Slučaj Depo: Policija traga za Katarinom Baćović, saslušana njena majka

Policija traga za Katarinom Baćović, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je krala dokaze iz depoa Višeg suda, njoj se prije nekoliko dana izgubio svaki trag. Policija procjenjuje da je akcija kopanja tunela koštala više stotina hiljada eura, operativni podaci ukazuju da su organizatori vođe kavačkog klana

121771 pregleda 129 reakcija 119 komentar(a)
Lažni dokument, Foto: Boris Pejović
Lažni dokument, Foto: Boris Pejović

Policija traga za Podgoričankom Katarinom Baćović, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je krala dokaze iz depoa Višeg suda, saznaju “Vijesti” iz više izvora. Prema istim informacijama, njoj se prije nekoliko dana izgubio svaki trag, a policija i tužilaštvo utvrđuju da li je zloupotrijebila i svoju majku, koja je upraviteljica sudske pisarnice. Baćović je identifikovana kao osoba koja je, koristeći falsifikovanu ličnu kartu, iznajmila stan u suterenu iz kog je prokopan tunel do depoa.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, a inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj.

Akcija je prema policijskim procjenama koštala više stotina hiljada eura, a policijska istraga zasad ide u nekoliko smjerova - jedan je i moguća veza tog klana sa nekim iz podgoričkog Višeg suda.

To, međutim, zasad nije potkrijepljeno dokazima da bi slučaj preuzelo Specijalno državno tužilaštvo od kolega iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva koje sada rukovodi predmetom.

Inspektori Odjeljenja bezbjednosti Podgorica juče su pokušavali da lociraju i uhapse Baćović koja je, kako se vjeruje, spona između zaposlenog u Višem sudu i rudara mafije, ali i da je bila veza između izvršilaca posla i njihovih pomagača iz Crne Gore “za kojima se nastavlja intenzivna potraga”.

Fotografije osumnjičenih za obijanje sudskog depoa
Fotografije osumnjičenih za obijanje sudskog depoafoto: Uprava policije

Njen identitet utvrđen je u noći između četvrtka i petka, i to nakon što je na Televiziji Vijesti prikazana fotografija te osumnjičene.

Prethodno, policija i tužilaštvo identifikovali su izvođače radova na kopanju tunela od suterena zgrade u podgoričkoj Njegoševoj 12, do depoa Višeg suda.

To su, prema tvrdnjama istražitelja, učinili Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Loznice.

Trag do nalogodavca

Imamo i trag koji nas vodi prema nalogodavcima ovog teškog krivičnog djela, kazao je juče na konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

“Većina lica dolazi iz Srbije. Imali su određene pomagače iz Crne Gore... Za četiri lica imamo podnesene krivične prijave i to su četiri lica koja su identifikovana, i dvije za neidentifikovana lica. I najmanje još pet lica koja su učestvovala u ovoj krivičnoj radnji, ali nisu svi učestvovali u samom iskopavanju tunela. Neki su bili logistika, neki pružali drugu vrstu podrške”, rekao je Adžić.

Adžić
Adžićfoto: Boris Pejović

On je precizirao da je njihov identitet utvrđen istragom kojom rukovodi Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, ali i da postoje materijalni dokazi koji ih povezuju sa kopanjem tunela do zgrade suda.

Odgovarajući na pitanja, Adžić je kazao da su četvorica osumnjičenih 11. septembra napustili Crnu Goru, ali da to nijesu učinili skupa, već da su granicu prešli u manjim grupama.

Objasnio je i da će nakon stvaranja zakonskih pretpostavki za njima biti raspisane međunarodne potjernice.

Adžić je saopštio i da imaju trag koji ih vodi prema nalogodavcima, ali i da su korak bliže motivu kopanja tunela.

“Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne kriminalne organizacije, koji borave u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a povezana su sa jednom od najorganizovanijih i vjerovatno platežno najmoćnijih kriminalnih organizacija u našoj državi... Imamo i trag koji nas vodi prema nalogodavcima”, rekao je Adžić.

Rekao je da će biti utvrđena vrsta veze, odnosno, da li je ta osoba iz Višeg suda umiješana u kriminalne aktivnosti.

Rukovodilac ODT-a Podgorica, tužilac Duško Milanović, odgovorio je “Vijestima” da je državljanka Crne Gore, koju sumnjiče da je povezana sa obijačima depoa, na određeni način povezana sa Višim sudom.

Milanović
Milanovićfoto: Boris Pejović

Kazao je, međutim, da tužilaštvo još nema dovoljno uvjerenja ili dokaza da su kriminalne grupe kopale tunel.

“To su, koliko sam ja razumio, operativni podaci policije koji tek treba da se istraže”, odgovorio je Milanović.

Njegov kolega, postupajući tužilac Marko Mugoša, pojasnio je da podnošenjem krivične prijave istraga nije prekinuta, već da se zahuktala.

“Kvalifikacija koja je navedena je trenutna, istraga će da nastavi u daljem pravcu, pa ćemo da vidimo da li će biti proširena i na neka, eventualno, druga krivična djela. Ako se u tom periodu utvrdi postojanje krivičnih djela iz nadležnosti nekog drugog tužilaštva, i prema tome ćemo da se odredimo”, rekao je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Objasnio je i koja su sve vještačenja naložili i da su saslušali više osoba.

Istakao je da još nije utvrđeno šta sve nedostaje iz depoa Višeg suda jer se radi o obimnom materijalu.

“Zasad imamo određeni broj predmeta za koje je sigurno utvrđeno da nešto nedostaje i ti predmeti će biti obuhvaćeni krivičnom prijavom. Naravno, popis stvari će trajati duži vremenski period jer je depo ogroman i stalno će nam stizati novi podaci od popisne komisije Višeg suda Podgorica”, dodao je Milanović.

Konferenciji za medije osim Adžića, Milanovića i Mugoše prisustvovali su šef crnogorske policije Nikola Terzić, načelnik podgoričke policije Goran Jokić i rukovodilac kriminalističke policije Zoran Bašanović.

policija pres Viši sud
foto: Boris Pejović

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i ko je Podgoričanka koja je, koristeći falsifikovana dokumenta, iznajmila prostor u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, odakle je prokopan 30 metara dug tunel do sudskog depoa.

Loznica jedna od kavačkih baza

Prema saznanjima “Vijesti”, Milan Marković rodom je iz Runjana kod Loznice, a godinama boravi u Beogradu.

Prije desetak godina hapšen je u srpskoj prijestonici i to nakon što je policija kod njega pronašla 2.000 tableta ekstazija. Zbog tog krivičnog djela osuđen je, a u Loznici se nije pojavljivao nakon odslužene kazne.

Milan Marković u Podgoricu je, nedavno, stigao sa bratanićem Veljkom Markovićem.

U selu Runjani, gdje se i nalazi porodična kuća Markovića, od prije nekoliko dana nema nikoga i zatvorena je.

Mještani tog sela nijesu bili raspoloženi da pričaju o komšijama koje crnogorska policija traži zbog obijanja sudskog depoa.

Vladimir Erić je, prema saznanjima “Vijesti”, automehaničar i u Loznici je imao auto-servis.

U lozničkom kraju, odakle dolaze četvorica rudara mafije, dominantan uticaj ima ekipa okupljena oko plaćenika kavačkog klana Veljka Belivuka, a tamošnji kriminalci, odnosno dio njih, hvalio se dobrim vezama sa kavačkim klanom i pojedinim crnogorskim policajcima.

Navodno, tamošnja mafija godinama je u poslu šverca cigareta i droge.

Kao dio Belivukove kriminalne ekipe srpski mediji ranije su označavali Lozničane Slađanu Sekulić i njenog supruga, bivšeg policajca iz Loznice, Vlada Georgieva koji se ranije zvao Dejan Sekulić.

Njih sumnjiče da su, između ostalog, Belivuku i ekipi ustupili svoju vikendicu kod Tršića, gde su članovi klana vježbali pucanje iz različith vrsta oružja, između ostalog i iz snajpera.

Osim njih, sa Belivukom i kavačkim klanom povezan je i nekadašnji srpski policajac Miroslav Starčević, koji je na Skaj aplikaciji koristio nadimke Đeneral i Deda.

Srpski mediji označavaju ga saradnikom kriminalnog klana Radoja Zvicera i beogradske ćelije kavačkog klana.

Starčević je bio na direktnoj liniji sa Zvicerom i sa njim se dogovarao o poslovima širom svijeta.

Napomena: U prvoj verziji teksta pisalo je da se osumnjičena zove Kristina Baćović. Izvinjavamo se čitaocima zbog nenamjerne greške.

Bonus video: