Đukanovićev račun Kusovac platio kućnom robijom

Bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac osuđen na dva mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja

10031 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Kusovac, Foto: Opština Tivat
Kusovac, Foto: Opština Tivat

Bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac osuđen je na dva mjeseca kućnog zatvora, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Presudu je izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Nenad Vujanović, a ona je uslijedila nakon što je Specijalno državno tužilaštvo optužnicom Kusovcu stavilo na teret da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Kusovac je kao predsjednik Opštine dao nalog da se iz gradske kase plati račun za ugostiteljske usluge u visini od 485 eura, koje su uveče, 26. avgusta 2020. pružene tadašnjem predsjedniku Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i članovima najužeg rukovodstva Opštinskog odbora DPS-a Tivat, nakon promotivnog skupa te partije održanog na košarkaškom igralištu u velikom Gradskom parku.

Optužnica je podignuta nakon što su “Vijesti” u decembru 2020. objavile da je Kusovac zloupotrebljavao javne resurse u interesu svoje partije, u pripremi i sprovođenju partijskih aktivnosti pred parlamentarne, odnosno lokalne izbore u Tivtu održane 30. avgusta 2020.

On je tada dao nalog da se iz gradske kase plati račun za ugostiteljske usluge u visini od 485 eura, koje su uveče, 26. avgusta 2020, pružene Đukanoviću i članovima najužeg rukovodstva OO DPS. “Vijesti” su tada objavile dokument nazvan “Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Opštini Tivat 26. 08. 2020 - komunikacione teze”, a koji je pripremljen i toga dana međusobno razmjenjivan preko službenih e-mail adresa u Opštini, između članova kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca.

U tom dokumentu jasno stoji da je 26. avgusta u hotelu “Pine” u vremenu od 19.30 do 21 čas, predviđen sastanak Đukanovića sa “užim partijskim rukovodstvom sa ciljem prezentacije očekivanog izbornog rezultata na lokalnim i parlamentarnim izborima, prezentacije razvojnih projekata koji će se realizovati u Tivtu i razgovora na temu najvažnijih izazova u susret izbornom danu”. Ovaj sastanak, ali i sve prethodne stranačke aktivnosti DPS-a toga dana u Tivtu je organizovan uz učešće službenika i resursa Opštine.

Račun u iznosu od 485 eura hotel “Pine” je dostavio Opštini Tivat i one su plaćene iz gradskog budžeta. Iz računa se vidi da su se Đukanović, tadašnja predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, tadašnji koordinatori za Tivat ispred centrale DPS-a Goran Jevrić i Predrag Nenezić, kao i tadašnji predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) kao učesnici sastanka najužeg partijskog rukovodstva, te večeri u hotelu “Pine” počastili kolačima, sokovima, kafom, kiselom i negaziranom vodom, limunadama i cijeđenim narandžama, te pivom,džinom i sladoledom. Pored artikala i pića koje su konzumirali Đukanović i tivatski depeesovci, konobari “Pina” tom prilikom poslužili i 14 porcija meze, pojedinačne vrijednosti po 10 eura, te čak 60 boca kisele vode od po 0,25 litara i 88 boca negazirane vode od po 0,25 litara.

Bonus video: