Adžić: Jedinstvenim regionalnim pristupom riješićemo brojne bezbjednosne izazove

Adžić je poručio da će Crna Gora u saradnji sa međunarodnim partnerima i uz saradnju policija regiona i zemalja EU nastaviti da jača mehanizme koji će smanjiti zloupotrebu droga

3702 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Intenzivna regionalna saradnja preduslov je za efikasno suprotstavljanje bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani, ocijenio da dešavanja u Ukrajini dodatno naglašavaju potrebu zajedničkog djelovanja u borbi protiv migracija, sajber prijetnji ali i organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Adžić je, kako je saopšteno iz MUP-a, kazao da se Crna Gora može pohvaliti kvalitetnom saradnjom sa agencijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije (EU) na planu integrisanog upravljanja migracijama kao i da je dodatno unaprijedila i saradnju sa Frontex-om nakon potpisivanja novog sporazuma o statusu.

"Na planu suzbijanja ilegalnih migracija naročita pažnja je posvećena operativnoj međunarodnoj policijskoj saradnji, o čemu svjedoči učešće Crne Gore u operativnim aktivnostima kojima koordinira EUROPOL, a koje doprinose identifikovanju kriminalnih mreža", naveo je Adžić.

On je rekao da jen Crna Gora postigla zapažene rezultate i u borbi protiv krijumčarenja droga, da je prošle godine uništeno više od dvije tone trajno oduzetih narkotika, a da se ove godine planira uništavanje oko tri tone.

Adžić je poručio da će Crna Gora u saradnji sa međunarodnim partnerima i uz saradnju policija regiona i zemalja EU nastaviti da jača mehanizme koji će smanjiti zloupotrebu droga.

On je istakao da bi u cilju još efikasnijeg djelovanja na ovom planu bilo korisno formiranje zajedničkih istražnih timova u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala koji imaju regionalnu komponentu.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da zemlje Zapadnog Balkana definišu jedinstven pristup u suočavanju sa sajber kriminalom i nastave da usklađuju zakonodavnu regulativu sa evropskim standardima.

Adžić smatra da na tom planu, zemlje treba da pokažu otvorenost za umrežavanje eksperata, dalje jačanje kompatibilnosti baza podataka i unapređenje informacionih sistema među policijskim službama Zapadnog Balkana što će biti korak bliže ka uspostavljanju sigurnog sajber okruženja.

On je istakao da će sve navedeno biti ključno za dalji napredak Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana na putu ka integraciji u EU.

"Crna Gora je opredijeljena da nastavi da jača mehanizme za otpornost na savremene bezbjednosne izazove i da u saradnji sa zemljama regiona, ali i evropskim partnerima nastavi da radi na ključnim pitanjima u okviru Berlinskog procesa", zaključio je Adžić.

Bonus video: