Politička igra i čistka stečajnih upravnika

Nastavljeno suđenje grupi okupljenoj oko uhapšenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića

35759 pregleda 32 reakcija 16 komentar(a)
Okrivljena tvrdi da nije radila za njega: Jovanić, Foto: Luka Zeković
Okrivljena tvrdi da nije radila za njega: Jovanić, Foto: Luka Zeković

Optužena Sanja Lješković negirala je juče u sudnici da je dio takozvane stečajne mafije, rekavši da je u pitanju politička igra usmjerena prevashodno na bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanovića.

To je rekla u podgoričkom Višem sudu, u nastavku suđenja takozvanoj stečajnoj mafiji, na čelu sa Jovanićem.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović, Lješković je rekla da se ne osjeća krivom i da nema uporišta u zakonu i činjenicama nijedna stavka iz optužnice koja se nje tiče.

“Smatram da je ovo politička igra, usmjerena protiv Blaža Jovanića, predsjednika Privrednog suda. U pogledu ne mene, inspirisana je jasnim i meni poznatim motivima, imovinskim interesima pripadnice Specijalnog odjeljenja policije Milijane Čukić, koja je za svoje potrebe iskoristila poziciju i uticaj koji ima, kao najbolja prijateljica tužiteljke Lidije Mitrović. U ovom predmetu je sve smišljeno urađeno, kako bi se sprovela čistka stečajnih upravnika i sudija. Naime u 2022. godini odlučeno je da svi stečajni upravnici nanovo polažu ispite za sticanje zvanja stečajnog upravnika, što nije bio slučaj sa notarima, izvršiteljima, advokatima, vještacima, itd”, rekla je ona.

Kazala je da su za sve to znali i prije nego je počelo i da se zbog toga na ispitu neki od njih nisu namjerno pojavili: “Ja i Sreten Mrvaljević smo bili neki od tih, koji su izašli na ispit i položili pismeni dio. Naravno, za pismeni dio ostaje pisani trag, pa nas nijesu mogli oboriti. Ali, zato su pokušali na usmenom dijelu. Nakon nedjelju dana smo dobili rezultate, iako su po pravilniku to trebali da urade odmah, nakon polaganja usmenog dijela. Naravno, ja sam pisala prigovor i otišla na razgovor u Ministarstvo pravde kod Božidara Camraka člana komisije, gdje sam jasno navela, ako su me stavili pred streljački vod, neka slobodno pucaju. Igrom slučaja, ista pitanja sam izvukla za stečajno pravo, kao i na pismenom dijelu i nije bilo realno da pisani rad uradim između 11 najboljih, a obore me na usmenom dijelu. Prihvatili su prigovor i ostalo je da polažem privredno pravo, jer na taj način, sa jednim ispitom, ne moram nanovo da polažem kompletno sve, već samo taj ispit. To je značilo da više puta polažem privredno pravo, na fakultetu, kada sam polagala državni ispit, kada sam polagala za sticanje zvanja stečajnog upravnika 2015. god. i ponovo u aprilu 2022. godine”.

Negirala krivicu: Lješković
Negirala krivicu: Lješkovićfoto: Privatna arhiva - Facebook

Okrivljena je nazvala neistinom tvrdnju SDT-a - da je član kriminalne grupe koju je formirao Blažo Jovanić.

“Što je potpuna neistina. Sa Jovanićem se znam iz viđenja, jer smo oboje iz Nikšića. Nijesam ga vidjela sigurno više od 20 godina od kada se preselio iz Nikšića u Podgoricu, do momenta kada sam počela da se bavim poslom stečajnog upravnika. Sa njim nijesam imala bilo kada, bilo kakve kontakte osim službenih, koji su evidentirani kroz prepisku i dokumenta koja sam, kao stečajni upravnik, dostavljala Jovaniću kao predsjedniku suda ili stečajnom sudiji”.

Dodala je da od njega nikada nije primala bilo kakve naloge, uputstva ili instrukcije, već isključivo pisane sudske odluke koje su joj dostavljane kao stečajnom upravniku: “Koje su objavljivane i sa kojima su bili upoznati svi povjerioci i njihovi punomoćnici u stečajnim postupcima. Nikakvu protivpravnu imovinsku korist nijesam stekla, ni za sebe, ni za treća lica”.

“Teza optužnice - da sam nezakonitim uvećanjem troškova stečajnih postupaka pribavljala korist na štetu stečajnih dužnika i njihovih povjerilaca je pravno i faktički nemoguća. Svaki stečajni dužnik i svi povjerioci stečajnog dužnika su učesnici stečajnog postupka. Svi povjerioci koji su prijavili svoje potraživanje, u stečajnom postupku, kao postupku kolektivnog i srazmjernog namirenja, imaju pravo na pravni lijek u pogledu bilo koje odluke stečajnog upravnika. Pri tome, naročito mislim na pravo jednog povjerioca da vodi spor u pogledu potraživanja, koje mu nije priznato, ili da vodi spor u pogledu potraživanja bilo kojeg povjerioca, kojem je potraživanje priznato. Dakle, čak i u slučaju da stečajni upravnik propusti da ospori neko potraživanje, svi povjerioci imaju pravo da takvo potraživanje direktno pred sudom osporavaju, bez obzira na stav stečajnog upravnika”, navela je okrivljena.

Uvećavali troškove stečajnih postupaka?

Osim Jovanića i Sanje Lješković, tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Saše Zejaka, Snežane Jović, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća “Titan security” Podgorica, “Securitas Montenegro” Podgorica, “Top force system” Nikšić i “Ogimar MNE” Podgorica.

Oni se terete da su učinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Iz SDT-a navode da iz dokaza proizilazi da je ta grupa nezakonito uvećavala troškove stečajnih postupaka, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika, isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku:

“Odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić”, piše u optužnici.

Bonus video: