Skadar ćuti o ubistvu Đurišića

Nema odgovora da li se vodi i dokle je stigao postupak protiv ubice i pomagača Momčila Đurišića

37994 pregleda 67 reakcija 6 komentar(a)
Đurišić je ubijen 4. juna 2021. u Ulcinju, Foto: Shutterstock
Đurišić je ubijen 4. juna 2021. u Ulcinju, Foto: Shutterstock

Ni nakon skoro godinu nema odgovora iz Tužilaštva u Skadru u Albaniji na pitanja i više urgencija “Vijesti” o postupku u vezi s mučkim ubistvom Ulcinjanina Momčila Bara Đurišića koje se dogodilo 4. juna 2021. godine u Ulcinju.

To ubistvo, za koje se terete albanski državljani Piroli Vinscek (34) i Lala Dorjan (35), ustupljeno je pravosudnim organima susjedne Albanije na dalje postupanje.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Centra bezbjednosti Bar podnijeli su u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu protiv Vinsceka i Dorjana, koji se sumnjiče za ubistvo Đurišića.

Iz policije su tada saopštili da su tokom izviđaja identifikovali izvršioce i da su im kolege iz Albanije, nakon provjere dokaza koje su izuzeli, potvrdili sumnje.

Zahvalili su kolegama iz Albanije koji su promptno reagovali, naročito direktoru tamošnje kriminalističke policije.

U novembru iste godine iz Višeg državnog tužilaštva Crne Gore “Vijestima” je rečeno da je nakon prikupljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, krivično gonjenje, protiv navedenih lica, ustupljeno nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije.

Đurišić je likvidiran u zakupljenom ugostiteljskom objektu u krugu auto-moto društva pored benzinske pumpe na ulazu u grad.

Državljani Albanije, kako je utvrđeno tokom istrage, u lokal su došli u popodnevnim satima, kada nije bilo gostiju, odnosno kada je Đurišić bio sam, što ukazuje da su ubica i pomagač neko vrijeme vjerovatno pratili Ulcinjanina.

Poručili su piće, a kada je Đurišić krenuo prema šanku, Piroli je izvadio pištolj i pucao mu u potiljak. Njegovo beživotno tijelo u šanku, nešto kasnije, pronašli su gosti lokala. Albanci su odmah nakon ubistva pobjegli iz kafane u nepoznatom pravcu, a policija je nedaleko od mjesta ubistva pronašla pištolj i jaknu.

Istražitelji su kasnije utvrdili da su oni legalno ušli u Crnu Goru i iz nje izašli preko graničnog prelaza Sukobin, istog dana kada su izvršili ubistvo.

Prema informacijama “Vijesti”, likvidacija Đurišića dovodi se u vezu s ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je osuđen Momčilov sin Savo. Iz policije je tada saopšteno da jedan od pravaca istrage ide ka tome da li je motiv ubistva krvna osveta, ali da to ne mogu i decidno da tvrde.

Tužilaštvo u Skadru pitali smo šta su do sada preduzeli pravosudni organi Albanije u tom slučaju, da li su osumnjičeni saslušani i ako jesu, kako su se izjasnili povodom toga, odnosno da li su priznali ili negirali krivicu, da li tužilaštvo ima eventualnih saznanja da je ubistvo Đurišića povezano sa slučajem ubistva jednog državljanina Kosova, za koje je pravosnažno na višegodišnju kaznu zatvora kažnjen njegov sin, odnosno da li je u pitanju krvna osveta ili nešto drugo, da li je počelo suđenje povodom toga i ako nije, kada bi trebalo. Odgovori nijesu stigli ni nakon dvije urgencije u novembru i decembru prošle godine. Nema odgovora ni na ista pitanja koja smo, sredinom avgusta ove godine, poslali na mejl koordinatora za informacije, dostupan na zvaničnom sajtu tamošnjeg tužilaštva.

U međuvremenu, kako su “Vijesti” objavile, Piroli Vinscek ranjen je Skadru u pucnjavi koja se dogodila početkom januara 2022. Kako su prenijeli albanski mediji, Pirolija su pogodila dva metka, u stomak i rame, a jedna osoba ga je nakon ranjavanja prevezla iz Skadra u bolnicu u Lješu.

Kako je pisao albanski ABC News, Piroli nije prevezen u skadarsku bolnicu zbog straha od još jednog pokušaja ubistva.

Prema pisanju tog medija, pucnjava se dogodila dok se Piroli nalazio u automobilu marke “ford”.

Đurišić bio meta i u septembru 2019.

Đurišić je meta napada bio i u septembru 2019. godine, kada je na njega iz neposredne blizine pucao Dalibor Topljanović iz Zaječara i ranio ga u predjelu lijevog uva i ramena.

Nakon prvog pucnja, kako se pretpostavlja, Zaječarcu je pištolj zakočio nakon čega se dao u bjekstvo.

Uhapšen je u Ulcinju mjesec nakon pokušaja ubistva.

Pravni zastupnik oštećenog, advokat Aleksandar Đurišić zatražio je tada da se pribavi pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici kojom je sin oštećenog, Savo Đurišić pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela ubistvo.

“Smatramo da je ovaj pokušaj ubistva povezan s tim događajem, odnosno da je naručen upravo zbog toga što je sin oštećenog počinio ubistvo”, naveo je tada advokat Đurišić.

Okrivljeni Topljanović je ranije, iznoseći odbranu pred sudom, izjavio da mu je to krivično djelo podmetnula policija u Ulcinju.

Đurišić, kao svjedok - oštećeni, u policiji, prepoznao je tada okrivljenog Topljanovića kao osobu koja je pucala na njega namjeravajući da ga ubije.

Naveo je, kako je kazao, kao mogućnost da je “ovaj mladić plaćen sa 30.000 eura” i da ga je neko sa Kosova unajmio kao osvetu.

Prije tog pokušaja ubistva policija je provjeravala da li je Momčilov sin Marko bio na meti napadača nakon što su početkom jula 2019, ispod njegovog automobila, pronašli eksplozivnu napravu.

Tada je “Vijestima” saopšteno da je jedan od prolaznika vidio sumnjivu napravu ispod vozila BMW ulcinjskih registracijskih oznaka i alarmirao nadležne organe.

Policija je eksploziv pronašla na ulici ispod automobila, ali nijesu bili sigurni da li je naprava na bilo koji način bila povezana s tim vozilom.

Bonus video: