Osnovni sud u Podgorici: U izvodu iz kaznene evidencije nema podataka o ranijoj osuđivanosti Lambulića

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije ni predložilo pritvor Lambuliću, zbog opasnosti od ponavljanja djela, shodno čemu sudija za istragu po ovom pritvorskom osnovu nije ni mogao odlučivati"

10491 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U izvodu iz kaznene evidencije na ime Viktora Lambulića ne stoje podaci o njegovoj ranijoj osuđivanosti, jer je ostvario zakonsku rehabilitaciju, po osnovu koje mu je osuda brisana.

To se navodi u reagovanju Osnovnog suda u Podgorici na tekst "Sudija ne vidi raniju presudu - Viktor Lambulić već osuđivan zbog nedozvoljenog držanja oružja", objavljenom na portalu Vijesti.

U reagovanju Osnovnog suda ukazuju da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije ni predložilo pritvor Lambuliću, zbog opasnosti od ponavljanja djela, shodno čemu sudija za istragu po ovom pritvorskom osnovu nije ni mogao odlučivati.

"Pritvor Lambuliću je bio predložen zbog opasnost od uticanja na svjedoke a sudija za istragu je našao da ne stoji navedeni pritvorski osnov, pa pritvor nije određen, pri čemu je njegovo takvo rješenje potvrdilo i vijeće ovog suda. Sudija za istragu ne može po službenoj dužnosti određivati pritvor po pritvorskim osnovima koji nisu predloženi, već je vezan činjeničnim opisom koji nadležni tužilac navede, o čemu je autorka odnosnog teksta vrlo jasno obaviještena. Dakle, činjenica sto se tužilac prilikom izrade predloga pozvao na čl.448 st.1 tač.2 Zakonika o krivičnom postupku ( opasnost od ponavljanja djela), ne daje za pravo sudiji za istragu da odlučuje o tom pritvorskom osnovu, kod činjenice što je državni tužilac detaljno obrazložio pritvorski osnov iz čl.448 st.1 tač.3 Zakonika o krivičnom postupku ( opasnost od uticanja na svjedoke), navodeći i imena svjedoka i okolnosti koje po njegovom mišljenju predstavljaju razloge za pritvor. U izvodu iz kaznene evidencije na ime Viktora Lambulića ne stoje podaci o njegovoj ranijoj osuđivanosti, jer je ostvario zakonsku rehabilitaciju, po osnovu koje mu je osuda koja se pominje u spornom tekstu brisana, pa i da je bilo predloga za pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela a koji bi se temeljio na toj činjenici, isti se ne bi mogao odrediti, jer se nakon brisanja osude iz kaznene evidencije svako lice, pa i Viktor Lambulić mora smatrati neosuđivanim", navodi se u reagovanju.

Bonus video: