Ustavni sud: Medenici povrijeđena prava

"Pored toga, Ustavni sud je potvrdio navode odbrane da nižestepeni sudovi nijesu cijenili medicinsku dokumentaciju mog branjenika, koja egzistira u spisima predmeta od početka postupka, i iz koje proizilazi da je bio hospitalizovan određeni vremenski period"

7100 pregleda 87 reakcija 17 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović

Sudije Ustavnog suda utvrdile su da su pritvorenom Milošu Medenicu povrijeđena Ustavom i Konvencijom garantovana prava, da su rješenja na koja se odbrana žalila proizvoljna kada je u pitanju ocjena da postoje okolnosti koje bi ukazivale na opasnost od bjekstva, ali i da nijesu cijenili određeni broj okolnosti koje zasigurno idu u prilog okrivljenom.

To je za Vijesti kazao branilac uhapšenog sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, advokat Stefan Jovanović.

On je pojasnio da je takva odluka donijeta 12. oktobra.

"Pored toga, Ustavni sud je potvrdio navode odbrane da nižestepeni sudovi nijesu cijenili medicinsku dokumentaciju mog branjenika, koja egzistira u spisima predmeta od početka postupka, i iz koje proizilazi da je bio hospitalizovan određeni vremenski period. Na posletku, ni to da se isti dobrovoljno javio nadležnom tužilastvu, odnosno da se stavio na raspolaganje nadležnim organima i na taj način omogućio da mu se nesmetano sudi. Stav Ustavnog suda jeste da su nižestepeni sudovi propustili da cijene prethodno navedenu konkretnu činjenicu, te da su pobijana rješenje zasnovali na prozivoljnim okolnostima koje opet ne mogu predstavljati okolnosti koja bi ukazivala na opasnost od bjekstva",kazao je Jovanović.

Advokat ističe da je Ustavni sud apostrofirao da nižestepeni sudovi nijesu dali ustavnopravno prihvatljive razloge da li je pritvor i dalje jedina mjera koja se ima primijeniti u konkretnom slučaju:

"Odnosno, da li treba primijeniti neku drugu mjeru osim pritvora, i to imajući u vidu sve prethodno istaknuto, kao i dužinu trajanja pritvora. Upravo ovo utvrđenje Ustavnog suda potvrđuje navode odbrane - da je predloženo jemstvo u iznosu od 788.800,00 eura, koje jemstvo se sastoji u svim porodičnim nepokretnostima, uz jednu ili više mjera nadzora, nakon skoro 18 mjeseci pritvora, sasvim dovoljna garancija da će se postupak nesmetano odvijati i da će biti obezbijeđeno prisustvo mog branjenika istom, posebno ako se ima u vidu da je isti svjestan da bi samo neodazivanjem na uredan poziv suda sve porodične nepokretnosti bile bespovratno izgubljene", kazao je Jovanović.

Bonus video: