Vlada predložili da se projektuje nova zgrada za smještaj svih tužilaštava na Starom Aerodromu

Predlaže se smeštaj svih tužilaštva u jedan objekat - Zgradu C spratnosti Po+P+8 , sa jednim nivoom podzemne garaže, sa zajedničkim prizemljem sa pisarnicom i osam spratova u kojima bi bili smešteni svi potrebni sadržaji

5205 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Vlada je predložila da se projektuje nova zgrada u okviru kompleksa pravosudnih institucija na Starom Aerodromu, u kojoj bi bila smještena sva tužilaštva.

Iz Vlade su rekli da su danas usvojili Informaciju o analizi postojećeg stanja i potrebi rješavanja pitanja prostornih kapaciteta pravosudnih organa u Podgorici, sa akcentom na potrebe državnih tužilaštava.

“Cilj tog dokumenta je prijedlog koncepta za projektovanje nove zgrade tužilaštva u okviru kompleksa pravosudnih institucija na Starom Aerodromu, pripremu i sprovođenje budućih aktivnosti na poboljšanju prostornih i funkcionalnih, uslova tehnologije i bezbjednosti, kao i energetske efikasnosti”, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da taj dokument može da posluži kao koncept i predlog rješenja za izmještanje, dok će se precizniji, odnosno konačni gabariti i kapaciteti razrađivati i utvrditi nakon izrade Idejnih i Glavnih projekata novih objekata za smještaj pravosudnih organa.

“Predlaže se smeštaj svih tužilaštva u jedan objekat - Zgradu C spratnosti Po+P+8 , sa jednim nivoom podzemne garaže, sa zajedničkim prizemljem sa pisarnicom i osam spratova u kojima bi bili smešteni svi potrebni sadržaji”, kazali su iz Vlade.

Oni su rekli da je za kompletnu realizaciju projekta neophodno obezbjediti oko 12 miliona eura, kao i troškove upravljanja projektom, ukoliko projekat vodi neka međunarodna organizacija.

Kako su kazali, koncept planiranja objekata pravosuđa u ovoj fazi grupiše četiri suda u dvije zgrade na jednoj parceli, a sve tužilačke organe u zgradu koja se nalazi na susjednoj parceli.

“Procijenjeno trajanje izmjene planske dokumentacije, izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, izrade projetne dokumentacije, sprovođenje tendera i izgradnju objekta je oko pet godina”, naveli su iz Vlade.

Oni su kazali da dodatna godina za realizaciju projekta mora biti previđena ukoliko dođe do kašnjenja u nekoj od fazi projekta, što je kod ovako kompleksnih projekata čest slučaj.

Iz Vlade su naveli da su zadužili Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da sagledaju mogućnost izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana Konik – Stari aerodrom III, kako bi stvorili uslove za adekvatno privođenje namjeni katastarske.

Bonus video: