U policiji boluju, na plaži tukli strance

Nadležni utvrđuju da li su policajci radili kao neformalno obezbjeđenje u ugostiteljskom objektu, dok su zvanično bili na bolovanju. Kotorski tužilac naredio 2. avgusta podnošenje prijave protiv inspektora Vulanovića i Vučinića

62612 pregleda 468 reakcija 112 komentar(a)
Pogled na plažu Ploče (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Pogled na plažu Ploče (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Uprava policije raspisala je nacionalnu potjernicu protiv dvojice kolega iz kotorske policije - Slobodanom Vulanovićem i Markom Vučinićem, koji se sumnjiče da su u nedjelju 27. avgusta ove godine na plaži Ploče sa još tri osobe pretukli dvojicu turskih državljana.

Nasilničko ponašanje na plaži Ploče Vulanović je počinio dok se nalazio na bolovanju, a vjeruje se da je tokom ljeta sa Vučinićem bio radno angažovan kao neformalno obezbjeđenje ugostiteljskog objekta čiji je vlasnik firma "Piastra" Nebojše Carevića.

Tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru Siniša Milić 2. septembra naložio je podnošenje krivične prijave protiv inspektora Vulanovića zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje, a dva dana kasnije je nadležni sudija za istragu donio i rješenje o pritvoru za odbjeglog službenika Uprave policije.

I protiv odbjeglog inspektora OB Kotor Marka Vučinića, tužilaštvo je naložilo podnošenje krivične prijave, a nakon sprovedenih procedura, tokom jučerašnjeg dana je sudiji za istragu podnijet i predlog za pritvor.

Vučinić je, kada mu je bilo jasno da je krenula opsežna policijsko-tužilačka istraga oko slučaja na Pločama, otvorio bolovanje 2. septembra, a potom nestao...

Krivična prijava podnijeta je i protiv osumnjičenih O. Š. koji je u bjekstvu kao i I. J. i M. V. za koje se vjeruje da su tog dana sa Vulanovićem i Vučinićem pretukli oca i sina iz Turske, ali i šamarali njihove prijatelje, koji su se provodili na plaži.

Osnovno državno tužilaštvo Kotor, u odgovoru “Vijestima” navelo je da su oni za događaj na plaži Ploče obaviješteni četiri dana kasnije, odnosno 31. avgusta ove godine...

“Obavještavamo Vas da je o događaju koji se 27. 8. 2023. godine desio na plaži “Ploče”- Opština Kotor u kom je pretučeno više turskih državljana, dežurni tužilac u ovom tužilaštvu obavješten 31. 8. 2023. godine u večernjim časovima kada je dao određene naloge za postupanje. Narednog dana je izvršeno prepoznavanje jednog osumnjičenog od strane oštećenih, dok je 2. 9. 2023. godine takođe izvršeno prepoznavanje još jednog osumnjičenog. Saslušani su oštećeni i još dva turska državljana u svojstvu svjedoka od strane sudije za istragu, a preduzete su i druge radnje iz kojih je proistekla osnovana sumnja da su I. J., O. Š., M. V., S. V. i M. V., učestvovali u grupi koja je izvršila krivično djelo nasilničko ponašanje”, piše u odgovoru ODT-a Kotor.

Provod, pa batine

Grupa turskih državljana, kako se vjeruje, provodila se tog 27. avgusta na plaži Ploče, ali je u poslijepodnevnim satima došlo do manjeg, a potom i većeg incidenta u kojem su gosti iz Azije izvukli deblji kraj.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, jedan iz grupe gostiju prvo se posjekao na nargili, dok su konzumirali aromatizovani duvan, pa mu je ukazana prva pomoć u lokalu, ali je on tražio da ga iz kafića povedu kod ljekara.

Mladi Turčin je potom pozvao i oca, koji je nešto kasnije došao u plažni bar. Nakon dolaska oca, kako navodi izvor, došlo je do prepirke nakon čega je reagovalo obezbjeđenje lokala...

Turski državljani - otac i sin dobili su batine, zbog čega su zatražili medicinsku pomoć. Ljekari su konstatovali ozbiljne povrede kod dvojice stranaca.

Nasilništvo u plažnom baru vjerovatno bi bilo zataškano da slučaj nije došao do policije, koja je pokrenula opsežnu istragu i uključila tužilaštvo kako bi se događaj do kraja rasvijetlio.

Bolovanje zbog Pljevalja

Osumnjičeni Slobodan Vulanović, za kojim je raspisana potraga, ljetos je otvorio bolovanje nakon što je odlukom menadžmenta Uprave policije dobio novo rasporedno rješenje - iz Kotora je poslat u Pljevlja.

Na novo radno mjesto Vulanović se nije pojavljivao već je UP dostavio papire da se navodno nalazi na bolovanju.

I u ODT-u Kotor su “Vijestima” saopštili da se osumnjičeni službenik OB Kotor, za vrijeme događaja na plaži Ploče, nalazio na bolovanju...

“Treba ukazati da je službenik OB Kotor S. V. u vrijeme događaja bio na bolovanju. Službenik M. V. je od 2. 9. 2023. godine, po podacima kojim raspolaže ovo tužilaštvo, na bolovanju”, odgovorila je tužiteljka i PR ODT-a Kotor Tanja Čelanović.

Ljekari na spisku zbog davanja lažnih doznaka

Uprava policije sačinila je spisak ljekara na primorju, za koje se vjeruje da službenicima Uprave policije, bez ikakvog medicinskog razloga, izdaju doznake za bolovanje.

“Vijesti” saznaju da su policija i tužilaštvo otvorili postupak izviđaja tokom kojeg će se utvrditi na koji način i u kojoj mjeri se zloupotrebljavaju bolovanja u sistemu Uprave policije.

Serija, najvjerovatnije, lažnih bolovanja počela je tokom ljeta, a nakon što je menadžment Uprave policije krenuo da rotira kadrove i da im dijeli nova rasporedna rješenja mahom sa primorja i Podgorice u sjeverne opštine.

Informacije Vijesti govore da su inspektori Vulanović i Vučinić bliski prijatelji odbjeglih policajaca iz Kotora - Ivana Nikolića i Marka Novakovića, koji su u bjekstvu još od marta ove godine, nakon što su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) pokrenuli opsežnu akciju protiv policijskog narko-kartela, kojim je, kako se vjeruje, rukovodio policajac Ljubo Milović.

Policijsko-tužilački podaci, pogotovo nakon otvaranja brojnih SKY prepiski, ukazuju da je kavački kriminalni klan imao jako uporište unutar kotorske policije...

Bonus video: