ODT formirao predmet o opremi sa Ćilipa

Upućena zamolnica nadležnom organu Hrvatske u cilju pribavljanja informacija, navodi se u odgovoru

19295 pregleda 61 reakcija 25 komentar(a)
ACG će dostaviti tužilaštvu dokumentaciju: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC
ACG će dostaviti tužilaštvu dokumentaciju: Milanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet povodom Vladine informacije da je prilikom popisa imovine Aerodroma Crne Gore pronađena oprema za koju se sumnja da je ukradena sa dubrovačkog aerodroma Ćilipi 1991-1992. godine.

To je “Vijestima” saopštio rukovodilac osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović, odgovarajući na pitanje da li je Vlada prijavila da je prilikom popisa imovine državne kompanije Aerodromi Crne Gore, pronađena i evidentirana pomenuta oprema i da li se Tužilaštvo bavi time.

“U vezi s Vašim pitanjem, obavještavam Vas da je u vezi s informacijom Vlade Crne Gore formiran predmet, kao i da je upućena zamolnica nadležnom organu Republike Hrvatske u cilju pribavljanja određenih informacija i podataka”, saopštio je Milanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je prije tri dana na društvenim mrežama objavio da je pomenuta oprema pronađena i da će o tome Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zvaničnim putem upoznati i kolege iz Hrvatske.

Iz Vlade Hrvatske u prethodna tri dana nisu odgovorili da li su obaviješteni da je prilikom popisa imovine državne kompanije Aerodromi Crne Gore, pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, da li je Crna Gora, u ranijem periodu, vratila Hrvatskoj opremu ukradenu sa tog aerodroma i ukoliko nije, zašto to pitanje do sada nije riješeno.

Abazović je tada saopštio da je o pronađenoj opremi obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Iz preduzeća Aerodromi Crne Gore su “Vijestima” juče odgovorili da su Vladi Crne Gore u septembru 2023. godine dostavili Informaciju o nedostacima prostornih kapaciteta na aerodromima u Podgorici i Tivtu i potrebi rješavanja pitanja u vezi sa dijelom opreme koja je zatečena prilikom preuzimanja od Jugoslovenskog aerotransporta (JAT), a za koju je očigledno da odavno nije u operativnoj funkciji.

“ACG su razmatrali načine rješavanja ovoga pitanja, međutim, nedostatak zvaničnih evidencija o načinu sticanja predmetne opreme, kao i činjenica da se ona ne nalazi u knjigovodstvenim evidencijama kompanije, onemogućilo je sprovođenje rashodovanja opreme u skladu sa propisima. Stoga smo, cijeneći specifičnost ovog pitanja, Vladi dostavili zvaničnu Informaciju sa pratećom dokumentacijom sa namjerom da zajedničkim naporima definišemo raspoložive mehanizme za određivanje konačnog statusa pomenute opreme”, navode iz tog preduzeća.

Aerodromi će, kako je odgovoreno, nadležnim državnim organima dostaviti svu raspoloživu dokumentaciju koja bude predmet njihovog interesovanja.

Nakon što je Abazović objavio da je oprema pronađena i evidentirana, bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević je na platformi X objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu. Iz Vlade prije tri dana nisu odgovorili da li su znali za to, a neformalno je rečeno da Vlada nije obaviještena o tome da je bivši menadžment ACG postupao u vezi sa opremom pred nadležnim organima.

Kao što su “Vijesti” ranije pisale, preduzeće “Aerodromi Crne Gore” je 2004. godine dostavilo direktoru dubrovačkog aerodroma popis opreme ukradene sa aerodroma “Ćilipi” tokom rata 1991. i 1992, a koja se sada nalazi na aerodromima Tivat i Podgorica. U popisu opreme, koji je direktoru “Zračne luke Dubrovnik” Tončiju Peoviću dostavio direktor “Aerodroma Tivat” Ranko Bošković pored ostalog su elevator, samohodne stepenice, servisno vozilo za vodu i vatrogasno vozilo, tri traktora i slično.

Bonus video: