Biletić ostaje iza rešetaka: Malo je 80.000 eura kao garancija za slobodu

Sud odbacio predlog da se, uz jemstvo, brani sa slobode

9873 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Biletića juče odvode sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Biletića juče odvode sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Osamdeset hiljada eura ne predstavlja dovoljnu garanciju da će se nesmetano voditi krivični proces protiv Ivana Biletića, ukoliko bude pušten iz pritvora.

To navode sudije Apelacionog suda, nakon što su odbacili žalbu pravnog zastupnika Beranca kojeg Srbija potjernicom traži zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe što je pretendovala da preuzme tržište droge u toj državi.

Objašnjava se da je Biletićev prijatelj ponudio jemstvo vrijedno 80.000 eura kako bi se on branio sa slobode, ali je prvostepeni sud zaključio da ta suma ne garantuje obezbjeđenje njegovog prisustva na glavnom pretresu, kao i da dalje stoji strah od bjestva tog okrivljenog.

“Cijeneći razloge zbog kojih je okrivljenom određen privremeni ekstradicioni pritvor, te činjenicu da je za istim bila raspisana međunarodna Interpolova potjernica od 14. 11. 2022. godine, te da je isti bio u bjekstvu sve do 16. 01. 2023. godine kada je lišen slobode... što ukazuje na osnovanu bojazan od bjekstva okrivljenog ukoliko bi mu bilo omogućeno da se u daljem toku postupka brani sa slobode, kao i činjenicu da je u odnosu na okrivljenog donijeto rješenje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje... koje činjenice ukazuju na konkretnu opasnost da će se isti dati u bjekstvo ukoliko se nađe na slobodi, kao i da bi izbjegao eventualno proces udovoljavanja zamolnici R. S. za izručenjem istog, to i po nalaženju ovog suda ponuđeno jemstvo u iznosu od 80.000,00 eura, ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva okrivljenog na glavnom pretresu i nesmetano vođenje krivičnog postupka”, navodi se u spisima Apelacionog suda.

Pojašnjavaju da izručenje Biletića zamolnicom traži Ministarstvo pravde Republike Srbije, radi vođenja krivičnog postupka po naredbi o sprovođenju i proširenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - udruživanje radi vršenja krivičnih djela iz domena organizovanog kriminala i krivičnog djela - teško ubistvo u pomaganju...

U spisima predmeta srpskog tužilaštva, navodi se da su dvije osobe, od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine, formirale organizovanu kriminalnu grupu (OKG) u Srbiji, sa ciljem izvršenja krivičnih djela - teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksploziva.

“U cilju sticanja finansijske koristi i ostvarivanja drugih ciljeva i koristi (zastrašivanje suprotstavljenih OKG, preuzimanje vodeće dominacije na tržištu droge, ubistava članova suprotstavljenih OKG), kroz pravljenje plana za izvršenje ovih krivičnih djela, pored finansijske koristi, preuzimanja vodeće dominacije u kriminalnim krugovima. Plan su dobrovoljno prihvatili članovi ove kriminalne OKG i svaki od njih je postupao po naređenjima i shodno instrukcijama organizatora koji su odlučivali koga, kad i gdje i na koji način treba ubiti, gdje treba distribuirati opojne droge i koji član OKG to treba da uradi. Instrukcije i naređenja su prenošene i članovi su iste dobijali ili u direktnim kontaktima ili kriptovanim telefonima sa instaliranim SKY ECC aplikacijom”, piše u spisima predmeta.

Objašnjava se da je uloga Biletića bila da direktnim izvršiocima pruža logističku pomoć, na način što je ilegalno prebacivao do srbijanske granice i iste skrivao na tajnim lokacijama.

Njemu se istovremeno sudi u bjelopoljskom Višem sudu zbog pokušaja ubistva sugrađanina Vasa Raičevića 2019. godine.

Beranac Biletić zbog toga je ranije prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, ali je suđenje krenulo iznova, nakon što je, poslije bjekstva, uhapšen 19. oktobra 2022. godine, po nacionalnoj potjernici.

Prema optužnici, on je 10. oktobra 2019. u Beranama pucao na Raičevića, ali ga nije pogodio. Na kraju prvostepenog postupka, Biletić se u sudnici pomirio sa Raičevićem.

Bonus video: