Veljović bi samo u Erakovićeve ruke

Uhapšeni bivši direktor Uprave policije tvrdi da ima nove zdravstvene probleme i traži da ga pregleda doktor iz poslaničkih klupa DPS-a

63254 pregleda 108 reakcija 100 komentar(a)
Uhapšen 24. jula na Žabljaku: Veljović, Foto: Luka Zeković
Uhapšen 24. jula na Žabljaku: Veljović, Foto: Luka Zeković

Uhapšeni bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović, preko svog punomoćnika, advokata Nikole Martinovića, konstatovao je da ima nove neurološke probleme i tražio da ga pregleda Jevto Eraković.

U zahtjevu koji je Martinović prije tri dana poslao Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), u koji su “Vijesti” imale uvid, ne navodi se zbog čega zahtijevaju da pritvorenika koji je odnedavno na bolničkom liječenju pregleda baš bivši direktor najveće zdravstvene ustanove, potpredsjednik najjače opozicione partije i poslanik DPS-a, doktor Eraković.

Izvor iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori objasnio je da je protokol identičan za sve pacijente, pa i one koji su na liječenje dovedeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankacija. Odnosno, da ordinirajući ljekar vodi računa o zdravlju pacijenata i u slučaju potrebe zahtjeva da se u proces liječenja uključe i drugi specijalisti, obično oni koji su konsultativni kada se javi potreba za još nečijim mišljenjem. Isti tretman će, kako je kazao, imati i Veljović.

Dugogodišnji direktor Uprave policije krajem prošle sedmice navodno je imao izražene neurološke tegobe, ali se, tvrde sagovornici “Vijesti”, nije požalio ljekarima i medicinskim sestrama zaposlenim na Odjeljenju digestivne hirurgije, gdje i smješten. Za te tegobe ljekari su, navodno, saznali nakon što je Martinović od KCCG dopisom tražio da pritvorenog Veljovića hitno pregleda neurolog, ali da to bude doktor Eraković.

Traže pregled i Erakovićev nalaz
Traže pregled i Erakovićev nalazfoto: SAVO PRELEVIC

U zahtjevu koji je 3. novembra poslao KCCG, advokat je napisao da je tog jutra, prilikom posjete Veljoviću, informisan da njegov klijent ima izražene neurološke tegobe i simptome - zamagljen vid, povremenu dezorijentaciju, da mu trnu prsti ruke i da ima povremeni bol u potiljačnom dijelu glave...

Napisao je i da to što se radi o pritvorenom licu, koje je pod posebnim mjerama obezbjeđenja u KCCG, ne mijenja Veljovićevo pravo na slobodan izbor ljekara.

“Naprotiv, njegov status pritvorenika daje mu pravo da slobodno vrši izbor ljekara koji će ga pregledati. Ovom prilikom zahtjevam da pregled izvrši dr Jevto Eraković i da ljekarski izvještaj o njegovom pregledu bude dostavljen meni kao njegovom braniocu”, piše u Martinovićevom zahtjevu za hitni pregled.

Pozivajući se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, iz Kliničkog centra Crne Gore nijesu odgovorili na pitanje je li udovoljeno Veljovićevom zahtjevu.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku - po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

To tužilaštvo tereti ga da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije člana njegove krimi-ekipe, Podgoričanina Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu - švercu cigareta.

Sumnjiče ga za dva krivična djela - članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša krajem oktobra odbila je predlog Veljovićeve odbrane da ga uz jemstvo od 585.000 eura pusti da se u daljem postupku brani sa slobode

Nakon nešto više od tri mjeseca provedena u ćeliji Istražnog zatvora, Veljović je 19. oktobra transportovan u KCCG. Prethodno, konstantno je opserviran u zatvorskoj zdravstvenoj službi, a nekoliko dana prije nego je prebačen u bolnicu, odbio je određene specijalističke preglede - snimanja, kazali su tada “Vijestima” nezvanično iz UIKS-a.

Ljekar koji ga je po prijemu u KCCG pregledao, zadržao je tog pritvorenika na bolničkom liječenju, a istog dana portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić saopštio je da ta partija zahtijeva human tretman, obezbjeđivanje adekvatnih zdravstvenih uslova i kompletne zdravstvene njege za Veljovića.

Nikolić je istakao da odnos prema Veljoviću, u situaciji u kojoj se nalazi, uz ozbiljno narušeno zdravlje, ne smije biti proizvod revanšizma.

“Tražimo od pravosudnih vlasti da poštuju ljudska prava u ovom kao i u svakom drugom slučaju. Veselin Veljović ima pravo na pravično postupanje u sudskom procesu, i punu zdravstvenu zaštitu, što mu je do sada bilo očigledno uskraćeno”, napisao je Nikolić tog dana na društvenoj mreži X.

Tada je poručio i da DPS očekuje od nadležnih da predoče javnosti zašto su ignorisali ozbiljne zdravstvene probleme Veljovića, i doveli do situacije da se njegovo zdravstveno stanje drastično pogorša.

Ljiljana Radulović: Informacije samo uz saglasnost pacijenta

Iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori pozvali su se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i nijesu precizno odgovorili da li je i šta Veljović tražio.

“...Poštujući važeću zakonsku regulativu naše države (Zakon o zdravstvenoj zaštiti), o zdravstvenom stanju pacijenata koji se liječe u našoj ustanovi informaciju možemo saopštavati drugim licima samo uz saglasnost pacijenta ili člana njegove najuže porodice”, odgovorila je direktorica te zdravstvene ustanove, dr Ljiljana Radulović.

Kliničkom centru Crne Gore “Vijesti” su poslale set pitanja o zahtjevu pravnog zastupnika tog pacijenta, ali i pravilniku i proceduri za bolničko liječenje.

Bonus video: