Maloljetniku osam godina zatvora zbog ubistva starice

Okončan postupak prema sedamnaestogodišnjaku iz Podgorice koji je osumnjičen da je početkom juna, u naselju Konik, ubio stariju žensku osobu, saznaju “Vijesti”. Kazna maloljetničkog zatvora za L. H. najvjerovatnije je prvostepena presuda. Iz Višeg suda u Podgorici nisu komentarisali te navode

36826 pregleda 18 komentar(a)
Tužilački savjet danas o izvještaju VDT-a o postupanju u vezi sa predmetom prema L. H., Foto: Shutterstock
Tužilački savjet danas o izvještaju VDT-a o postupanju u vezi sa predmetom prema L. H., Foto: Shutterstock

Zbog ubistva F. B. (72), sedamnaestogodišnjem L. H. iz Podgorice izrečena je kazna maloljetničkog zatvora u trajanju od osam godina.

Ta informacija navedena je u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju su iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, na zahtjev, u utorak dostavili Tužilačkom savjetu (TS).

Kazna maloljetničkog zatvora za L. H. najvjerovatnije je prvostepena presuda. Iz Višeg suda u Podgorici nisu komentarisali te navode.

TS je u septembru od podgoričkog VDT-a tražio da im dostave punu informaciju o postupanju u predmetu koji se odnosi na maloljetnog L. H. (2006), koji je osumnjičen da je početkom juna, na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, počinio krivično djelo teško ubistvo na štetu starije žene.

Iz VDT-a u utorak su Tužilačkom savjetu dostavili izjašnjenje postupajuće tužiteljke Andrijane Nastić, te naknadno TS informisali da je postupak okončan i da je sedamnaestogodišnjaku izrečena i kazna zatvora za maloljetnike.

“Dodatno vas upoznajem da je prema maloljetnom L. H. okončan postupak i izrečena kazna maloljetničkog zatvora u trajanju od osam godina, koja je javno objavljena 16.10.2023”, piše u dopuni informacije koji potpisuje rukovoditeljka VDT Lepa Medenica, a koja je TS-u dostavljena 17. oktobra.

Punu informaciju o postupanju u ovom slučaju, TS je tražio nakon pisanja “Vijesti” i pitanja da li ima odgovornosti nadležnih - tužilaštva i suda, jer je maloljetniku nakon sumnje da je počinio ubistvo određen pritvor od 60 dana, a potom je privremeno smješten u vaspitnu ustanovu Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

Sedamnaestogodišnjak se, međutim, nekoliko dana po smještaju, nakon jednog bezuspješnog pokušaja, samovoljno udaljio iz te ustanove. Nakon trodnevne potrage ponovo je uhapšen, zbog sumnje da je počinio novo krivično djelo teška krađa i određen mu je pritvor u trajanju 30 dana. Taj pritvor je produžen i ističe sjutra.

L. H. je, kako su “Vijesti” ranije objavile, a potvrdili i iz Uprave policije, samo pet dana prije nego je uhapšen zbog teškog ubistva, pobjegao iz pritvorskih prostorija Odjeljenja bezbjednosti (OB) u Podgorici. Ta informacija bila je poznata i Višem sudu u vrijeme izricanja mjere privremenog smještanja u “Ljubović”.

Izjašnjenje Tužilačkom savjetu

Zaključak da od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici traži da im dostave punu informaciju o postupanju u predmetu prema L. H., a zbog krivičnog djela teško ubistvo, TS je donio na sjednici 6. septembra.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Tužilačkom savjetu je iz VDT-a osnovna informacija o postupanju dostavljena 15. septembra. Tada su zamjenika predsjednice TS Nikolu Samardžića informisali o preduzetim radnjama postupajuće tužiteljke Andrijane Nastić, dostavili kopiju spisa predmeta i najavili da je glavni pretres pred Višim sudom u Podgorici zakazan za 21. septembar.

“Istovremeno ističem da su u navedenom predmetu radnje preduzimane u kontinuitetu i pripremni postupak je okončan u rekordnom roku, posebno imajući u vidu krivično djelo teško ubistvo koje se maloljetnom stavlja na teret”, piše, pored ostalog u dopisu Lepe Medenice od 15. septembra.

Dio dokumentacije čini izjašnjenje tužiteljke Nastić, koje je ona rukovoditeljki VDT-a dostavila 12. septembra.

Pored ostalog, tužiteljka Nastić je navela da je u tom tužilaštvu 6. juna formiran predmet prema maloljetnom L. H. zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu F. B., da je maloljetnik sjutradan saslušan, da je tada donijeto rješenje o zadržavanju, a da je 8. juna donijeta naredba o pokretanju pripremnog postupka i stavljen predlog za određivanje pritvora.

Sudija za maloljetnike Višeg suda je, a to su “Vijesti” ranije objavile, 9. juna tom sedamnaestogodišnjaku odredio pritvor od 30 dana, pritvor je, po predlogu tužilaštva od 30. juna, produžen za još mjesec.

Prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, maloljenik u pritvoru može provesti najduže 60 dana.

Iz VDT dalje navode i da su u međuvremenu saslušavani svjedoci, da je krajem juna stigao i nalaz i mišljenje Centra za socijalni rad Podgorica... te da su Višem sudu u Podgorici predložili da se sedamnaestogodišnjem L. H. zbog teškog ubistva izrekne kazna maloljetničkog zatvora.

Predlog za zatvor izgubljen u dostavi

Prema izjašnjenju koje su iz VDT-a o predmetu prema L. H. dostavili Tužilačkom savjetu, to tužilaštvo predlog za maloljetnički zatvor Višem sudu uputilo je 4. avgusta.

Sjutradan, Viši sud je L. H. odredio mjeru privremenog smještaja u “Ljubović”, ustanovu otvorenog tipa. Kasnije su, odgovarajući na pitanja novinara, kazali da L. H. nisu mogli da upute u zatvor za maloljetnike jer im je takav predlog stigao kasno, 7. avgusta.

Ni VDT ni Viši sud nisu objasnili na koji način je predlog za maloljetnički zatvor upućen i zbog čega je kasnio, da li zbog toga što je, moguće, dostavljen poštom.

Ni jedni ni drugi nisu ni ranije komentarisali to što je L. H. zbog te praznine samovoljno napustio “Ljubović”, gdje je bio smješten rješenjem Višeg suda, te nakon toga počinio novo krivično djelo, teška krađa.

Pravnik i saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje Vasilije Radulović ranije je rekao “Vijestima” da je krivični postupak prema maloljetnicima vrlo kompleksan, “jer zahtijeva blisku saradnju više institucija - sudova, tužilaštva, njihovih stručnih službi, policije, centara za socijalni rad”, a da se u ovom slučaju vidi “da te institucije nisu dovoljno efikasne i da ne sarađuju dobro”.

“Pa imamo konstantno prebacivanje odgovornosti, a gotovo da je svako u tom lancu u nekom dijelu zakazao. Uostalom, da maloljetnik nije u međuvremenu počinio novo krivično djelo, on bi i dalje, zbog neprimjenljivih zakonskih rješenja, institucionalnih i infrastrukturnih nedostataka, predstavljao opasnost po društvo”, rekao je Radulović tada i dodao i da najveću odgovornost u slučaju maloljetnika L. H. nosi Ministarstvo pravde.

Izvještaj VDT-a o postupanju u vezi sa predmetom prema L. H. na dnevnom je redu sjednice Tužilačkog savjeta koja će biti održana sjutra.

Iz TS ranije su kazali da se tek nakon dodatnih konsultacija povodom slučaja eventualno mogu steći uslovi da neko od ovlašćenih inicijatora za pokretanje disciplinskog postupka iskoristi to svoje pravo i da pokrene postupak zbog težeg disciplinskog prekršaja. Objasnili su i da pravo na pokretanje disciplinskog postupka imaju vrhovni državni tužilac, ministar pravde, rukovodilac tužilaštva, rukovodilac neposredno višeg tužilaštva i Komisija za praćenje primjene etičkog kodeksa.

Bonus video: