Okončano suđenje tužiteljki; Mitrović: Presuda može biti samo oslobađajuća

SDT tereti specijalnu tužiteljku da je odbacivanjem prijave za utaju poreza i doprinosa pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević

15443 pregleda 13 komentar(a)
Mitrović, Foto: Savo Prelević
Mitrović, Foto: Savo Prelević

Završnim riječima tužioca i odbrane, danas je u Višem sudu u Podgorici okončano suđenje specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović, a objavljivanje presude zakazano je za 2. novembar.

Mitrović je u završnoj riječi istakla da je u zakonitom postupku i u skladu sa tužilačkim ovlašćenjima i znanjem odbacila prijave za utaju poreza i doprinosa protiv četri fizička i jednog pravnog lica.

Ona je od suda zatražila oslobađajuću presudu od optužbi Specijalnog tužilaštva da je primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja privilegovala I pribavila korist šest fizičkih lica.

“Ova presuda može biti samo oslobađajuća jer to nalaže zakon i daje vjeru svakom pojedincu da je sloboda neprocjenjiva. Ne samo ona u fizičkom smislu nego sloboda koja čini bit čovjeka, njegovu sposobnost i mogućnost da donosi odluke bez prinude spolja, po svojoj savjesti, dobro, pravedno, dopušteno i zakonito i bez straha da će mjera njegovog postupanja biti odmazda zbog nečijih interesa koji su svoje izvršioce pronašli u institucijama i pojedincima”, istakla je Mitrović.

Zastupnik optužbe, državni tužilac Miloš Šoškić kazao je da je Mitrović sa namjerom iskoristila svoj službeni položaj i primijenila institute odloženog gonjenja iako je znala da nisu ispunjeni zakonski uslovi prema šest fizičkih lica a rješenjem o odbacivanju krivične prijave pribavila im imovinsku korist u vidu nevođenja krivičnog postupka.

Optužena Mitrović je pojasnila da je SDT tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju odbacivanja krivične prijave protiv šest fizičkih lica koje nije mogla privilegovati iz prostog razloga što ta lica nisu izvršila ni jedno krivično djelo.

Ona je pojasnilada je institute odloženog krivičnog gonjenja primjenila prema firmama I odgovornilm licima u tim kompanijama.

“Odgovornost pravnih lica za krivična djela i sankcije za njih su zakonom predvidene, piše u članu 31. Krivičnog zakonika Crne Gore. To je i učinjeno donošenjem Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, Službeni list CG br.2/07. Odredbe tog zakona imaju predenost u primjeni u odnosu na Krivični zakonik”, navela je Mitrović.

Dodala je da u Zakonu o odgovornosti pravnih lica koji je lex specijalis u odnosu na Krivični zakonik i Zakon o krivičnom postupku dato je ovlašćenje tužiocu da primjeni institut odlaganja krivičnog gonjenja za zapriječenost kazne do osam godina.

“Ako neposredni izvršilac krivičnog djela može biti samo fizičko lice, a pravno lice nema fizički oblik, odgovornost pravnog lica za krivično djelo uspostavlja se na posredan način kroz djelovanje odgovornog lica u tom pravnom licu. Pa je shodno članu 45 istog Zakona propisano da za isto krivično djelo postupak protiv pravnog lica pokreće se i sprovodi zajedno sa postupkom protiv odgovornog lica, što sam ja u konkretnom slučaju i učinila, postupajući sa svojim najboljim tužilačkim uvjerenjem, znanjem i umijećem, savjesno bez namjere da bilo kome pribavim korist ili pričinim štetu”, istakla je Mitrović.

“Posebno sam imala u vidu da bi oštećeni primjenom ovog instituta na najbrži i najefikasniji način bio obeštecen, bez opterećivanja suda nepotrebnim balastom dugotrajnih postupaka sa neizvjesnim ishodom, a pri tome postizanjem svrhe kažnjavanja što je bio moj jedini motiv. Osumnjičena pravna i odgovorna lica su primjenom ovog instituta postupajući po rješenjima koja sam donijela, u roku vratila oštećenoj državi Crnoj Gori protivpravno stečenu imovinsku korist u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura i izvršili uplate u humanitarne svrhe nekoliko desetina hiljada eura”, kazala je Mitrović.

SDT podiglo je optužnicu protiv Mitrović, zato što je kao javna funkcionerka, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević. Tako što je u periodu od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora iako je znala da se za to djelo ne može koristiti ovaj institut.

Piperović: Predlažem sudu da se Mitrović oslobodi

Branilac Mitrović, advokat Zoran Piperović kazao je u završnoj riječi da je pravo ozbiljna nauka i da je za ovakvu optužbu, bilo potrebno nešto što je pravno ekskluzivno navesti.

"Staro je tužilačko pravilo da je dispozitiv srce optužnog akta i da ono što je u njemu citirano, moralo je da bude u realnom životu. A ako nije bilo, onda je za sud vrlo lagan posao. Ovo što je u optužnom aktu, nije bilo u realnom životu, na način kako je to predstavljeno ovim optužnim aktom. I zato sam sam ja pledirao na prvm pretresu da mi ne otvaramo pretres, već da se ovaj optužni predlog riješi kao je to normirao Zakonik o krivičnom postupku. Zbilja, trebalo je mnogo mrzovolje i kolegijalne amnezije da se jedna žena, profesionalac, majka, karijerni tužilac, dovede na optuženičku klupu pred specijalnim sudom jedne države, a onda se u dokazivanju baviti analizom svjedokinje", kazao je Piperović.

Potom je detaljno analizirao dispozitiv optužnog akta.

"Da bi se napravila šteta Lidiji Mitrović tužilaštvo je napravilo konstrukciju kako bi je optužilo i napravilo nemoguću konstrukciju. Кada se sve uzme u obzir i pravni fakti onda sud nema težeg posla. Predlažem da se ova naša uvažena koleginica oslobodi i da se uz pomoć suda i vašeg profesionalizma uvede pravda u ovom predmetu. Da se zahvaljujući Vašoj odluci spre ljaga sa njenog obraza i obraza njene porodice. Ja sam u svojoj tužilačkoj karijeri mogao da od bilo kojeg odbačaja napravim konstrukciju i 500 puta da je tužilac zloupotrijebio službeni položaj ali to nikada to ne bih uradio kolegi jer je svaki tužilac autonoman pa i ako se desi propust jer smo svi grešni, on nije za krivično pravni linč a posebno ne na ovakav pravno nedopustiv način", istakao je Piperović u završnoj riječi.

Bonus video: