Petričević protiv Miloševića na sudu: Skrivanje podataka ili klevetanje

Odložen glavni pretres po tužbi bivše šefice Uprave prihoda i carina protiv njenog nasljednika na toj poziciji

31300 pregleda 1 komentar(a)
Milena Petričević, Foto: Luka Zekovic
Milena Petričević, Foto: Luka Zekovic

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Katarina Janković odložila je glavni pretres po tužbi bivše vršiteljke dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milene Petričević protiv nekadašnjeg prvog čovjeka UPC Rada Miloševića, nakon što je sud prihvatio da se na sljedećem ročištu presluša i CD sa konferencije za novinare od 14. juna 2022. godine.

Petričević je u parničnom postupku podnijela tužbeni zahtjev protiv Miloševića, tražeći na ime nematerijalne štete 30.000 eura, jer je u izjavi na portalu Libertas press od 13. juna 2022. godine naveo da je “krila da su u Slobodnoj zoni Luke Bar uskladištene cigarete američke kompanije ‘Lenora International’, koje su dan ranije zaplijenjene u akciji Uprave policije i UPC”...

U tužbi je navela i da je Milošević tada izjavio “da sumnja da je razlog za to lične prirode, iznoseći krajnje neumjesne insinuacije koje se odnose na lični život i prava ličnosti tužilje, povređujući njen profesionalni i lični dignitet”.

Na početku pretresa Petričević i njena advokatica Ljubinka Popović Kustudić tražile su da sud prihvati i CD sa pres konferencije, koja je održana dan nakon što je Milošević dao izjavu portalu Libertas, tvrdeći da se tim snimkom navodno “opovrgavaju tvrdnje iz Miloševićevog odgovora na tužbu”.

“U okviru odgovora na tužbu, predlažem sprovođenja novog dokaza, a nakon što je tuženi u odgovoru rekao da nije kazao to što je navedeno u tužbi. Tužilja je došla u posjed audio-snimka sa pres konferencije, koja je održana dan kasnije, pa bih predložila da se taj dokaz presluša”, kazala je advokatica Popović Kustudić.

Advokatica i Petričević pojasnile se da su snimak pronašle na Vladinom sajtu jer je riječ o vanrednoj, zajedničkoj pres konferenciji Uprave prihoda i carina, Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

“To je javno dostupan snimak”, pojasnila je Petričević.

Miloševićev advokat Nikola Terzić kazao je da se protivi izvođenju ovog dokaza iz dva razloga - zato što vremenski ne odgovara opisu iz tužbe, a ni suštinski - jer se cijela tužba odnosi na navodnu izjavu koju je Milošević dao u intervjuu istraživačkom portalu Libertas press.

“U procesnom smislu ovaj dokaz ne predstavlja dokaz za ovaj postupak jer se iz sprovođenja ne može utvrđivati činjenično stanje, koje je navedeno u tužbi”, naveo je Terzić.

Rade Milošević
Rade Miloševićfoto: Boris Pejović

Petričević, ali ni njena advokatica nijesu iznosile detalje šta se nalazi na snimku sa pres konferencije, niti su dostavile bliže podatke u kojem dijelu snimka se nalazi dio koji bi mogao biti korišćen kao dokaz u procesu.

“Veliki dio tog snimka odnosi se na klevete koje su u odnosu na mene i povredu moje časti i ugleda i profesionalnog integriteta saopštene na toj konferenciji, ali i u intervjuu dan ranije na Libertasu”, kazala je Petričević.

Sutkinja Janković naložila je tužilji da snimak od 14. juna 2022. godine dostavi u formi CD-a sudu i tuženom Miloševiću, te će nakon uvida saslušati stranke dokaznog postupka.

Novo ročište zakazano je za 21. novembar.

Za Miloševića tužbeni zahtjev neosnovan

U odgovoru na tužbu bivši direktor UPC Rade Milošević je istakao da je tužbeni zahtjev u cjelosti neosnovan.

Milošević je naveo da ono što Petričević tvrdi da je izjavio za portal Libertas press i na čemu temelji svoju tužbu, on uopšte nije naveo u svojoj izjavi za taj portal, što se može zaključiti uvidom u objavu sa sajta medija 13. juna 2022. godine.

“Tuženi uopšte nije istakao kako je tužilja bilo šta krila, kako je to navedeno u tužbi, već je to isključivo interpretacija riječi tuženog od strane autora predmetne objave. Izjava tuženog u kojoj pominje tužilju je vjerodostojno citirana na drugoj strani predmetne objave i kao takva je navedena pod znacima navoda”, piše u odgovoru na tužbu.

Zbog toga, kako je Milošević naveo u odgovoru, Petričević ne može teretiti njega već eventualno istraživački portal Libertas press.

Bonus video: