Spičanović mimo zakona u ANB-u?

Generalni inspektor Tajne službe kaže da je utvrdio da je službenik te institucije nezakonito primljen u radni odnos za vrijeme mandata Kentere

28940 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Spičanović kaže da ne može da odgovori na pitanja, Foto: Boris Pejović
Spičanović kaže da ne može da odgovori na pitanja, Foto: Boris Pejović

Generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti utvrdio je da je službenik te institucije Drago Spičanović nezakonito primljen u radni odnos za vrijeme mandata vršioca dužnosti direktora ANB-a Sava Kentere.

To se navodi u izjavi koju je Kurti dostavio “Vijestima”.

Spičanović je novinarki kazao da je na odmoru, ali i da nije ovlašćen da kao službenik Agencije odgovara na pitanja medija.

“Protivno propisanim pravilima i procedurama Spičanović je primljen bez ispunjavanja kriterijuma za prijem u radni odnos u ANB: izvršenog psihološkog testiranja, ispitivanja, testiranja i davanja mišljenja od strane nadležne komisije Agencije. Pored navedenog, bezbjednosna provjera za prijem u radni odnos i pristup tajnim podacima mu je urađena praktično za jedan dan, zbog čega je upitan kvalitet, obim i validnost prikupljenih podataka neophodnih za davanje mišljenja o ispunjavanju uslova za rad u ANB-u i pristup tajnim podacima”, navodi se u izjavi Kurtija.

Artan Kurti
Artan Kurtifoto: Luka Zeković

Konstatovao je da su Kentera i njegovi najbliži saradnici svojevremeno organizovali hajku na njega, upravo da ne bi uvidio te i “brojne druge nezakonitosti” u postupanju tadašnjeg direktora i njegovog saradničkog okruženja.

“Ističem da sam izvršenim kontrolama utvrdio brojne nezakonitosti u postupanju Sava Kentere, o kojima sam upoznao tužilaštva”, saopštio je generalni inspektor tajne službe.

Nije precizirao o čemu je sve obavijestio tužilaštvo, ali je dodao da priprema još jednu prijavu.

Objasnio je da je sada na direktoru ANB-a da odluči o njegovom nalazu navodnog nezakonitog zapošljavanja Spičanovića.

Pozicija Spičanovića konstantno se mijenjala nakon smjene DPS vlasti 30. avgusta 2020. godine - najprije je 1. marta 2021. smijenjen s mjesta rukovodioca organizacionih jedinica za ljudske resurse, finansije i tehničku podršku Uprave policije.

Tadašnja Vlada ukinula je njegovo radno mjesto, ali i pozicije svih pomoćnika direktora policije.

Nakon što je Kentera postavljen za vršioca dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, Spičanović je početkom juna 2022. godine postavljen je šefa jednog od sektora te institucije.

Par mjeseci kasnije - u oktobru iste godine, Spičanović je smijenjen sa još nekoliko rukovodilaca u ANB-u.

To se dogodilo nakon što je Boris Milić preuzeo rukovođenje ANB-om od Sava Kentere, kojeg je Vlada 7. oktobra smijenila na elektronskoj sjednici.

Kenterinoj smjeni prethodlile su žestoke kritike premijera Dritana Abazovića na njegov račun, dovodeći ga u vezu sa švercom cigareta.

On je tada rekao da neki ljudi više ne mogu ostati u ANB-u odgovarajući na pitanje da li sumnja da su Kentera i Spičanović povezani sa švercom cigareta, kao što je u emisiji “Načisto” kazao Rade Milošević, uhapšeni direktor Uprave prihoda i carina.

Milošević je osumnjičen u istrazi nestanka kamiona punog zaplijenjenih, ilegalnih cigareta koje su prevožene ka Nikšiću na spaljivanje, a zapravo su završile na crnom tržištu.

Bonus video: