Vulanović i Vučinić uhapšeni po nalogu Terzića

Sudija za istragu donio rješenje o pritvoru petorici osumnjičenih za nasilničko ponašanje na plaži Ploče

22269 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Tukli pesnicama i nogama: Kupalište Ploče (arhiva/ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Tukli pesnicama i nogama: Kupalište Ploče (arhiva/ilustracija), Foto: Privatna arhiva

Policajci iz Kotora Slobodan Vulanović i Marko Vučinić, nakon nekoliko dana bjekstva, uhapšeni su juče popodne zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nasilničko ponašanje na plaži Ploče, 27. avgusta ove godine.

Kako je sinoć saopšteno iz Uprave policije, Vulanović i Vučinić uhapšeni su u prostorijama Osnovnog suda u Kotoru po naređenju v.d. direktora Uprave policije Nikole Terzića.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević odredio je ranije pritvor svoj petorici osumnjičenih za nasilničko ponašanje na plaži Ploče, za koje se vjeruje da su 27. avgusta, pretukli dvojicu turskih državljana Jasina i Emira Čičeka, ali i šamarali još dvojicu njihovih rođaka.

Iako su danima bili u bjekstvu, rješenje o pritvoru donijeto je za dvojicu službenika kotorske policije, za kojima je Uprava policije po nalogu tužioca Siniše Milića, bila raspisala nacionalnu potragu.

Pritvor je određen i osumnjičenom Ognjenu Škuletiću ali i Milošu Vuloviću i Ivanu Juriševiću, za koje se vjeruje da su, kao neformalno obezbjeđenje ugostiteljskog objekta na plaži Ploče, pretukli grupu stranaca.

U rješenju o pritvoru navodi se da je ova petorka, do nivoa osnovane sumnje - “vršenjem nasilja i drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozila spokojstvo građana i remetila javni red i mir” ali i nanijeli povrede dvojici turskih državljana, zbog čega im je ukazivana pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći u Budvi, ali u Kliničkom centru u Podgorici.

“Navedena grupa je po naredbi osumnjičenog Vučinića prišla oštećenim mladićima iz Turske, nakon čega su Jasina oborili na zemlju i nastavili da ga udaraju po glavi i tijelu, pri čemu mu je Ivan Jurišević zadao udarac nogom u dijelu lijeve strane tijela. Ostali članovi osumnjičene grupe fizički su napali oštećenog Emrea Čičeka, kojeg je osumnjičeni Slobodan Vulanović udario pesnicom u glavu”, navodi se u rješenju kotorskog suda.

Da tu nije bio kraj mukama grupe stranaca, koja se tog dana provodila na plaži, govori i detalj iz sudskih spisa prema kojem je osumnjičeni Jurišević, kako se vjeruje, nogom u glavu udario Emira Čičeka, a udarce i šamare dobio je i Efeu Čiček...

Nasilničko ponašanje na plaži Ploče vjerovatno bi bilo zataškano da policija nije dobila podatak da su stranci dobili batine od obezbjeđenja lokala, nakon čega je krenula opsežna policijsko-tužilačka istraga.

Osnovno državno tužilaštvo Kotor je u odgovoru “Vijestima” navelo da su oni za događaj na plaži Ploče obaviješteni četiri dana kasnije, odnosno 31. avgusta ove godine...

Tužilac Milić je dao naloge policiji za postupanje što je dovelo do toga da oštećeni ispričaju šta im se dogodilo, ali i prepoznaju osumnjičene...

Osumnjičeni Slobodan Vulanović, za kojim je raspisana potraga, ljetos je otvorio bolovanje nakon što je odlukom menadžmenta Uprave policije dobio novo rasporedno rješenje u Pljevlja.

Kada je shvatio da će policija otkriti sve aktere napada, osumnjičeni službenik UP Miloš Vučinić je 2. septembra dostavio doznake o bolovanju, a potom nestao...

Policija i tužilaštvo otvorili su postupak izviđaja tokom kojeg će se utvrditi na koji način i u kojoj mjeri se zloupotrebljavaju bolovanja u sistemu Uprave policije.

Serija, najvjerovatnije, lažnih bolovanja počela je tokom ljeta, a nakon što je menadžment Uprave policije krenuo da rotira kadrove i da im dijeli nova rasporedna rješenja mahom sa primorja i Podgorice u sjeverne opštine.

Informacije “Vijesti” govore da su inspektori Vulanović i Vučinić bliski prijatelji odbjeglih policajaca iz Kotora - Ivana Nikolića i Marka Novakovića, koji su u bjekstvu još od marta ove godine, nakon što su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) pokrenuli opsežnu akciju protiv policijskog narko-kartela, kojim je, kako se vjeruje, rukovodio policajac Ljubo Milović.

Policijsko-tužilački podaci, pogotovo nakon otvaranja brojnih SKY prepiski, ukazuju da je kavački kriminalni klan imao jako uporište unutar kotorske policije...

Zvali ga da vrati službeni pištolj...

Osumnjičeni Marko Vučinić pet dana je bio nedostupan policijsko-tužilačkim organima odnosno od 2. septembra, kada se nije javio po rasporedu na poslu u Odjeljenje bezbjednosti Kotor.

Svoj izostanak pretpostavljenim je pravdao bolešću, otvorio bolovanje i o tome kolege obavijestio tog dana u 20.28 časova.

Kada su ga kolege iz kriminalističke policije, pola sata kasnije pozvale na telefon kako bi ga priveli zbog tuče ali i kako bi vratio službeni pištolj i značku, Vučinićev aparat je bio ugašen.

Dva dana kasnije za njim je raspisana nacionalna potraga...

Bonus video: