Vučković: Bezbjednost u pojednim zgradama sudstva na vrlo niskom nivou

Vesna Vučković je rekla da ne bi da se izjašnjava o eventualnoj odgovornosti unutar sudstva za probijanje tunela, podsjećajući da je nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak izviđanja

13755 pregleda 17 komentar(a)
Vučković, Foto: Boris Pejović
Vučković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2023. 16:03h

Bezbjednost u pojedinim zgradama sudstva je na vrlo niskom niovu, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, dodajući da je pod okriljem Uprave policije formiran radni tim za bezbjednost tih objekata.

Ona je novinarima, nakon konferencije povodom osnivanja Udruženje žena sudija Crne Gore, kazala da su poslije dešavanja sa probijanjem tunela koji vodi do depoa Višeg suda preduzeti određeni koraci.

„Što se tiče bezbjednosti zgrada sudstva, Uprava policije i Ministarstvo pravde formirali su, pod okriljem policije, radni tim za bezbjednost zgrada“, kazala je Vučkovićeva, dodajući da je bezbjednost u pojedinim zgradama sudstva na vrlo niskom nivou.

Ona je navela da je predsjednik Višeg suda Boris Savić u utorak dao potrebne informacije i da zbog istrage ne bi trebalo saopštavati više podataka.

Rekla je da ne bi da se izjašnjava o eventualnoj odgovornosti unutar sudstva za probijanje tunela, podsjećajući da je nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak izviđanja.

„Državni organi moraju da targetiraju onoga ko je odgovoran“, rekla je Vučkovićeva.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić kazala je da je probijanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda udar na sistem, i da država mora dati brz i efikasan odgovor.

Kako je navela, ostaje da se nagađa šta je sve moglo da se desi.

“Ne slažem se sa nekim izjavama čelnika iz pravosuđa koje govore da nedostatak dokaza ne mora da znači ugrožavanje određenog postupka”, rekla je Pavličić novinarima.

Prema njenim riječima, taj događaj itekako može da utiče na ugrožavanje postupaka jer se, kako je kazala, tamo nalaze i dokazi od predmeta gdje su optužnice već potvrđene i u toku, a i predmeti koji su okončani mogu biti od Ustavnog suda vraćeni na ponovni postupak i suđenje.

“Kada se utvrdi povreda, mora se ponoviti postupak”, rekla je Pavličić.

Prema njenim riječima, situacija je ozbiljna i tako je treba tretirati.

“Ko je došao na ideju da pravi tunele u srcu Podgorice, gdje je sa svake stane video i fizički nadzor, mora imati duboko uporište u određenoj organizaciji, i to moraju oni koji su zaduženi da nam daju odgovor. Da li ima propusta i čiji su prospusti mora da se utvrdi”, kazala je Pavličić.

Ona je ocijenila da je Viši sud na ovaj način bio itekako ugrožen.

“Bili smo svjedoci prije nekoliko mjeseci da gledamo kako i na koji način se čuvaju dokazni i sudski posupci, gdje se čuva oduzeta droga i predmeti iz postupaka”, rekla je Pavličić.

Ona je dodala da je to "možda i stvorilo ideju kod onih koji su našli način da dođu do toga".

Bonus video: