Spremali ubistvo u spuškom zatvoru? Na meti jedan ili dvojica članova zaraćenih klanova

Specijalno policijsko odjeljenje utvrđuje istinitost informacije da je postojala namjera da se u Istražni zatvor unese oružje. Moguće mete cetinjski škaljarac kome uskoro ističe pritvor ili Budvanin koji je duže od deceniju iza spuških rešetki

92440 pregleda 128 reakcija 7 komentar(a)
Da li je pripremano ubistvo: Zatvor u Spužu, Foto: Luka Zeković
Da li je pripremano ubistvo: Zatvor u Spužu, Foto: Luka Zeković

Specijalno policijsko odjeljenje utvrđuje istinitost informacije da je postojala namjera da se u spuški Istražni zatvor unese oružje.

Prema informacijama bezbjednosnih službi, tim naoružanjem navodno trebalo je da bude ubijen jedan od članova zaraćenih kriminalnih klanova.

“Koliko god zvuči nevjerovatno, time je trebalo da se produbi rat između škaljaraca i kavčana, jer navodno postoje kontakti između čelnika tih organizovanih kriminalnih grupa. Informacija je da su moguće mete cetinjski škaljarac kome uskoro ističe pritvor ili Budvanin koji je duže od deceniju iza spuških rešetaka”, kazao je sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Isti izvor otkrio je “Vijestima” i ko iz vrha dva kotorska klana pregovara o zakopavanju ratnih sjekira.

Nijedan od njih u krvavom kokainskom ratu nije izgubio člana porodice, što im olakšava pozicije.

Sagovornik “Vijesti” dodao je da domaće i službe regiona pokušavaju da utvrde kome takav razvoj događaja ne bi odgovarao, odnosno, ko je navodno, pravio plan za ubistvo u Spužu, koje su prema tim informacijama osujetile bezbjednosne službe.

9 godina prošlo je od kada je u Valensiji počeo obračun između tada jedinstvenog kotorskog klana. U toj španskoj luci zbog krađe 200 kilograma kokaina Goran Radoman i Goran Đuričković sukobili su se sa vođama sadašnjeg kavačkog klana

Analiza globalne inicijative

Iako izvori “Vijesti” tvrde da vođe kotorskih klanova pregovaraju o pomirenju, analiza “Globalna inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala” nedavno je pokazala da niko nije dovoljno moćan da smiri ili razbije crnogorske kriminalne klanove, pa će se rivalstvo među njima nastaviti.

“Pomirenje nakon sedam godina sukoba je malo vjerovatno, posebno kada su neki od atentata počinjeni pred očima članova porodice. Štaviše, niko nije dovoljno moćan da smiri ili razbije klanove. Sukob će ostati, ali se broj ubistava neće povećati zbog njihove velike cijene - navodno ciljani udarci na rivale koštaju preko milion eura. Osim toga, neke od glavnih meta su već ubijene. Oni koji su još na slobodi ili u bijegu, biće pažljiviji prema kretanju i komunikaciji i više ulagati u zaštitu. Postoji i rizik da će unajmljeni atentatori biti ubijeni kako bi se spriječilo njihovo potencijalno svjedočenje na sudovima”, navodi se u toj u analizi.

Početak rata

Sukob između pripadnika do tada jedinstvenog kotorskog klana počeo je krajem 2014. godine u Valensiji i to nakon što je Cetinjanin Goran Radoman, u stanu, koji je po tvrdnjama iz bezbjednosnog sektora plaćao i iz zatvora, našao tovar od 200 kilograma kokaina.

Ubistvom u zatvoru trebalo je produbiti rat između škaljaraca i kavčana, jer navodno postoje kontakti između čelnika tih organizovanih kriminalnih grupa. Informacija je da su moguće mete cetinjski škaljarac kom uskoro ističe pritvor ili Budvanin koji je duže od deceniju iza spuških rešetaka", kazao je sagovornik

Prije nego je krajem te godine stigao u Valensiju, glavnu bazu za transport kokaina ka zemljama zapadne Evrope, Radoman je zbog saobraćajne nesreće robijao nekoliko mjeseci u kubanskom zatvoru.

Pouzdani izvori tvrde da je uzeo tovar kokaina iz stana, iako mu je rečeno ko ga je tu sakrio.

Prema podacima iz bezbjednosnog sektora, to su učinili njegovi dotadašnji partneri u poslu - Radoje Zvicer i kotorska kriminalna grupa.

On je, međutim, tvrdili su ranije sagovornici “Vijesti”, uzeo tuđi skupocjeni bijeli prah kako bi “naplatio” korišćenje svojih resursa za vrijeme koje je proveo iza rešetaka.

zatvor
foto: Luka Zeković

To je, tvrde upućeni, bio okidač za rat koji traje gotovo deceniju, a kriminalna ekipa iz Kotora, međusobno ispreplijetana rodbinskim i kumovskim vezama, tada se podijelila na dva klana - škaljarski i kavački.

Devet godina nakon prvog obračuna u Valensiji, u kom nije bilo žrtava, posljedica tog rata je više od 60 mrtvih, desetine ranjenih, slučajne žrtve među njima, obračuni širom Evrope...

Prva žrtva kokainskog rata je Goran Radoman, likvidiran u februaru 2015. godine u Beogradu.

Crnogorska policija ranije je zvanično saopštila da su ubistva crnogorskih kriminalaca posljedica sukoba dviju jakih kriminalnih grupa iz Kotora. Indirektno su saopštavali da je krađa vrijednog tovara uzrok krvavog, uličnog rata između klanova koji su svojevremeno bili jedna ekipa.

Bonus video: