Počelo zatrpavanje tunela ispod Višeg suda

Vlada je na sjednici 28. septembra usvojila Predlog za davanje saglasnosti za preduzimanje aktivnosti u cilju dovođenja u prvobitno stanje podzemnog tunela

19265 pregleda 213 reakcija 48 komentar(a)
Pripremni radovi na zatrpavanju tunela u Višem sudu, Foto: Milena Radonjić
Pripremni radovi na zatrpavanju tunela u Višem sudu, Foto: Milena Radonjić

Počeli su pripremni radovi na zatrpavanju tunela kojim su kriminalci provalili u depo Višeg suda i iz njega, kako se sumnja, ukrali više komada oružja.

Vlada je na sjednici 28. septembra usvojila Predlog za davanje saglasnosti za preduzimanje aktivnosti u cilju dovođenja u prvobitno stanje podzemnog tunela koji se nalazi na potezu od stana u Njegoševoj ulici u Podgorici u ulazu 12 do depoa Višeg suda u Podgorici.

"Budući da je 11. septembra ove godine izvršeno teško krivično djelo obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, kojom prilikom je iskopan tunel, u dostavljenom Predlogu je ocijenjeno da je, zbog neobezbijeđenosti tunela, kao i saobraćajnice i pješačke zone ispod kojih je iskopan, neophodno da u što kraćem roku nadležna služba izvrši njegovo zatrpavanje, odnosno adekvatnu sanaciju. Imajući u vidu da je Osnovno državno tužilaštvo obavijestilo Upravu policije da je uviđaj završen i dalo saglasnost da se izvedu građevinski radovi u cilju zatrpavanja prokopanog tunela, Vlada je zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak dovođenja terena u prvobitno stanje", saopšteno je iz Vlade nakon sjednice.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i ko je Podgoričanka koja je, koristeći falsifikovana dokumenta, iznajmila prostor u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, odakle je prokopan 30 metara dug tunel do sudskog depoa.

Za to krivično djelo nadležni su osumnjičili četvoricu državljana Srbije, Lozničane Veljka Markovića (32), njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32), koji su u bjekstvu.

U istoj istrazi uhapšen je Podgoričanin Predrag Mirotić (31), kojem je određen pritvor do 30 dana.

Policija traga i za Podgoričankom Katarinom Baćović, koja je, kako se vjeruje, koristeći lažna dokumenta, iznajmila stan iz kog su kriminalci krenuli u kopanje tunela.

Njema majka Maja Baćović, upraviteljica sudske pisarnice, saslušana je u istrazi, ali je negirala povezanost sa krivičnim djelom.

Bonus video: