Slučaj Vesne Vučković stiže u SDT

ASK okončao postupak u kojem su utvrdili da postoji sumnja da je narušen javni interes

27296 pregleda 8 komentar(a)
Da li je njen predmet rješavan preko reda: Vučković, Foto: Luka Zekovic
Da li je njen predmet rješavan preko reda: Vučković, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović proslijedila je tužiocu VDT-a spise predmeta, a potom će predmet biti dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu, koje će donijeti odluku da li se u radnjama sudija Upravnog suda Davora Stojkovića, Ane Perović Vojinović i Dragana Đuretića, te sutkinja Vrhovnog suda Vesne Jočić i vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković ostvaruju elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Begović je spise predmeta dobila od direktorice ASK-a Jelene Perović, koja je tužilaštvo obavijestila da je Agencija okončala postupak u kojem je utvrđeno da postoji sumnja da je narušen javni interes, koji upućuje na korupciju, prilikom odlučivanja Upravnog suda da meritornom presudom, od 8. maja ove godine, utvrdi kandidaturu v. d. predsjednice Vrhovnog suda u postupku izbora za čelnu poziciju sudske grane vlasti.

Perović je o postupku ASK-a obavijestila i Sudski savjet navodeći da postoji osnov sumnje da je sudija Upravnog suda Davor Stojković navodno počinio disciplinski prekršaj jer je mimo pravila o redosljedu rješavanja i preko reda uzeo u rad predmet koji se ticao tužbe Vučković na odluku Opšte sjednice Vrhovnog suda, koja 17. januara ove godine nije utvrdila njenu kandidaturu.

“Vijesti” su pitale i Sudski savjet da li su spise predmeta, koje su dobili od ASK-a, dostavili nadležnom organu za pokretanje disciplinskog postupka kako je to od njih tražila Perović.

Inicijativa ASK-a da pokrene postupak da li je u Upravnom sudu bilo manipulisanja PRIS sistemom ili nekog drugog uticaja po tužbi Vesne Vučković, stigla je nekoliko dana prije nego je Sudski savjet, 14. juna ove godine, trebalo da donese odluku da li će joj povjeriti pun mandat.

Ključni prigovor ASK-a tada se odnosio na brzinu kojom je razmotrena tužba Vučković pred Upravnim sudom, što, kako su smatrali - nije bio slučaj u drugim primjerima i postupcima koji su se ticali tužbi koje su podnosile sudije ili tužioci...

Sudski savjet je u julu, ipak, odlučio da proceduru dovede do kraja i obavi intervju sa Vučković ali ona tada nije dobila potrebnu većinu da dobije mandat predsjednice Vrhovnog suda.

Na sjednici SS tada je konstatovano da je nalazom pravosudne inspekcije utvrđeno da je predmet, odnosno njena tužba podnijeta Upravnom sudu, dodijeljena u rad putem “algoritma u sistemu”.

ASK je postupak otvorio jer je Upravni sud, kako su tada saopštili, “na sebe preuzeo odlučivanje, odnosno utvrđivanje i predlaganje kandidata”.

“Upravni sud je na upitan način sebi dao za pravo da predloži kandidatkinju umjesto Opšte sjednice Vrhovnog suda, presuda ne sadrži obrazloženje tog predloga, a što je, shodno Zakonu, neophodno za odlučivanje o kandidatkinji”, odgovoreno je ljetos iz ASK-a “Vijestima”.

Upravni sud u čijem vijeću su bile sudije Đuretić, Perović-Vojinović i Stojković, rješavajući upravni spor po tužbi Vučković protiv Vrhovnog suda radi poništaja akta od 19. januara ove godine, donio je presudu kojom je usvojena tužba v. d. predsjednice Vrhovnog suda.

Sud je ocijenio da je glasovima 12 sudija, tužilja ostvarila neophodnu podršku da bude kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ali i dao ocjenu oko okolnosti da Vesni Vučković nije omogućeno glasanje na opštoj sjednici Vrhovnog suda.

Vesna Vučković u v. d. mandatu tu funkciju pokriva od septembra 2021. i ona je trenutno i jedina kandidatkinja u novom postupku izbora za predsjednicu Vrhovnog suda.

Za ASK problem i kako je poslat dopis Sudskom savjetu

ASK je u spisima predmeta naveo i da predsjedavajuća Opšte sjednice Vrhovnog suda Vesna Jočić navodno nije na adekvatan način dostavila dopis Su br. 3/23-I od 19. januara 2023. godine Sudskom savjetu već ga je potpisala kao “zamjenica predsjednika Vrhovnog suda”.

Oni si naveli da prema Poslovniku o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda, u članu 12, propisano da se sjednice zavode u upisnik “Su” i obilježavaju pod brojem koji sadrži redni broj sjednice.

“Vrhovni sud niti zamjenica v. d. predsjednice suda, nijesu imali ovlašćenje da dostave obavještenje, već je to mogla da uradi samo Opšta sjednica Vrhovnog suda”, navodi ASK.

ASK je u spisima naveo i da je nejasno odakle konstatacija Jočić u aktu upućenom Sudskom savjetu od 19. januara ove godine da je sutkinja Vučković izuzeta i nije glasala prilikom odlučivanja Opšte sjednice o njenoj kandidaturi.

To potenciraju u dopisu zbog toga što, se “iz materijalnih dokaza utvrđuje da Vučković nije glasala, ali da nije bila izuzeta, niti je tražila izuzeće, niti postoji formalna odluka o tome donijeta od strane Opšte sjednice Vrhovnog suda”.

Bonus video: