Nazire li se oslobađajuća presuda u procesu za šverc kokaina brodom "Jadran": Ni svjedoka saradnika ni dokaza o pretresu

Miloš Kulić rekao da je ranije u strahu dao izjavu kojom je označio učesnike u krijumčarenju, nakon čega mu je oduzet status saradnika Tužilaštva

22330 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Pretres plovila bez svjedoka: Brod "Jadran" na vezu u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Pretres plovila bez svjedoka: Brod "Jadran" na vezu u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Miloš Kulić od juče više nije svjedok saradnik tužilaštva u procesu za šverc 60 kilograma kokaina vojnim brodom “Jadran”, nakon što je u sudnici povukao raniju izjavu kojom je označio učesnike u tom krijumčarenju.

Istovremeno, Apelacioni sud potvrdio je odluku Specijalnog vijeća sudije Zorana Radovića, kojom je izdvojen zapisnik o pretresanju broda “Jadran” kao pravno nevaljan dokaz, jer tom činu nijesu prisustvovala dva svjedoka.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na taj način ostalo je bez možda i najvažnijih dokaza u procesu protiv Vladimira M. Račića, Dejana D. Rovčanina, Duška V. Radenovića, Radomira R. Osmajića i Vojina M. Stupara.

Kulić - glavni svjedok tužilaštva, na saslušanju u podgoričkom Višem sudu juče je rekao da je odustao od prethodne izjave koju je dao u istrazi Specijalnom državnom tužilaštvu. Tada je detaljno pričao o svojoj i ulozi drugih u krijumčarenju narkotika.

U kratkom obraćanju sudu, Kulić je izjavio da je raniju izjavu dao u strahu.

“Prethodnu izjavu sam dao pod prijetnojm i silom. Bio sam u strahu”, izjavio je Kulić. Nije objašnjavao ko mu je prijetio.

Advokati odbrane nisu imali pitanja i primjedbi na njegov iskaz.

Specijalna tužiteljka Jelena Protić, potom je predložila da mu se ukine status svjedoka saradnika. Nakon toga sud je donio rješenje kojim je to učinjeno.

Na predlog advokata Marka Damjanovića, ukinut je i pritvor okrivljenom Rovčaninu.

Pretresi i svjedoci

Rješenjem Višeg suda od 21. marta 2023. godine, usvojen je predlog odbrane optuženih i iz spisa predmeta izdvojeni su zapisnik o pretresanju školskog broda “Jadran” i fotodokumentacija tivatske policije, jer se radi o pravno nevaljanom dokazu.

“Prvostepeni Viši sud je na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja izveo pravilan zaključak da dokazi navedeni u rješenju predstavljaju pravno nevaljane dokaze, koji se ne mogu koristiti u postupku i na kojima se ne može zasnivati sudska odluka”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Dodaje se da iz spisa predmeta proizlazi da je Više državno tužilaštvo podnijelo zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje plovila u vlasništvu Vojske Crne Gore, Višem sudu u Podgorici podnijelo 19. aprila 2019. godine, što proizlazi iz prijemnog pečata.

“Iz sadržine zapisnika o pretresanju prevoznog sredstva, Uprave policije OB Tivat, utvrđuje se da je pretresanje školskog broda ‘Jadran’, izvršeno bez prisustva dva svjedoka, da je započeto u 13.10 časova, a završeno u 16:00 časova. Na drugoj strani zapisnika je navedeno da je pretresanje izvršeno bez prisustva svjedoka, jer nije bilo moguće da se odmah obezbijedi njihovo prisustvo, a postojala je opasnost od odlaganja, sa obrazloženjem da se pretresanje imalo izvršiti na školskom brodu ‘Jadran’ u vlasništvu Vojske Crne Gore, a na kojem su u momentu vršenja pretresa boravili pripadnici ovog broda, kao i Vojne policije Vojske Crne Gore, zbog čega je postojala hitnost u postupanju, imajući u vidu da je postojala naredba nadležne Vojne komande za isplovljavanje ovog broda istog dana u 11:00 h”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Objašnjava se da je Zakonom o krivičnom postupku propisano da pretresanju stana ili osoba prisustvuju dva punoljetna građanina kao svjedoci, kao i da u konkretnom slučaju nije objektivizirana opasnost od odlaganja.

“Naime, činjenica je da je naredba Višeg suda u Podgorici za pretresanje broda ‘Jadran’, donijeta dana 19. 04. 2019. godine, u 12,20 časova, da je ista policiji proslijeđena faksom, da je pretresanje bez prisustva dva svjedoka započeto u 13,10 časova, a završeno u 16,00 časova istog dana. Policijski službenici koji su bili zaduženi za pretresanje, za činjenicu pretresanja broda ‘Jadran’ po naredbi suda, znali su znatno prije trenutka prijema naredbe za pretresanje, izdate od strane Višeg suda u Podgorici, kako to proizlazi iz iskaza saslušanih policijskih službenika u svojstvu svjedoka, te po nalaženju ovog suda, a kako to pravilno nalazi i prvostepeni sud, imali su na raspolaganju sasvim dovoljno vremena da prije početka pretresa obezbijede dva svjedoka, koji bi prisustvovali pretresanju, a naročito pri činjenici da se sve dešava po danu, a da je školski brod ‘Jadran” bio na vezu na Pinama, u centru Tivta, gdje se svakodnevno nalazi veliki broj ljudi, što je opštepoznata činjenica i gdje nije bilo teško pronaći dva svjedoka pretresanja. Dakle, ovlašćeni policijski službenici su bili dužni i isti su mogli da, u konkretnom slučaju, obezbijede prisustvo svjedoka u smislu odredbe člana 81 ZKP-a i na taj način sprovedu postupak pretresanja na zakonit način, a što je izostalo”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. decembar.

Za šta se terete okrivljeni

Prema navodima optužnice, okrivljeni Duško Radenović i stariji vodnik u Ratnoj mornarici Miloš Kulić, 17. aprila 2019. godine, sa umišljajem su podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Vladimira Račića i Dejana Rovčanina.

Dodaje se i da su Račić, Stupar i Radenović, kao saizvršioci izvršili krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Račiću i Rovčaninu stavlja se na teret i krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljenima Radenoviću, Osmajiću i Stuparu - stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, Krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: