Sa Zabjela išli u centar da kopaju - tužioci i policija otkrili još jedan trag

Istražitelji pronašli stan iz kog su, kako se sumnja, kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili i navodno svakodnevno odlazili do zgrade naspram Višeg suda u Podgorici. Ženska osoba sa falš dokumentima iznajmila prostor u suterenu iz kog je prokopan tunel. Vlasnici rekla da planira otvaranje salona vjenčanica

102516 pregleda 268 reakcija 83 komentar(a)
Policijska traka na stepeništu koje vodi do iznajmljenog stana - ulaza u tunel, Foto: Luka Zekovic
Policijska traka na stepeništu koje vodi do iznajmljenog stana - ulaza u tunel, Foto: Luka Zekovic

Kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili su u stanu na Zabjelu, i to im je bila glavna baza odakle su, navodno svakodnevno odlazili do zgrade naspram Višeg suda u Podgorici iz koje su i kopali tunel.

Do tog stana, koji su juče provjeravali, inspektore podgoričke policije odveli su snimci nadzornih kamera, koje su zabilježile kretanje grupe sumnjivaca od podruma zgrade u Njegoševoj 12 do nadomak Titeksa.

U njemu je pronađeno mnoštvo tragova, koji će se vještačiti, saznaju Vijesti.

To je drugi trag do kog su istražitelji došli, nakon što su prekjuče kasno poslije podne pronašli i kombi koji su rudari mafije koristili.

Istovremeno, policija na osnovu snimaka pokušava da identifikuje sve osumnjičene i utvrdi ko im je, iz Podgorice, bio logistika za obijanje depoa, ali i dao smjernice gdje se u toj sudskoj prostoriji čuvaju dokazi koje su odnijeli.

Jedan od sagovornika iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbijeđen video nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra.

Stan tražili za salon vjenčanica

Do su policajci pretraživali teren tragajući za izvršiocima, u Osnovnom državnom tužilaštvu juče su trajala saslušanja onih koji imaju ili mogu imati saznanja o tom krivičnom djelu.

Prema informacijama Vijesti, vlasnica prostora u suterenu zgrade u centru glavnog grada, pred tužiocem je ispričala da ne zna ko je ženska osoba kojoj je izdala stan i da je kontakt sa njom ostvarila preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

Ulazu kojem se nalazi stan
Ulazu kojem se nalazi stanfoto: Luka Zeković

Navodno, ispričala je da je ta ženska osoba, koja je, kako se sumnja, koristila lažna dokumenta, zakupila poslovni prostor na prizemlju i suteren koji je u njenom vlasništvu.

Rekla joj je da će ona sama srediti prazan prostor, kako bi ga prilagodila za biznis koji želi da pokrene - salon vjenčanica, saznaju Vijesti.

Vlasnici stana plaćene su dvije kirije unaprijed, odnosno 2.800 eura i nakon toga nije imala kontakt sa ženom kojoj je prostor izdat.

U tužilaštvu su iskaz dali i vlasnici agencije za nekretnine, preko kojih je taj posao završen.

Oni, međutim, nijesu imali bliža saznanja o ženi koja je zakupila poslovni prostor u Njegoševoj i podrumske prostorije koje su kriminalnoj grupi poslužile da iskopaju tunel do depoa Višeg suda, dug 30 metara.

Savić danas pred tužiocima

Za danas je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zakazano saslušanje predsjedniku podgoričkog Višeg suda Borisa Savića.

Rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović juče je Vijestima objasnio što su sve učinili da rasvijetle obijanje sudskog depoa.

“Dežurni državni tužilac odmah po saznanju obavio je uviđaj, kojom prilikom su izuzeti tragovi sa Iica mjesta koji su upućeni na odgovarajuća vještačenja, a takođe su izuzeti i video nadzori. Ovlašćenim policijskim službenicima dati su obavezujući nalozi u ciIju prikupIjanja svih dokaza koji mogu poslužiti u postupku”, kazao je on.

Milanović je i potvrdio da su juče počela saslušanja “svih Iica koja imaju iIi mogu imati određena saznanja u vezi predmetnog slučaja”.

“Tako da će u tom smislu biti saslušan i predsjednik Višeg suda u Podgorici”, kazao je šef podgoričkog tužilaštva.

On je precizirao da do sada nije utvrđeno šta tačno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici i iz kojih predmeta.

Iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana. Osim pištolja, ukradeni su i dokazi iz više predmeta, ali se vjeruje da su lopovi namjerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

tunel, Viši sud
foto: Uprava policije

Više sagovornika upućenih u istragu kazalo je da ne isključuju mogućnost da je jedna od glavnih meta rudara bio dokazni materijal u predmetu za ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića.

To je juče u izjavi za Televiziju Vijesti kazao i šef podgoričke policije Nikola Terzić.

On je rekao da su se u depou nalazili dokazi o tom ubistvu i nije isključio mogućnost da je kontaminacija tih dokaza mogući motiv ovog kriminalnog djela.

Istakao je da vjeruje da će istraga u vezi sa iskopavanjem tunela vrlo brzo dovesti do imena šest osoba, za koje se nakon pregleda video materijala sa nadzornih kamera pretpostavlja da su osumnjičeni u tom slučaju.

Terzić je zvanično potvrdio da iz depoa nedostaje određena količina vatrenog oružja, povezujući nestanak dokaza sa ometanjem istraga koje se odnose na kavačku kriminalnu grupu.

depo Viši sud
foto: gov.me/R.Koprivica

Na taj način on je ponovo demantovao predsjednika Višeg suda Borisa Savića, koji je prije tri dana novinarima rekao da “gotovo ništa ne nedostaje od dokaza”.

Šef crnogorske policije i nakon te izjave Vijestima je rekao da bi volio da je Savić u pravu, ali da se plaši da će istina biti drugačija.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke otkriveno je 11. septembra ujutro.

depo Viši sud
foto: gov.me/R.Koprivica

Uprkos tome, službenici Višeg suda tek su nakon 20-ak sati ustanovili da su lopovi prokopali rupu na zidu te prostorije, a od nje i tunel do stana u zgradi naspram sudske.

Savić zna da dokazi nisu nestali, jer ih ni nema

Pravni zastupnici Slobodana Kašćelana, advokati Dragoljub Đukanović i Bojana Franović saopštili su da predsjednik Višeg suda Boris Savić može i prije popisa da saopšti da dokazi u predmetima protiv njihovog branjenika nijesu ukradeni, jer najbolje zna da ih nije bilo.

“Imajući u vidu činjenicu da se u medijima, doduše više kroz naslove nego kroz činjenice napisane u samim tekstovima, skandal sa tunelom do depoa Višeg suda u Podgorici dovodi u vezu sa predmetom našeg branjenika, imamo potrebu da istaknemo da se radi o predmetu u kojem dokaza svakako nikad nije ni bilo, iako je optužnica uredno potvrđena, kao i svaka uostalom koja je tom sudu predata bez bilo kakve stvarne ocjene ispunjenosti uslova za potvrđivanje. Može predsjednik suda da kaže i prije popisa da dokazi iz tih predmeta nisu ukradeni, jer on najbolje zna da istih nikad nije ni bilo, pošto je u svakom donio odluku da se otpužnica potvrđuje suprotno zakonu”, piše u njihovom reagovanju.

Advokati Đukanović i Franović dodaju da su sve to oni, kao odbrana, isticali na ročistima za potvrđivanje optužnice...

“Ovaj događaj upozorava cijelo društvo da je krajnje vrijeme da se konačno preduzmu potrebni koraci da se sačuva vladavina prava i da se krene sa oporavkom pravosuđa, pa makar i kroz sistem vetinga”...

Milatović: Tunel je udar na pravosuđe i Crnu Goru

Prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici udar je na institucije sistema i pravosuđe, ocijenio je juče predsjednik države Jakov Milatović.

On je dodao da očekuje od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu u odnosu na taj slučaj i da rasvijetle ga do kraja.

“Nadam se da ovo neće biti jedan od onih slučajeva kao što je to često bilo u prošlosti da javnost ne sazna u potpunosti cijelu sliku stvari. Pozivam na odgovornost, na potpuno rasvjetljavanje slučaja, jer tunel jeste udar na pravosuđe i Crnu Goru”, rekao je Milatović.

Živković: Abazović i ministri kompromitovali dokaze

Vršilac dužnosti šefa Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, najavio je da će ta stranka podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića i ministara Marka Kovača i Filipa Adžića zbog boravka u obijenom depou Višeg suda u Podgorici i stanu od kog je iskopan podzemni tunel do te institucije i kompromitacije dokaza.

Živković je najavio krivičnu prijavu i protiv onih koji su im dozvolili da budu na mjestima na kojima je počinjeno krivično djelo.

“... Zbog PR-a i slikanja s lica mjesta, premijer i ministri zatečeni su u kompromitaciji dokaza. Da se bilo ko od nas zatekao na takvom mjestu, bilo bi mu određeno zadržavanje i krivično bi odgovarao. Koji tužilac je dao odobrenje Abazoviću i ministrima? Ne radi se ovdje ni o predsjedniku Višeg suda, ni o Upravi policije (UP). Tužilaštvo vodi kompletan postupak, a UP postupa po nalozima tužilaštva. Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da kompromituje kompletan postupak?”, pitao je Živković.

Bonus video: