U Beogradu uhapšen državljanin Švedske, u akciji učestvovao i SDT

Uhapšen V.M. (1986) za kojim je Švedska raspisala međunarodnu potjernicu

18885 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva na teritoriji Crne Gore izvršeno je nekoliko pretresa, u velikoj akciji koju je podržao Eurojust, saopšteno je iz Europola.

Iz te evropske Agencije saopšteno je da je Eurojust podržao vlasti u Švedskoj, Srbiji i Crnoj Gori u hapšenju švedskog državljanina osumnjičenog da je dio organizovane kriminalne grupe umiješane u trgovinu drogom.

"Nakon hapšenja u Srbiji, pokrenut je postupak za njegovo izručenje Švedskoj. Tokom dana zajedničke akcije, koju je takođe podržao Interpol, izvršeni su pretresi kuća u Srbiji i Crnoj Gori i zaplenjeni važni dokazi", piše u saopštenju.

U Beogradu je danas uhapšen državljanin Švedske V.M. (1986) za kojim je Švedska raspisala međunarodnu potjernicu.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je navedeno da je V.M. izvršio više krivičnih djela iz zakonodavstva Švedske među kojima zloupotreba droga i neovlašćeno držanje i nošenje oružja u okviru organizovane kriminalne grupe.

"Prilikom pretresa stana koji je V.M. koristio u Beogradu, pronađeni su brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega", istakli su iz MUP-a Srbije.

Naglasili su da je u Švedskoj uhapšeno više članova organizovane kriminalne grupe kojoj je i on pripadao.

Iz MUP-a Srbije su saopštili i da je protiv njega pokrenut ekstradicioni postupak za izručenje Švedskoj.

Iz Europola pojašnjavaju da je osumnjičeni ranije osuđivan za slična krivična djela, a da ga sada sumnjiče za teška krivična djela vezana za šverc droge i oružja, i nedozvoljeno držanje eksploziva.

"Od nedavno je boravio na Balkanu, odakle je, kako se vjeruje, nastavio svoje kriminalne aktivnosti u Švedskoj. Navodno je iz daljine kontrolisao svoje podređene u organizovanoj kriminalnoj grupi i davao im naloge za nekoliko kriminalnih radnji, poput trgovine velikim količinama narkotika i oružja", piše u saopštenju.

Pojasnili su da su neki od saučesnika uhapšenog već osuđeni, a da se protiv drugih vodi krivična istraga.

"Na zahtjev švedskih vlasti, Eurojust je organizovao akcioni dan uz učešće tužilaca za vezu Srbije, Crne Gore i Agencije. Podrška je takođe, pružena u izvršenju međunarodnog naloga za hapšenje i zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć", kazali su iz Europola.

Iz te Agencije istakli su da je operacija rezultat višemjesečne bliske saradnje švedskog tužilaštva, tamošnje Nacionalne jedinice protiv organizovanog kriminala; švedska policija; Nordijske policije i carinske kancelarije za Srbiju i Crnu Goru, crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštvoa, ovdašnje policije, srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal; srpske policije i Tim za aktivnu potragu bjegunaca (FAST).

Bonus video: