postoji mogućnost da se uredno pozove da pristupi, i u zemlji gdje se nalazi", ukazao je Radonjić.

Vesna Medenica je reagovala i navela da su ona i njeni advokati ranije insistirali SDT-u da se sasluša pomenuto lice i da to ni danas nije odrađeno.

Ona je podsjetila da se, kada je branilac okrivljene sudije Milice Vlahović Milosavljević, advokat Nikola Martinović predložio vijeću da se postupak razdvoji, a ona bila saglasna, specijalni tužilac Vukas Radonjić nije protivio takvom predlogu.

“Tužilac je pred sudom rekao da takav predlog odbrane ostavlja sudu na ocjenu. Je li ovo sada naknadna pamet tužioca ili packa od pretpostavljenog”, istakla je Medenica.

Specijalno tužilaštvo tereti bivšu prvu ženu pravosuđa da je dio šesnaestočlane kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica.

Tereti se da je, koristeći funkciju, uticala na kolege u donošenju sudskih odluka u korist nekoliko privatnih kompanija i da je za to primila mito. Medenica je u pritvoru bila od aprila do novembra 2022. godine.

Osim protiv Vesne i Miloša Medenice, optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i nikšićke “Kopad Company”.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica sa procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Optužena grupa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica je, tvrdi SDT, 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Bonus video: