Tragedija na putu Cetinje-Budva: Najmanje dvije osobe poginule, autobus sletio sa puta, priveden vozač

Saobraćajna nesreća na Obzovici. Prvi podaci policije ukazuju da je u autobusu bilo između 30 i 35 putnika, kao i da u autobusu nije bilo djece

353205 pregleda 206 reakcija 192 komentar(a)
Sa mjesta nesreće: Izvlačenje autobusa, Foto: Boris Pejović
Sa mjesta nesreće: Izvlačenje autobusa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.09.2023. 20:10h

Najmanje dvije osobe su poginule, dok je više osoba povrijeđeno u udesu koji se desio na putu Cetinje-Budva.

Prve informacije iz Uprave policije su govorile da su tri osobe smrtno stradale, ali su ljekari do sada utvrdili smrt dvoje putnika.

Kako je potvrđeno "Vijestima", došlo je do slijetanja autobusa na pravcu između Obzovice i Brajića. Prvi podaci policije ukazuju da je u autobusu bilo između 30 i 35 putnika, kao i da u autobusu nije bilo djece.

Dežurna državna tužiteljka Anđa Radovanović kazala je da još nisu utvrdili identitet ženske osobe koja je poginula, a da je poginuli muškarac državljanin Velike Britanije.

Radovanović
Radovanovićfoto: Boris Pejović

Ona je kazala da je utvrđeno da su u saobraćajnoj nesreći poginule dvije osobe, a povrijeđeno je 22 ljudi, od kojih je devet hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

"Vozač autobusa je trenutno u Opštoj bolnici Cetinje i biće prebačen u KCCG zbog zadobijenih većih povreda", navela je Radovanović.

Ona je rekla da za sada nemaju informaciju šta je uzrok nesreće, ali da imaju preliminarno saznanje da nije došlo do kontakta autobusa sa dugim vozilom.

Radovanović je navela da je kao dežurni tužilac, oko 12 sati i 30 minuta, obaviještena da se u mjestu Obzovica desila saobraćajna nesreća sa više povrijeđenih i smrtno stradalim osobama.

Kako je kazala, odmah po saznanju izašla je na lice mjesta zajedno sa vještacima mašinske i saobraćajne struke.

"Na mjestu uviđaja zatekla sam pripadnike Uprave polcije, vatrogasce i službenike hitne pomoći", dodala je Radovanović.

Vozač autobusa S.N. (36) je priveden u policiju i zadržan.

On se požalio ekipi ljekara, koji su se prvi spustili do mjesta nesreće, da je osjetio jak bol u potiljku glave i da je tada autobus na usponu Obzovice u desnoj krivini udario u bankinu, probio je i potom je vozilo sletjelo u provaliju.

Televizija Vijesti je javila da je 17 osoba koje su lakše povrijeđene prebačeno u bolnicu na Cetinju, a da je zasada jedna teže povrijeđena osoba transportovana u Klinički centar u Podgorici.

Elevator dizalica i elevator-šlepa izvukli su autobus iz provalije.

Policija je u 15.05 časova dozvolila saobraćaj jednom trakom ka Budvi.

U olupini autobusa, kako su javile ekipe Uprave policije u 13.10 časova, više nema povrijeđenih niti stradalih. Pretražuje se teren, kako bi se utvrdilo da nije neko ispao iz autobusa i da mu pomoć još nije ukazana.

Uviđaj sa policijom obavlja tužiteljka iz Kotora Anđa Radovanović.

udes Obzovica, Obzovica udes
foto: Biljana Nikolić

Autobus firme "Papović" prevozio je putnike na relaciji Nikšić-Budva.

Rastinje i gusto šiblje zaustavili su autobus na oko 30 metara ispod magistrale.

Reporteri "Vijesti" na mjestu nesreće zatekli su spasilačke ekipe, a policija i tužilac ne dozvoljavaju da se priđe blizu mjesta tragedije.

Saobraćaj se odvija trećom trakom da ne bi došlo do blokade i kako bi brojna kola Hitna pomoći i vozila policije mogli da odvoze povrijeđene do bolnica. Izvještači "Vijesti" javljaju da iz pravca Cetinja ka Podgorici i dalje prolaze brojna ambulatna kola.

Policija je u Donjoj Gorici zatvorila saobraćaj iz pravca Podgorice i samo se ka Cetinju propuštaju ekipe Hitne pomoći, spasilački timovi i medijski izvještači.

Na mjesto nesreće upućene su sve raspoložive policijske snage iz Budve i Cetinja, a na putu ka Obzovici su i pripadnici specijalnih jedinica policije.

Na licu mjesta je više vozila Hitne pomoći. "Vijestima" je u budvanskoj Službi zaštite i spasavanja rečeno da su poslali tri vozila sa vatrogascima jer ima dosta povrijeđenih.

Ekipama hitne pomoći, ljekarima i medicinskom osoblju Kliničkog centra, kao i cetinjskoj bolnici, izdata je preporuka da sve ekipe budu u pripravnosti za prijem povrijeđenih.

"Na magistralnom putu Cetinje-Budva dogodila se saobraćajna nezgoda usljed čega je došlo do slijetanja autobusa 'Papović' sa kolovoza. Sve raspoložive jedinice Uprave policije su na licu mjesta, kao i službe Hitne medicinske pomoći i Direktorata za vanredne situacije", objavila je Uprava policije na mreži Iks.

Na vajber grupi Patrola-CG objavljeni su snimci sa mjesta nesreće.

Spasilačke ekipe su sajlom sa auta vatrogasne službe zakačili autobus u provaliji kako vozilo, koje se zaustavilo na krovu, ne bi sletjelo dalje u ambis.

Spasilačke ekipe i radnici pogrebnih usluga su u 12.35 počeli sa prebacivanjem tijela stradalih.

Na mjesto nesreće očekuje se i dolazak vještaka mašinske struke.

Bonus video: