Kodeks policijske etike obaveza i na društvenim mrežama

V.d. direktora Nikola Terzić naložio svim policajcima i policajkama da povedu računa šta objavljuju, ali i da “pročiste” ranije snimke, komentare i fotografije, kako bi ih uskladili sa profesijom i etikom...

35099 pregleda 38 reakcija 28 komentar(a)
Kodeks poštovati i na dužnosti i u slobodno vrijeme (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Kodeks poštovati i na dužnosti i u slobodno vrijeme (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Policajci i policajke moraće da povedu računa šta objavljuju na društvenim mrežama, ali i da “pročiste” ranije snimke, komentare i fotografije, kako bi ih uskladili sa profesijom koju obavljaju i Kodeskom policijske etike.

Nalog da to učine stigao im je nedavno od vršioca dužnosti direktora Uprave policije Nikole Terzića, koji je od rukovodioca svih odjeljenja bezbjednosti tražio da prenesu instrukcije svim policijskim službenicima.

“Neophodno je da se svim policijskim službenicima, ukoliko koriste društvene mreže na internetu, ukaže na potrebu pravilnog korišćenja, odnosno da se uzdrže od objavljivanja neprimjerenog sadržaja, shodno profesiji koju obavljaju, uz poštovanje Kodeksa policijske etike kojim se ističe potreba i opredjeljenje policijskog službenika da u vršenju svojih ovlašćenja poštuje osnovna ljudska prava i slobode, a posebno da djeluje zakonito, profesionalno, tolerantno, pravično, uz očuvanje integriteta policijske organizacije”, napisao je nedavno Terzić kolegama.

Policijski službenik je, između ostalog, dužan da se i kada nije na dužnosti “ponaša na način da ne naruši svoj ugled i ugled Policije u cjelini”.

Tu odredbu najčešće i krše na društvenim mrežama - snimcima, golišavim fotografijama i komentarima koje pišu. Objave policajke iz Nikšića, na primjer, prati skandalozan izbor pjesama, a na njenom profilu na jednoj društvenoj mreži snima i policijske automobile, uz koje i pozira...

Kodeksom policijske etike propisano je i njihovo ponašanje na društvenim mrežama, kao i u svim oblicima javnih nastupa, odnosno da ne smiju iznositi svoja politička i druga uvjerenja koja bi mogla izazvati mržnju prema bilo kom osnovu:

“Policijski službenik je dužan da u svim oblicima javnih nastupa i djelovanja u kojima predstavlja Policiju, iznosi stavove Policije, u skladu sa propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i ovim kodeksom. Prilikom iznošenja stavova Policije i ličnih stavova policijski službenik je dužan da čuva ugled Policije i lični ugled. U javnim nastupima u kojima ne predstavlja Policiju, policijski službenik ne smije iznositi podatke iz djelokruga Policije ili poslova svog radnog mjesta, koji bi mogli narušiti ugled Policije i povjerenje građana u rad Policije. Prilikom aktivnosti na društvenim mrežama policijski službenik je dužan da se ponaša na način da štiti svoj ugled i ugled Policije u cjelini, u skladu sa Zakonom i ovim Kodeksom, i ne smije iznositi svoja politička, niti druga uvjerenja i stavove kojima može izazvati mržnju ili netrpeljivost po bilo kojem osnovu”, piše u Kodeksu.

Taj akt propisuje i da u komunikaciji sa građanima, državnim organima, nevladinim organizacijama i drugim institucijama, policijski službenik mora biti principijelan, dosljedan, odlučan, istrajan, pravedan, stručan, pristojan i korektan, kao i da prilikom vršenja privatnih poslova ne smije koristiti službenu legitimaciju i službeni položaj koji ima u policiji.

Osim na društvenim mrežama, policajci i policajke će morati da povedu računa i o načinu na koji nose uniformu.

Bonus video: