Hajka na Šćepanović pojačana, policija tvrdi da brine o novinarki

Kolašinska policija tvrdi da su preduzeli “niz mjera kako bi zaštitili bezbjednost novinarke Vijesti”, i da je tužilaštvo njihovim kolegama u Podgorici poslalo zahtjev da prikupe obavještenja o ugrožavanju Šćepanović

45192 pregleda 93 reakcija 29 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva

Dok iz Uprave policije tvrde da paze na novinarku Draganu Šćepanović, hajka na portalu Aktuelno se pojačala tvrdnjama da ona priprema teren za likvidaciju vlasnika tog tabloida, Zorana Ćoća Bećirovića.

Kolašinska policija preduzela je niz mjera kako bi zaštitili bezbjednost novinarke Vijesti, a obilaze i mjesto na kom boravi, tvrde iz te institucije.

Navode, međutim, da je kolašinsko tužilaštvo zahtijevalo i da njihove kolege u Podgorici prikupe obavještenja od onih koji, kako se sumnja, ugrožavaju novinarku.

Oni objašnjavaju da su nakon prijave koju je Šćepanović podnijela 28. septembra 2023. godine, a u kojoj je navela da je izložena uvredama i pritiscima i da se osjeća nesigurno i ugroženo, odmah obavijestili tužilaštvo.

“Odmah po prijavi pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin su upoznali državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu, koji je naložio preduzimanje dodatnih mjera i radnji, a zahtjev za prikupljanje obavještenja proslijeđen je Odjeljenju bezbjednosti Podgorica na postupanje po mjesnoj nadležnosti. U toku su dalje mjere i radnje po ovoj prijavi, a o ishodu preduzetih aktivnosti javnost će biti blagovremeno upoznata”, odgovorili su Vijestima iz UP.

Objašnjavaju i šta je kolašinska policija preduzela od tog dana:

“Osim toga, kolašinska policija je, od dana prijave preduzela niz mjera i radnji u cilju zaštite bezbjednosti pomenute novinarke, te se sprovode preventivne, kao i operativne aktivnosti u odnosu na mjesto stanovanja i mjesto boravka novinarke Šćepanović”.

Novinarka je mjesecima meta portala Aktuelno, a krajem februara ove godine najavili su medijsku kampanju protiv nje, tvrdeći da kao “dopisnica drugosrbijanskog režimskog tabloida godinama čini sve kako bi sabotirala razvoj Kolašina”.

Osnivač portala je preduzeće Ski Resort Kolašin 1450 a. d. Kolašin, vlasnika Zorana Bećirovića.

Društvo profesionalnih novinara (DPCNG) koje zastupa novinarku, je 1. marta dostavilo ODT Podgorica dopis i linkove najmanje 10-ak tekstova kojima se huška na Šćepanović, a tužilac Nikola Boričić je u junu utvrdio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

O tome je, međutim, tek krajem septembra obavijestio advokaticu Maju Živković, koja ispred DPNCG zastupa novinarku.

U dopisu dostavljenom Živković objasnio je da je saslušan glavni urednik “Aktuelno” Balša Knežević koji je tužiocu rekao da “on i njegovi novinari nemaju namjeru da ugroze sigurnost bilo koga, pa ni Šćepanović”.

Vijestima je iz ODT Podgorica potvrđeno da je “postupajući tužilac 13. juna našao da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja”.

Tužilac nije pozivao novinarku na saslušanje.

Policija je ranije uzela izjavu od Šćepanović, ali je ona tada kazala da se ne osjeća ugroženo.

U međuvremenu je, uz seriju huškačkih tekstova protiv nje, DPNCG i “Vijesti”, sa portala pokrenuta i peticija protiv izvještavanja Dragane Šćepanović sa obrazloženjem da ona tjera investitore, a više sugrađana joj je sugerisalo da prestane da piše o spornim temama.

Novinarka je to razumjela kao prijetnju po bezbjednost, pa je 28. septembra policiji dala izjavu, u kojoj je navela da “osjeća veliki strah, nesigurnost i zabrinutost”.

Ona je dodala da najnovije napade doživljava kao direktnu prijetnju i opasnost za život i da je to sputava u obavljanju svakodnevnih obaveza i radnih zadataka.

“Smatram da sam višestruko ugrožena - sad, nakon godina psihičke torture, i fizički. Uz sve što sam navela, živim i u atmosferi kada me po nekoliko sugrađana dnevno, navodno, dobronamjerno upozori da treba da prestanem da se bavim određenim temama, da se ne krećem sama po mraku, da se čuvam... Atmosferi u kojoj osjećam strah i nesigurnost doprinosi i činjenica da u tekstovima na portalu prepoznajem fragmente privatnih razgovora sa poznanicima u kafani ili na ulici”, rekla je, između ostalog, novinarka u izjavi policiji Odjeljenja bezbjednosti Kolašin.

Dan kasnije izjavu je dala i pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Kolašinu.

Šćepanović: Nisu me zvali

Novinarka Vijesti Dragana Šćepanović kazala je da nema nove informacije o statusu predmeta formiranom po njenoj prijavi i da je niko iz tužilaštva nije kontaktirao od kada je dala izjavu.

“Od dana kada sam dala izjavu tužiteljki od nje nemam nikakve povratne informacije i ne znam u kojoj fazi je taj predmet”, kazala je ona.

Šćepanović je istakla da starješine kolašinske polciije kontinuirano provjeravaju da li ima bezbjednosnih prijetnji po nju.

“U međuvremenu, tabloid Aktuelno nastavlja sa hajkom”, kazala je on.

Bonus video: