Kontrola optužnice protiv Božovića zakazana za 4. decembar, odbrana osporava validnost Skaj materijala

Osporavajući autentičnost Skaj komunikacija, advokat Miroje Jovanović branilac okrivljenog Mila Božovića, sumnja da je softver nešto pogriješio jer jedan od okrivljenih “malo srbuje a malo i komituje”

19808 pregleda 7 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Luka Zeković
Milo Božović, Foto: Luka Zeković

Kontrola optužnice protiv Mila Božovića i ostalih optuženih, počela je danas u Višem sudu u Podgorici, pred vanraspravnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević.

Nakon pauze da sud dodluči o predlozima odbrane, ročište je odloženo za četvrti decembar.

Advokati odbrane pokrenuli su pitanje validnosti dokaza prije samog početka rasprave, od toga da treba pojedine dokaze izdvojiti iz spisa predmeta, do predloga da sud ovu optužnicu treba da odbije.

Branilac okrivljenog Petra Lazovića, advokat Nikola Martinović zatražio je od suda da odluči o dokazima koje je specijalni tužilac predložio, za koje on smatra da ne mogu biti dokazi.

“Ono što je SDT predložio kao dokaz je Skaj komunikacija. Postavlja se pitanje, da li je to tužilac obrađivao materijal ili je to izvorni materijal. Ili je specijalni tužilac obrađivao nešto što je već prethodno obrađeno. Odbrana ne zna koji je nivo odbrada vršen u SDT-u. Danas ne možemo da kažemo da je to sve izvorno. Nemamo nikakvu potvrdu da postoji izvorni materijal. U ekselu nema ništa izvorno. Pitanje je šta je taj program imao za cilj; dalju pretragu ili modifikaciju Skaj komunikacija”, kazao je danas advokat Martinović.

Ovakvo njegovo obraćanje sudu, otvorilo je niz rasprava od ostalih advokata, koji su takođe osporavali skaj aplikacije kao najranjivi dio optužnice.

Advokat Borivoje Borović, branilac okrivljenog Lazovića, kazao je da je prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, ne samo kada je u pitanju suđenje u razumnom roku već i kada se radi o jednakosti oružja sa tužiocem. Podaci sa skaj komunikacija, smatra on, trebali su da se proslijede policiji, a ne da služe kao dokaz. Borović je pozvao SDT da povuče optužnicu.

Advokatica Maja Zeković, branilac okrivljenog Lazovića je dodala da sud ima obavezu da strankama obezbijedi sve dokaze.

“Doslo je do najgrublje zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane SDT, koje za posljedicu imaju ne samo povredu prava na odbranu, a ovo budući da je tužilac stranka u postupku i samim tim nema pravo da odlučuje da li će ili neće odbrani odobriti sve dokaze na kojima bazira optužnicu. Kako je tužilac do dana zakazivanja ročišta za kontrolu optužnice, zloupotrebom procesnih ovlašćenja kao i prekoračenja ovlašćenja, nije odbrani omogućio softver program neophodan za citanje sky materijala, to je imalo za posljedicu dalje odugovlačenje postupka, zbog čega sud mora procesno i adekvatno da se odredi. Ovo posebno imajući u vidu jasno i nedvosmisleno definisanu odredbu člana 16 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da je sud dužna da strankama i braniocima obezbijedi jednake uslove u pogledu pregledanja dokaza i pristupa dokazima i njihovom izvođenju. Ovakve zloupotrebe od strane SDT dalje se reflektuju i na povredi prava na sudjenje bez odlaganja, propisane članom 15 ZKP-a kojom je nažalost uzalud okrivljenom garantovano da ima pravo da u najkracem roku bude izveden pred sud.. Nažalost moram da konstatujem da tužilac, ili ne cita ZKP-a, ili za slučaj da čita, isti ne primjenjuje”, istakla je Zeković.

Sredinom septembra Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović - optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Dejan Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv 21 okrivljenog. Optuženi su Milo Božović, Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Mileta Ojadnić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

“Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog lica i to protiv: Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike”, navodi se u saopštenju SDT-a koje potpisuje tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Božović - funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) uhapšen je 13. aprila zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji tri transporta kokaina.

Prema tužilačkim spisima, njega je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Ivan Mijatović u jednoj turi obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

U istim dokumentima objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

“Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 09.05.2020. godine, oko 00.30 časova, sa broda ‘MSC Fantazija’, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain”, navodi se u tužilačkim spisima. SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela zasada nepoznata osoba:

“Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 05. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao sa te lokacije na drug sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića”, piše u spisima.

Tužilac: Pročitao sam svih 1.800 foldera

Sud je odredio da Sekretarijat Višeg suda za multimedije otvori sporni materijal, nakon čega će vidjeti o čemu se radi i zatim održati kontrolu optužnice.

Odgovarajući na tvrdnju advokata Miroja Jovanovića, da nije uspio da otvori pojedine foledere, državni tužilac Jovan Vukotić upućen u specijalno državno tužilaštvo rekao na ročištu da je on uspio da otvori i pročitao svih 1.800 foldera.

“Kolegama iz odbrane ću kazati da je sav izvorni materijal dobijen iz Francuske, dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu, u ekselu. Tačno je da se taj materijal može mijenjati i ako se to jednom uradi, onda to više nije izvorni dokaz. Svih 1.800 foldera sam pročitao u ekselu. Recimo, pretražujem frazu “droga je isporučena” ili slično, i nađem gdje se NN osoba nalazila koja je to izgovorila”, kazao je Vukotić.

Advokatica Bojana Franović, branilac okrivljenog Mila Božovića, postavila je pitanje validnosti dokaza.

“Ovo je prvi predmet u kojem nije donešena naredba. Davno je SDT-u dostavljena Skaj komunikacija, da bi u julu 2022., sud u Parizu odbio saradnju sa našim tužilaštvom. Moj konačni predlog je da sud odbije optužnicu", kazala je Franović.

Bonus video: