Nastavljeno suđenje Blažu Jovaniću i ostalima: Okrivljeni odbacili navode optužnice

Odbrane su dali optuženi Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević i Stana Čelebić, koji su negirali navode optužnice i istakli da je nelogična

11936 pregleda 9 komentar(a)
Jovanić  (arhiva), Foto: Luka Zeković
Jovanić (arhiva), Foto: Luka Zeković

Saslušanjem tri okrivljena, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim okrivljenim.

Odbrane su dali optuženi Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević i Stana Čelebić, koji su negirali navode optužnice i istakli da je nelogična. Posebno su istakli da su radili u skladu sa zakonom.

Okrivljeni stečajni upravnik Sreten Mrvaljević negirao je navode iz optužnice.

“Nisam bio privilegovan. Od 2017. godine od Jovanića nisam dobio nijedan predmet u radu. Takođe je netačno da sam odugovlačio postupke i tako načinio štetu u stečajnim postupcima. Samostalno sam donosio odluke, bez bilo čijeg pritiska i u skladu sa zakonom”, istakao je Mrvaljević u odbrani.

U vezi sa stečajnim postupkom za firmu iz Kotora, kazao je da je Saša Zejak procjenitelj, a ne vještak, kako se to prikazuje optužnicom. Naveo je da je tačno da je povodom stečajnog, parničnog postupka angažovao advokaticu Snežanu Jović.

“Od strane SDT-a se pravi insinuacija. Advokatica Snežana Jović mi je dostavila zbirni tošak. U optužnici se navodi pogrešan datum i pogrešan iznos. To je neistina u optužnici. Taj iznos koji navodi tužilac od 8.000 i nešto eura je samo za preduzete posljednje radnje, deseto postupanje, više radnji. Tužilac nije sabrao iznose troškova svih preduzetih radnji od strane advokatice tokom postupka”, naveo je on.

Mrvaljević je negirao i optužbe u vezi sa stečajnim postupkom za firmu "Bijela rada".

“U svojoj praksi sam imao desetak predmeta gdje sam postupao kao stečajni upravnik. Kada sam angažovao procjenitelje, to nisu bila nikad ista lica. Tražio sam predujam troškova u predmetu u vezi sa postupkom firme iz Kotora, iznos od 60.000 eura i to četvrtog juna 2019. godine, koji je uredno vraćen iznos od 60.000 eura na račun suda 2021. godine. Mislim da taj podatak ima u spisima predmeta. To je lako dokazivo i analizom računa stečajnog dužnika”, kazao je Mrvaljević, odgovarajući na pitanje advokata Velibora Markovića.

Advokat Marković je naveo da zna da je to obuhvaćeno optužnicom, ali da u dispozitivu optužnice nije naznačeno da je taj iznos vraćen.

Okrivljeni Blažo Jovanić je naveo da to što je pomenuti novac zatražen od strane suda krajem 2019., kada je stečajni postupak bio izvjestan i imovina, govori o tome da nije bilo nezakonitih namjera.

“Jer je na početku ovaj postupak bio neizvjesan, a novac je tražen za isplatu advokata i drugih pred kraj postupka. To govori da nije bilo nezakonitih radnji i namjera”, naveo je Jovanić.

Optuženi Mrvaljević je kazao da je tačno da je angažovao obezbjeđenje vezano za imovinu "Bjele Rade", koja je procjenjena da vrijedi oko dva miliona.

“Napominjem da "Bijela Rada" u momentu ulaska u stečaj nije imala službu zaštite. Od strane nekih zaposlenih u tom preduzeću sam imao pokušaje otuđivanja inventara, viljuškara, mašina... Zato sam se odlučio da angažujem licencirano obezbjeđenje. Nije tačno ono što tužilaštvo navodi, nisam bio u mogućnosti da angažujem nekog od tih radnika iz "Bijele Rade". Morala bi se organizovati služba, kupiti vozila, uniforme...To bi bio veći trošak”, tvrdi Mrvaljević.

Firmu "Securitas Montenegro" je, kako je pojasnio, našao je pretražujući pretražio na internetu i na spisku koji je pronašao.

“Mislim da je cijena angažovanja obezbjeđenja bila nešto oko tri eura po satu. A zaštita je trajala oko 11 mjeseci”, naveo je on.

Okrivljeni Blažo Jovanić je kazao da nije bilo zloupotrebe i skrivene namjere jer je stečajni postupak vezano za imovinu firma "Bijela Rada", prodaju došlo za manje od godinu dana, a imovina je procjenjena na dva miliona eura. Okrivljeni Ranko Radinović je iznoseći odbranu kazao da je optužnica zlonamjerna.

“Ova optužnica je zasnovana na pretpostavkama i iskrivljenim činjenicama. Zlonamjerna je. Na osnovu pretpostavke tužilaštvo me je šest mjeseci držalo u pritvoru. U mom slučaju je trebalo da se saslušpa jedan svjedok. On nije saslušan i nije naveden optužnicom. Zbog pretpostavke specijalnog tužilaštva sam izložen svakodnevnom sudu javnosti preko medija. Sa Jovanićem sam imao isključivo poslovnu komunikaciju. Tužilaštvo mi stavlja da sam u predmetu "Jastreb" sa Jovanićem uvećao troškove na teret stečajne mase. To nije tačno, jer svi troškovi su dokumentovani”, tvrdi optuženi.

Dodao je da je od prethodnog stečajnog upravnika, koji je prvi bio angažovan u pomenutom postupku, zatražio dokumentaciju ali da je tada nije dobio.

“Nako pola godine je rekao da mi može dostaviti tada dokumentaciju. Kada sam vidio papire shvatio sam da se radi o samo jednom registru i u glavnom dokumentacija koju imam, nije bila poptupa ta koju je ostavio. Zato sam odbio da je uzmem”, kazao je Radinović.

U vezi obezbjeđenja tokom stečajnog postupka za imovinu motela "Glava Zete", Radinović je kazao da je angažovano u skladu sa zakonom.

“Nakon imenovanja u tom predmetu obišao sam objekat i zatekao sam imovinu u lošem stanju. Zatekao sam čovjeka koji je čupao kablove iz zidova i palio ih, da bi izvukao bakarne žice”, naveo je optuženi.

Pojasnio je da se na oglas za prodaju imovine, naveo je da je raspisao više njih.

“Na peti se javio kupac ali sa ponudom koja nije u skladu sa oglasom, zatim je na šesti oglas dao pojedinačnu ponudu za imovinu na Glavu Zete, a za imovinu na Čevo se na osmom oglasu javio drugi kupac”, kazao je Radinović.

Advokat Predrag Đolević, branilac okrivljenog Jovanića, je ukazao sudu da svaki stečajni upravnik ima svoje spise predmeta i da nije dužan da ih da sudu tokom stečajnog postupka ukoliko nema primjedbi.

“Tako je propisano zakonom i to je važno za ovaj postupak”, naveo je branilac.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila prošle godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: "Euromix Tours" DOO Budva, "Sotto la Collina" DOO Podgorica, "Nega Tours Montenegro" DOO Budva, "Bjelasica rada" AD Bijelo Polje, "Montri" DOO Igalo, "Princ & Co" DOO Kotor, "Montel" - Motel Glava Zete DOO Nikšić i "Jastreb" DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić", piše u optužnici.

Bonus video: