Izlazak na vikend, korišćenje odmora i uslovni otpust: Ugrožena prava ili plan za slobodu

Više od trideset osuđenika tvrdi da zbog nemara nadležnih ne mogu koristiti pogodnosti, iz policije odgovorili da ovi, pod plaštom ugroženih prava, pritiskaju pojedince i državne organe

17171 pregleda 8 komentar(a)
Zatvorenici optužuju policiju da im ne dozvoljava da šetaju (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Zatvorenici optužuju policiju da im ne dozvoljava da šetaju (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Više od trideset osuđenika tražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da prekinu sa praksom davanja istog mišljenja za sve koji traže korišćenje pogodnosti - izlazak na vikend, korišćenje odmora i uslovni otpust.

Zbog tih problema oni su pisali ministru Filipu Adžiću i koordinatoru službi zaduženih za borbu protiv kriminala Predragu Šukoviću.

Iz Uprave policije, u odgovoru Vijestima, poručili su da im je poznato da osuđena lica, pod plaštom ugroženih ljudskih prava, pokušavaju da pritiskaju pojedince i državne organe kako bi promijenili procjene...

U pismima, koja su dostavljena i redakciji Vijesti, optužuju policiju da u Podgorici krivotvore izvještaje sa terena i svima daju negativno mišljenje, navodeći da generalizuju i da su im svima napisali da su potencijalne masovne ubice ili da će sve njih ubiti ako se nađu van spuških zidina.

“Prilikom izlaska u poluotvoreni dio zatvora stičemo mogućnost koriščenja pogodnosti u krugu uže porodice, van zatvora i to vikendima u trajanju od dva dana, nagradnog odsustva u trajanju sedam dana i godišnjeg odmora u trajanju od 20 radnih dana. Takođe, imamo mogućnost uslovnog otpusta nakon 2/3 odslužene kazne”, napisali su oni u pismu.

Tvrde da problem nastaje nakon što predaju molbe Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ili sudu, jer stižu gotovo jednoobrazne procjene:

“...Svima nama, tačnije za više desetina, napisano je da bi, ukoliko bismo se našli na slobodi mogli izvršiti krivično djelo nad više lica i da bi više lica moglo izvršiti krivična djela nad nama. Tačnije, optužuju nas da smo svi mi serijske ubice, a da niko od nas to nije znao”, napisali su dodajući da je takvo postupanje nezakonito.

Oni su pitali i zbog čega, ako je to istina, nije procesuiran bar jedan od njih 33 koliko ih se potpisalo ispod pisama.

“Svi smo mi stava da, ukoliko su vaše optužbe - mišljenja istinite, da ćemo po izlasku na slobodu da ubijamo ljude, mi nikada ne treba da izađemo na slobodu, a ne da koristimo pogodnosti”, piše u pismu osuđenika.

Uprava policije je, poručivši da korišćenje pogodnosti ne zavisi samo od njihove procjene, objasnila i kakva saznanja imaju:

“Policija posjeduje pouzdana saznanja da osuđena lica, članovi organizovanih kriminalnih grupa, izražavaju svoje nezadovoljstvo bezbjednosnim provjerama te da vrše određeni pritisak i posredstvom medija na državne organe i pojedince, kako bi eventualno uticali na rezultate ovih provjera, a sve pod maskom ugroženih ljudskih prava”, kazali su iz UP.

Iz te institucije objasnili su da se policijska procjena zasniva na operativnim i terenskim saznanjima koja se odnose na krivično djelo zbog kojeg neko izdržava kaznu zatvora, ali i na sve okolnosti poznate policiji u trenutku vršenja provjera, odnosno, na mogućnost da neko bude predmet napada, istorija kontakata i ranije ponašanje lica, stav sredine o izvršenom djelu, procjena njihovih budućih kriminalnih aktivnosti i eventualna članstva u organizovanim kriminalnim grupama.

“Dakle, terenska provjera, odnosno provjera u odjeljenjima bezbjednosti je samo jedan segment na kojem se zasniva konačna odluka Uprave policije u ovom pogledu. Pored toga, policija vrši provjere i u drugim kriminalističko analitičkim bazama u sjedištu, a koje nisu na raspolaganju organizacionim jedinicama na terenu”, objasnili su iz UP.

Oni su istakli da se uslovni otpust, kao mogućnost, suštinski temelji na ponašanju osuđenog lica tokom izdržavanja kazne zatvora:

“Gdje bi trebalo da pokaže da se izuzetno dobro vladalo i da postoji relativno sigurna prognoza koja se prije svega zasniva na tom ponašanju, prirodi i vrsti učinjenog krivičnog djela i ličnosti osuđenog da će se na slobodi dobro vladati i da neće vršiti krivična djela”.

“Imajući u vidu odredbe Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, čl.121, dovodeći ih u vezu sa čl. 37 Krivičnog zakonika Crne Gore, policijska procjena bezbjednosti ne može biti opredjeljući uslov za odlučivanje o uslovnom otpustu, niti može biti uzrok zbog kojega se institut uslovnog otpusta ne bi primjenjivao u praksi. U prilog navedenom ide i činjenica da nisu rijetki slučajevi da sud u postupku odlučivanja o uslovnom otpustu donese drugačiju odluku u odnosu na rezultate policijske provjere”, kazali su iz Uprave policije.

Iz te institucije objašnjavaju da su policijske provjere utemeljene na operativnim saznanjima i informacijama koje shodno zakonu imaju određen stepen tajnosti i da ne mogu biti dostupne javnosti:

“A sve u cilju zaštite kako lica na koja se odnose, tako i na ukupan javni poredak”...

Bonus video: