Mihailo: Crkva u Lovćenskoj ulici obijena po nagovoru Borisa i Stefana

"Ovakvim zaposijedanjem crkvenog objekta, samoproglašeni mitropolit Boris prisvaja vjerske svetinje Crnogorske pravoslavne crkve i pretenduje da sa njima upravlja i pored činjenice da je u Ministarstvu pravde Crne Gore uredno prijavljena i registrovana u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica"

20059 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Foto: CPC
Foto: CPC

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo podnio je krivične prijave protiv više osoba znog sumnje da su obili vrata na crkvi Svetog Pravednog Ivana Crnojevića u Lovćenskoj ulici na Cetinju.

U saopštenje CPC, koje potpisuje Mihailo se navodi da je "obijanje vrata i nasilni ulaz u crkvu izvršen po nagovoru vikarnog episkopa Borisa (Bojana Bojovića), sveštenika Stefana Markovića".

Navodi se i da se njima pridružilo nekoliko građana koji podržavaju aktivnosti Bojovića i Markovića.

"Nasilničkom aktu je prethodilo vraćanje jednog ključa od ulaznih vrata crkve koji je predao do tada za ovu svetinju ovlašćeni sveštenik Stefan Marković lično mitropolitu Mihailu. U popodnevnim satima 7. septembra počinioci su prije nasilnog ulaska ovu crkvu neovlašćeno i bez znanja mitropolita Mihaila svojom voljom i nedopušteno, odnosno neovlašćeno i bez znanja mitropolita Mihaila postavili kamere na ovom zdanju i alarmne uređaje. Na taj način su sebi obezbjeđivali kontrolu o prisustvu vjernika u crkvi i dolasku, po njihovom mišljenju, lica čije prisustvo u crkvi za njih ne bi bilo poželjno. Ovakvim zaposijedanjem crkvenog objekta, samoproglašeni mitropolit Boris prisvaja vjerske svetinje Crnogorske pravoslavne crkve i pretenduje da sa njima upravlja i pored činjenice da je u Ministarstvu pravde Crne Gore uredno prijavljena i registrovana u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica", navodi se u saopštenju Mihaila.

Dodaje se i da je Mihailo predao obavještenje Ministarstvu pravde da se, između ostalih objekata, crkva Svetog Pravednog Ivana Crnojevića nalazi pod upravom CPC "koju jedino on legitimno predstavlja".

"O ovoj nepobitnoj činjenici je Ministarstvo pravde izdalo uvjerenje kojim se potvrđuje da je ova crkva vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve. Ističem da me je dana 7. septembra sveštenik Marković Stefan beskrupulozno vrijeđao i nazivao 'umirovljenim mitropolitom' koji 'treba da se stidi'. Na taj način me vrijeđao kao poglavara priznate crkve. Protiv počinilaca, kao duhovni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, podnio sam krivičnu prijavu", naveo je Mihailo.

Prošle nedjelje, 4. septembra, episkop CPC Boris Bojović proglašen je za mitropolita te crkve na javnom okupljanju na Cetinju koje je nazvano "opštecrnogorski zbor".

Mitropolit Mihailo je to okupljanje nazvao "propalim političkim mitingom" koji nema "ni legitimitet ni legalitet".

Proteklih mjeseci razmijenjene su teške optužbe između Borisa i Mihaila, uiglavnom vezane za navodne finansijske malverzacije, ali i za nepopoštovanje pravila monaškog života...

Bonus video: