Nastavljeno suđenje okrivljenima za pljačku pošte i ubistvo Mrdaka u Nikšiću

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević

13850 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Saslušanjem svjedoka, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenima za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja „Security Guard Montenegro“ Ljubišu Mrdak.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

Svjedok Marija Dendić ispričala je sudu da je bila u grad da obavi svoje privatne obaveze, te da se parkirala kod Pošte. Kada je svojim autom krenula unazad, vidjela je kombi Pošte sa novcem.

“Odjednom je došao bijeli džip, i desnom bočnom sranom se meni ispriječio na putu, a iza ovog kombija. Iz džipa su izašla tri-četiri momka. Svi su bili maskirani. Jedan od njih je prišao mom autu i nekom pumpom, nalik onom za voće, isprskao me tim sprejom. Bio je visok oko 190 centimetara. Malo su me pekle oči. Čula sam kada je neko od njih povikao “Ovo je pljačka, dajte pare”. Meni je ovo ličilo u početku na neku vježbu, jer je u Nikšiću tih dana bila vježba vatrogasaca. Sakrila sam se ispod volana svog auta. Jedan od njih je držao pušku u rukama, dok kod ostalih nisam vidjela nikakvo oružje. Čula sam pucnje i vrisku. Neko je povikao “Ubiše Ljubišu”. Nisam mogla da vidim nikoga, svi su bili maskirani. Kada sam podigla glavu, vidjela sam da ovi napadači nose džakove i ubacuju u bijeli džip. Zatim su otišli, ali ne znam kuda”, rekla je svjedokinja.

Advokat Srđan Lješković je naveo da je ova optužnica napisana samo da bi se umirila crnogorska javnost.

“Pravi počinioci se ne nalaze na optuženičkoj klupi”, smatra branilac optuženog Regojevića.

Advokat Mirko Mićunović je dodao da je optužnica bazirana na nedokazanim pretpostavkama.

Svjedok Danijela Gardašević ispričala je da je krenula u Poštu, ali da se vratila jer je bila velika “gužva”.

“Pošla sam prečicom i čula sam povike “Aaaaaa..” To me podsjetilo na neke hercegovačke pjesme. Vidjela sam bijelo vozilo, ni džip, ni malo auto. U njemu su bili tri osobe. Ostao mi je najupečatljiviji lik mladića sa oružjem u rukama. Imao je svijetlu boju očiju. Bio je toliko moćan, kao da je bio sportista ili neki specijalac. Imao je mišićnu masu. Taj čovjek je držao oružje – pušku u rukama. Bilo je podignuto u vis. Zapucao je kao znak upozorenja, kao da je on taj koji drži sve pod kontrolom. Bio je kratko ošišan, Vidjela sam ga preko maske. Imao je na sebi kabanicu i samo su mu se oči vidjele. Bio je maskiran. Pogled je bio toliko hladan, prosto da vas skameni. Bio je visine oko dva metra, otpriike. Bilo je neko guranje… Čula sam pucanj. Nisam vidjela sam čin pucanja kada je čovjek ubijen, jer sam zatvorila oči i spustila glavu. Od mene je bio udaljen oko 10-tak metara. Ostale nisam vidjela jer su bili sagnuti oko vozila. Bili su obučeni u tamniju odjeću. Čula sam izgovorene riječi: “Lezi dolje, dosta, ćuti”. To je bio naglasak kao sa područja Trebinja”, rekla je svjedokinja. Advokat Milorad Ivanović je naveo da je optužnica neprecizna i nezakonita, jer nedostaje još četiri izvršioca.

Advokat Mićunović je prigovorio iskazu svjedoka jer je za odbranu sporno opisivanje konstrukcije napadača i crta lica, pri činjenici da su svi bili maskirani i samo su im se oči vidjele.

Optužnicom je predstavljeno da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip "Nissan Qashqai”, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević.

Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila.

Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Svjedok: Među optuženima ne prepoznajem naoružanog napadača sa puškom

Predsjednik krivičnog vijeća sudija Veljko Radovanović pitao je svjedoka Danijelu Gardašević da li bi mogla prepoznati mladića sa svijetlim očima koji je držao pušku u rukama, među prisutnim optuženima u sudnici Višeg suda.

U tužilačkoj istrazi je izjavila da joj se čini da bi tog momka mogla da prepozna, ako bi bio obučen kao tada.

“Prošlo je od tada dvije godine”, izjavila je ona danas.

“Ne, ne”, rekla je nakon što je pogledala optuženog Miljkovića i dodala da on nije taj mladić koji je u rukama držao pušku. Ni optužene Svjetlanovića i Zolaka nije prepoznala kao naoružanog napadača.

Bonus video: