ODT naredilo sprovođenje istrage protiv osumnjičenih za kopanje tunela i krađe iz depoa Višeg suda

Okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić nijesu saslušani od strane državnog tužioca, zbog činjenice što se nalaze u bjekstvu o čemu svjedoče službene zabilješke Uprave policije OB Podgorica, kao i raspisana potraga za njima

10033 pregleda 4 komentar(a)
Iskopani tunel, Foto: gov.me
Iskopani tunel, Foto: gov.me

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u krivičnom predmetu formiranom nakon kopanja tunela i krađe iz depoa Višeg suda u Podgorici, donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv Veljka M. Markovića, iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Milana T. Markovića iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Dejana D. Jovanovića, sa prebivalištem u Beogradu, nalazi se u bjekstvu, Vladimira M. Erića iz Loznice, nalazi se u bjekstvu, Predraga M. Mirotića, sa prebivalištem u Zeti, i više NN lica bez bližih ličnih podataka, nalazi se u bjekstvu.

Zbog osnovane sumnje da su početkom jula 2023. godine, u Podgorici, svjesni svog djela čije izvršenje su htjeli, postali pripadnici grupe, zajedno sa više nepoznatih lica, koju grupu je organizovalo za sada nepoznato lice, a koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela teška krađa i sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koja djela se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Na način što je za sada nepoznato žensko lice, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine iz Podgorice, zakupila poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora. Ugovor o zakupu je ta ženska osoba potpisala sa vlasnicom poslovnog prostora Tamarom Vojvodić 24. jula 2023. godine na period od tri godine sa cijenom zakupa od 1.400,00 eura mjesečno, pri čemu je Tamara Vojvodić bila u zabludi u pogledu identiteta zakupca i namjene korišćenja poslovnog prostora.

Dogovoreno je da ključeve od podruma preuzme muško lice koje se lažno predstavijalo kao Edin Adžihmetović, koji je dana 07. 08. 2023. godine i preuzeo ključ od Nataše Čuković, majke vlasnice poslovnog prostora. Da bi u namjeri da sebi i drugom pribave protivpravnu imovinsku karist, saviađivanjem većih prepreka i obijanjem, okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, upotrebom podesnog alata iz podrumskih prostorija prokopali podzemni tunel dužine oko 30 metara do depoa Višeg suda u Podgorici, koji se nalazi na adresi Njegoševa broj 12 u Podgorici, u kojem je smješten dokazni materijal iz predmeta koji se vode ili su završeni pred tim Sudom.

Nakon čega su upotrebom podesnog sredstva i alata probili betonski zid na depou i kroz tako načinjeni otvor u periodu od 08.09.2023 do 11.09.2023. godine ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, kao i obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje.

Tom prilikom protivpravno su oduzeli i prisvojili pištolj - revolver marke .CZ model 83/84 kalibra 357 magnum, fabrički broj 67312, pištolj marke „Zastava", kalibra 6,35, fabrički broj ET8101150, pištolj marke „CZ" model M 57, kalibra 7,62, fabrički broj C-91362. pištolj-revolver marke LANHAM MK III magnum 357 CTG", fabrički broj 92566L, pištolj-revolver marke Magnum 357 - SMITH WESSON", fabrički broj D940335, model 13-1 i puška marke BAIKAL broj H 8022, lovačka puška marke BAIKAL" model IJ-27E", fabrički broj 13080, pištolj marke Rr-51 POLICE", kalibra 7,65mm, fabrički broj 643534 i pištolj marke CZ model M 70, kalibra 7,6mm, izbrisanog fabričkog broja, te u namjeri sprječavanja i otežavanja dokazivanja u postupcima koji se vode u predmetima pred Višim sudom u Podgorici, oduzeli - sakrili pištolje marke „Zoraki M 906B kalibra 7,65mm i 6 metaka u okviru, Broving" fabričkog broja Y2907, NN marke i broja kalibra 7,65mm, CZ" model 75 LUGER, fabričkog broja 6579, CZ" model 57 kalibra 7,62mm bez fabričkog broja, Valter Creed" kalibra 9mm, mehanički uklonjenog fabričkog broja, GLOK fabričkog broja BCYF 214, CZ model 57 kalibra 7,62 TT, mehanički uništenog fabričkog broja, CZ PARA" kalibra 9mm fabričkog broja 64036 i puške marke Crvena zastava cal. 223 Reming fabričkog broja 12107.

Ove ukradene stvari su kroz prethodno napravljeni tunel dana 11.9.2023. godine odnijeli sa sobom do podruma, a zatim ih smjestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici koji je prethodno zakupilo lice koje se lažno predstavljalo kao Miloš Marković od zakupca Marka Pavićevića.

Da bi istog dana okrivljeni Predrag Mirotić djelujući kao pripadnik udruženja po prethodnom dogovoru i podijeljenim ulogama, zajedno sa okrivljenima Veljkom Markovićem, Milanom Markovičem, Dejanom Jovanovićem i Vladimirom Erićem zajednički učestvovao u radnji izvršenja, tako što je vozilom marke "Renault Clio" registarskih oznaka PGFT486 navodio teretno vozilo marke Mercedes Sprinter" registarskih oznaka TZAA384, u kojem su ostali okrivljeni prethodno stavili sredstva izvršenja krivičnog djela, a koja su iznijeli iz stana u ulici Ksenije Cicvarić u Podgorici, sve de mjesta Botun uz rijeku Moraču u Podgorici, gdje su bacili ta sredstva, a zatim su teretno vozile sakrili u Botunu.

Potom ih je okrivljeni Predrag Mirotić vratio u stan u ulici Ksenije Cicvarić, a svojim vozilom se vratio kući u mjestu Grbavci gdje prebiva, nakon čega su istog dana okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović napustili Crnu Goru i to okrivljeni Veljko Marković i Milan Marković na graničnom prelazu "Šćepan Polje", a okrivljeni Dejan Jovanović na graničnom prelazu "Dobrakovo".

Čime bi okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović, Vladimir Eric Predrag Mirotić i NN lica učinili krivično djelo kriminalno udruživanje iz člana 401 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u saizvršilaštvu iz člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U toku postupka izviđaja utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, kao saizvršioci učinili krivično djelo kriminalno udruživanje iz člana 401 stav 2 u vezi stava 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Predrag Mirotic krivično djelo kriminalno udruživanje iz člana 401 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelima teška krada iz člana 240 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, sprječavanje dokazivanja iz člana 390 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore putem pomoganja u vezi člana 25 Krivičnog zakonika Cme Gore. Osnovana sumnja se utvrđuje iz krivične prijave Uprave policije Sektora za borbu protiv kriminala, službene zabilješke Uprave policije OB Podgorica, četiri izvještaja o kriminalističko tehničkom pregledu lica mjesta, obavještenja prikupljenih od svjedoka, izvoda o prelascima putnika na graničnom prelazu "Dobrakovo", te više izuzetih snimaka video nadzora.

Okrivljeni Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić nijesu saslušani od strane državnog tužioca, zbog činjenice što se nalaze u bjekstvu o čemu svjedoče službene zabilješke Uprave policije OB Podgorica, kao i raspisana potraga za njima.

Iz do sada prikupljenih dokaza i podataka nesporno proizilazi da su okrivljeni i druga za sada nepoznata lica osnovano sumnjiva da su učinili krivična djela, kako je to predstavljeno dispozitivom naredbe, a što potvrduje i prikupljena dokumentacija, te veliki broj tragova koji su izuzeti sa više lokacija, prilikom vršenja uviđaja, navodi se u obrazloženju državnog tužioca Marka Mugoše u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Provala u sudski depo primijećena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12...

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra.

Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, izuzeto je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, a vještačenjem je izolovan i trag osumnjičenih...

Utvrđeno je i ko su izvođači radova na kopanju 30 metara dugog tunela do sudskog depoa.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, a inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj.

Bonus video: